Hoe dicht blijf jij bij jezelf als toezichthouder?

Als docent binnen De Erkende Toezichthouder maakt Annechien Broekmeijer toekomstige en zittende toezichthouders wegwijs in het toezichthouderschap. Waar lopen zij tegenaan in de praktijk? Wat hopen ze te leren? Annechien vertelt over haar bevindingen die ze uit vele lessen haalde. ‘Blijf als toezichthouder dicht bij jezelf, dat maakt dat je zelfbewust en krachtig kunt optreden’.

Annechien is geen vreemde in de wereld van toezichthouders en commissarissen. Ze bekleedde zelf al diverse commissariaten bij verschillende organisaties. En juist dat is wat haar als docent zo waardevol maakt. Annechien: “Ik zie dat deelnemers aan mijn lessen het heel fijn vinden dat ik kan putten uit eigen ervaringen. Deelnemers willen échte voorbeelden horen van toezichthouders. Hoe hebben zij dingen ervaren? Wat doe je in situatie X? Daarin kan ik ze veel vertellen; enerzijds vanuit mijn eigen ervaringen, anderzijds vanuit echte praktijken die ik om me heen heb gehoord.”

Leren van andermans fouten

Fouten maken, daar leren we van. Maar fijner nog is het als een ander je al voorging en jij die fout niet meer hoeft te maken. “Ik zie verschillende soorten mensen in mijn lessen. Enerzijds de mensen die voorafgaand aan hun toezichthouderschap een opleiding volgen, anderzijds toezichthouders die al gestart zijn en tegen dingen aanlopen. Waar het vaak fout gaat in het toezichthouderschap, is dat toezichthouders zich enkel laten informeren door een bestuurder. Daardoor krijg je als toezichthouder geen compleet beeld van een organisatie en alles wat er in en om de organisatie gebeurt. En daardoor ga je fouten maken. Dat is wat ik deelnemers bijbreng in de (online) basismodule Op weg naar nieuw toezicht.”

Wie ben jij als toezichthouder?

Een ander onderdeel dat Annechien behandelt in haar lessen is wie de persoon achter de toezichthouder is. “We zien gelukkig steeds meer een verschuiving in de wereld van toezichthouders. Het zijn niet altijd meer gepensioneerden die nog iets willen doen, en ook het ouderwetse denken en de machtsposities gaan er langzaamaan uit. Dat is mooi om te zien, dat biedt steeds meer kansen voor jong talent. Wat ik iedereen mee geef in mijn lessen is: leer te kijken naar jouw kwaliteiten. Wat heb jij als mens en toezichthouder te bieden aan een organisatie? Stap af van de werkervaring die op je cv staat, dat zegt niet alles. Kijk ook naar jouw eigenschappen, jouw talent en wat je kunt brengen. Dat doen veel mensen niet, of vinden ze moeilijk.”

Tips voor jonge (aankomende) toezichthouders

Annechien is verheugd met de verjonging die ze ziet in het toezichthouderschap. Binnenkort start ze met haar lessen in de Opleiding Superbvisors, speciaal voor jong talent onder de 40 jaar in het toezichthouderschap. Tips die ze jonge (aankomende) toezichthouders wil meegeven:

  • Blijf vooral jezelf. Ook als je in een klassieke RvT of RvC terecht komt. Blijf wie je bent, jouw eigenschappen en inbreng zijn van groot belang.
  • Durf vragen te stellen, ook als je dit spannend vindt.
  • Neem nooit zomaar iets aan. Kijk rond, stel vragen, doe onderzoek.
  • Durf verandering door te zetten in een organisatie.
  • Heb geduld voor verandering. Verandering kost tijd.

In onze basismodule ‘Op weg naar nieuw toezicht’ staat de praktijk van toezicht nieuwe stijl centraal en leren we je hoe je waarde toevoegt vanuit de rol van toezichthouder. Je kunt de basismodule zowel online als op locatie volgen. Een in-company training is eveneens mogelijk.

Heb je vragen, neem dan contact op met Caroline Wijntjes.

 

Annechien Broekmeijer is docent voor De Erkende Toezichthouder. Ze is naast ondernemer actief als toezichthouder en commissaris. Binnen een RvT/RvC heeft ze speciale aandacht voor organisatiecultuur, leiderschap en medezeggenschap. Daarnaast heeft ze veel aandacht voor de transitie naar toezicht nieuwe stijl. Annechien heeft een bedrijfskundige achtergrond, gecombineerd met coach en adviseurschap. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *