Roanda Fokkens

Roanda heeft een mooie weg bewandelt om te komen waar ze nu staat: “Ik werk al jaren als klinisch informaticus met digitale innovatie om de zorg te verbeteren. Hoewel ik prima op mijn plek zit, daag ik mezelf ieder jaar uit om tenminste één keer zakelijk iets te ontplooien dat buiten mijn comfortzone ligt.
Als iemand mij een functie als toezichthouder tipt, lijkt me dit een prachtige uitdaging, maar zie ik nog allerlei beren op de weg. Heb ik wel de juiste kennis en ervaring? Kan ik dit wel? Toch is het gelukt om alle negatieve stemmetjes uit te schakelen, een brief te schrijven en tot mijn grote verbazing mag ik op gesprek komen. Ik heb eerlijk aangegeven dat ik wellicht nog niet over de juiste kennis bezit, maar wel in staat ben om snel te leren.
De instelling waar ik solliciteer wil op dat moment wel verjonging aanbrengen in de RvT, maar de stap naar iemand met helemaal geen bestuurlijke ervaring is te groot. Omdat ik een goede indruk achterlaat, krijg ik in plaats van een aanstelling een traineeship aangeboden: een kans die ik met beide handen aangrijp!

Als ik na mijn traineeship door Caroline Wijntjes wordt benaderd voor de functie van lid RvT van WijZijn Traverse Groep zijn er weer twijfels, maar besef ik vrij snel: alleen zij kunnen beoordelen of ik voldoende in huis heb om deze functie succesvol te vervullen. Uiteindelijk valt de keuze op mij en werk ik nu bij deze fijne en warme organisatie.”

Als toezichthouder staat Roanda voor ‘nieuw leiderschap’. “Je kunt de wereld alleen veranderen door zelf dingen anders te doen. Dat is wie ik ben en waar ik voor sta, en dit ligt in lijn met de waarden van De Erkende Toezichthouder en ‘nieuw toezicht’. Ik wil mensen motiveren om onderdeel te zijn van deze verandering. Laat je niet ontmoedigen door al die ja-maars, sta open voor verandering en blijf jezelf uitdagen! Op alle vlakken zijn mensen nodig die het vak van toezicht houden kunnen leren. Ik kijk ernaar uit om deelnemers van de oriëntatieweek te begeleiden in hun keuze of toezicht houden iets voor ze is.