Trainee voor de RvT

Trainees kunnen de veranderingen in je toezicht ondersteunen

Toenemende dynamiek

Het kost tijd en energie om naast je fulltime werkzaamheden tijd te steken in de professionalisering van je RvT of RvC. De dynamiek in de maatschappij is zo groot geworden dat dit ook effect heeft op je toezicht én de wijze waarop je toezicht houdt. Dit betekent dat je als RvT inmiddels met elkaar aan de slag bent gegaan om te professionaliseren. Een trainee kan daarin goed ondersteunen!

Er zijn RvT’s die deze professionaliseringsslag uitstekend kunnen maken

Zij zorgen er niet alleen voor dat hun eigen pad naar verdere professionalisering duidelijk is vormgegeven, maar ook dat de RvT dat pad zélf ontwikkelt zodat de stappen daadwerkelijk beklijven. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag: “Waar halen deze RvT’s die tijd vandaan, en hoe doen ze dat dan waardoor alles makkelijker is en hun professionalisering sneller verloopt?”

Vormen van professionalisering

  • het maken van een toezichtplan of toezichtkader
  • het toezicht op de samenwerking met stakeholders vormgeven
  • je toezicht eigentijds inhoud geven met als focus de klant
  • de toegevoegde waarde van nieuwe kennis in de RvT, zoals IT, duurzaamheid of innovatie
  • nieuwe vaardigheden toevoegen aan de RvT, zoals de waardegerichte vragensteller of de rol van procesmonitor
  • de functie van voorzitter ondersteunen die zwaarder is geworden,
    enzovoorts

Trainees kunnen ondersteunen

Mijn belangrijkste tip is om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Dat kun je als RvT ook doen. Als RvT heb je de mogelijkheid om talentvolle aankomende toezichthouders in te zetten die al een opleiding tot toezichthouder nieuwe stijl (grotendeels) hebben doorlopen. Zij hebben tijdens de opleiding geleerd en ervaren hoe je kunt bouwen aan nieuw toezicht. Deze trainees kunnen je RvT niet alleen ondersteunen in jullie professionalisering, maar ook van meerwaarde zijn door de trainee een opdracht mee te geven die past bij een van bovenstaande vormen van professionalisering.

Trainees kunnen direct toegevoegde waarde leveren in de RvT

Ze kunnen je RvT vanaf de start voor minimaal een jaar ondersteunen bij het uitwerken van een opdracht. Het zijn juist de meest talentvolle aankomende toezichthouders vanuit De Erkende Opleiding die bewust kiezen voor jouw organisatie en RvT. Tijdens onze opleiding hebben zij immers hun ‘droomcommissariaat’ gedefinieerd en hebben zij hun visie op toezicht ontwikkeld.
Kortom, onze trainees hebben al een individueel traject doorlopen en ontdekt wie zij zijn als toezichthouder voordat zij bij jouw RvT aansluiten. Bovendien hebben ze geleerd hoe je nieuw toezicht inhoud en vorm kunt geven.

Wij zorgen ervoor dat de trainee naadloos aansluit bij jouw RvT

Tevens ondersteunen wij trainees door middel van mentorschap en/of intervisiesessies. De RvT zorgt er, in samenwerking met ons, voor dat zij een goed omschreven profiel of taak hebben en eventueel een opdracht waar de trainee mee aan de slag kan. Het geeft de RvT meer lucht, en het versnelt ook je eigen professionalisering. Bovendien is het een goede manier om vroegtijdig toptalent aan te trekken voor je eigen RvT.

Plaatsing is gratis voor de RvT

Je investering voor de plaatsing van één trainee is gratis voor de RvT. Dat geldt niet voor onze ondersteuning zoals mentorship en/of intervisie. Indien de RvT nadien de trainee wil benoemen tot lid of voorzitter van de RvT, is dat niet vrijblijvend en berekenen we een fee van €1.750,- excl. btw.

Contract

Uiteraard gaat de plaatsing van de trainee gepaard met een contract tussen jouw organisatie en De Erkende Toezichthouder. Daarnaast ontvang je een voorbeeldcontract tussen jouw organisatie en de trainee, waarin o.a. geheimhouding voor de trainee is opgenomen.
Je kunt op ieder moment van het jaar starten met een trainee.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het inzetten van een trainee voor jouw RvT of RvC? Neem dan contact op met founder Caroline Wijntjes en we helpen je graag verder.