Waarom kiezen voor De Erkende Toezichthouder

De Erkende Toezichthouder leidt de nieuwe generatie talentvolle toezichthouders in Nederland op

Ambitieuze (aankomende) toezichthouders en commissarissen ervaren in de praktijk in toenemende mate behoefte aan nieuw toezicht waarmee ze daadwerkelijk waarde toe kunnen voegen. De vernieuwende kijk op toezicht die De Erkende Toezichthouder al jarenlang uitdraagt, maakt onze eigentijdse academie tot een trendsetter in Nederland.

Uitgekiend opleidingsprogramma

De Erkende Toezichthouder geeft doordacht en onderbouwd invulling aan deze behoefte met een uitgekiend opleidingsprogramma. Dat betekent dat je, naast theoretische kennis en discussies over hedendaagse dilemma’s in het toezicht, ook de onderstroom van deze rol ervaart, dat je leert bouwen aan nieuw toezicht en reflecteert op wie je bent als (aankomende) toezichthouder. Dat kan zowel op locatie als online.

Modulaire opbouw

Deelnemers aan onze (online) academie ervaren een grote mate van flexibiliteit door de modulaire opbouw van De Erkende Opleiding. Je kunt namelijk kiezen voor de complete opleiding of voor één of meerdere modules. Ook het tempo waarin je de verschillende modules wilt volgen bepaal je zelf.

Online leren

Met de online opleidingen van De Erkende Toezichthouder combineer je lesstof die al jaren uitstekend wordt beoordeeld met de flexibiliteit die de thuisstudie je biedt:

 • starten wanneer je zelf wilt in onze online leeromgeving
 • zelf je momenten voor studietijd kiezen
 • je eigen tempo bepalen
 • ontbreken van reis- en daarmee filetijd

Overzicht van de opleidingen

Bekijk het totale overzicht van onze opleidingen. Klik op een opleiding en je vindt alle informatie: wat, voor wie, opbouw, leerdoelen, resultaten, locaties, data en investering. Onze dienstverlening ter ondersteuning van RvT’s en RvC’s, zoals werving & selectie, zelfevaluatie, intervisie en coaching, vind je bij Professionalisering.

Resultaatgericht en persoonlijk

We werken weloverwogen samen met docenten die in meerdere modules (online) lesgeven, zodat zij jouw ontwikkeling nauwgezet kunnen volgen. De Erkende Opleiding is voor jou als aankomende toezichthouder immers een middel om een plek te krijgen in een RvT of RvC!

 

Veel locaties en online momenten

We maken het je graag gemakkelijk, want op 10 locaties in Nederland werken we bewust samen met kleine groepen van niet meer dan 10 personen. In de online lessen werken we momenteel met maximaal 6 personen. Je krijgt daarmee alle aandacht die je nodig hebt.

Met onze opleidingen:

 • groei je verder in je vak als toezichthouder of commissaris
 • leer je hoe je je invloed kunt vergroten ten behoeve van de organisatie
 • leer je beter samenwerken met bestuurders, andere leden van de RvT en stakeholders
 • leer je welke manieren er zijn om onafhankelijke informatie te krijgen van de organisatie
 • worden jouw kennis, inbreng en ervaringen gewaardeerd
 • leer je hoe je maatschappelijke en digitale ontwikkelingen kunt inzetten ten behoeve van de organisatie
 • ontdek je of een functie als commissaris of toezichthouder bij je past
 • leer je alles over het vak van commissaris of toezichthouder
 • leer je wat je moet doen om een passende functie als commissaris of toezichthouder te krijgen

Erkenning

Dat je als toezichthouder wordt gezien, geaccepteerd en gewaardeerd is echter lang niet altijd het geval. Dat komt door de huidige manier van toezicht houden: we zitten veel ín de boardroom. Bij De Erkende Toezichthouder brengen we vernieuwing en doen wij dat anders.

Iedereen mag zich toezichthouder of commissaris noemen. Er bestaat in Nederland geen door de staat erkend accreditatie-instituut voor de opleiding van toezichthouders en commissarissen. Welke partij dan ook, ze claimen allemaal ‘gecertificeerde’ toezichthouders af te leveren. Maar als je goed kijkt, is dat nooit voor de inhoud van het toezicht, maar namens een bepaalde beroepsgroep als advocaten of accountancy die eigen eisen stellen. Voor een buitenstaander is dit best lastig te doorgronden.

De Erkende Toezichthouder is een kwalitatief sterk merk, en wij doen vooralsnog niet mee aan deze regeldruk. Wij kiezen voor mens boven systeem. Wel geven wij een certificaat af in De Erkende Opleiding toezichthouder nieuwe stijl, omdat onze klanten daarom vragen. En dat wordt ontzettend gewaardeerd door opdrachtgevers en collega werving & selectiebureaus.

Klantervaringen

 • “Interessant, de oriëntatiedag. Er was veel ruimte voor inbreng en discussie. Door deze dag heb ik een beter zicht op de rol van toezichthouder en de relatie tussen bestuurder en toezichthouder.”
  Bert Heijenk – februari 2020
 • “De aanleiding om de oriëntatiedag te volgen was omdat ik mijn bestuurlijke ervaring ten goede wil laten komen aan organisaties. Ik vond het bijzonder hoe in korte tijd veel aan de orde is gekomen. Ik heb nu inzicht in kaders, rollen en verantwoordelijkheden.”
  Marjan Boonzaaijer – december 2019
 • “De docent van de opleiding is zeer ervaren. De theorie kan gelijk toegepast worden in de praktijk. Daarnaast heb ik meer inzicht gekregen in mijn drijfveren, sterke en zwakke punten en normen en waarden.”
  Natasja van Driel – oktober 2019
 • “Ik ben de opleiding gaan volgen omdat ik bezig was met zelfontplooiing en wilde leren kijken naar een organisatie op een andere manier. Tijdens de opleiding is er ruimte voor vragen en de balans tussen praktijkopdrachten en gesprek was goed. Het is een waardevolle aanvulling op mijn bestuurlijke ervaring.”
  Gabriëlle Bekhuis – oktober 2019
 • “Ik had praktijkervaring, maar werk ook graag vanuit een basis. De opleiding is zeer waardevol en heeft mij ook inzicht in mezelf en in de ander gegeven.”
  Jan Glastra van Loon – juli 2019
 • “Door het volgen van de opleiding heb ik een basis en stevigheid gekregen om als toezichthouder te starten. Ik heb nu een compleet beeld van wat toezicht houden nieuwe stijl inhoudt.”
  Lolke Kuipers – mei 2019
 • “Ik zocht verdieping in mijn carrière. Het pad naar toezichthouder worden is helderder geworden. De Erkende Opleiding heeft mij de rust en het inzicht gegeven dat ik als toezichthouder bij mijzelf moet blijven.”
  Irma Brandsma – oktober 2018

Meer klantervaringen vind je per module in het overzicht op de inschrijfpagina.

Overig aanbod professionalisering toezichthouders

MeerwaaBewaren