Waarom kiezen voor De Erkende Toezichthouder

De Erkende Toezichthouder leidt de nieuwe generatie talentvolle toezichthouders in Nederland op

Ambitieuze toezichthouders en commissarissen ervaren in de praktijk in toenemende mate behoefte aan nieuw toezicht waarmee ze daadwerkelijk waarde toe kunnen voegen. De vernieuwende kijk op toezicht die De Erkende Toezichthouder al jarenlang uitdraagt, maakt onze eigentijdse academie tot een trendsetter in Nederland.

Uitgekiend opleidingsprogramma

De Erkende Toezichthouder geeft doordacht en onderbouwd invulling aan deze behoefte met een uitgekiend opleidingsprogramma. Dat betekent dat je, naast theoretische kennis en discussies over hedendaagse dilemma’s in het toezicht, ook de onderstroom van deze rol ervaart, dat je leert bouwen aan nieuw toezicht en reflecteert op wie je bent als toezichthouder. Dat kan zowel in blended programma’s (voorbereiding online en fysieke bijeenkomsten op locatie) als via e-learning (zelfstudie thuis).

Modulaire opbouw

Deelnemers aan onze academie ervaren een grote mate van flexibiliteit door de modulaire opbouw van De Erkende Opleiding. Je kunt namelijk kiezen voor de complete opleiding of voor één of meerdere losse modules. Ook het tempo waarin je de verschillende modules wilt volgen bepaal je zelf, je volgt ze achter elkaar of verschillende modules laat je parallel lopen. Net zoveel tijd als dat jij in een bepaalde periode hebt.

Blended leren en locaties dichtbij

Blended betekent bij De Erkende Toezichthouder de combinatie van online zelf leren én elkaar fysiek ontmoeten op een locatie. We maken het je graag gemakkelijk, want op circa 10 locaties in Nederland werken we bewust samen met kleine groepen van niet meer dan 10 personen. Doordat jij je al hebt voorbereidt in onze online leeromgeving en zo de lesstof eerder tot je hebt genomen, weet je beter verdiepende vragen te stellen. Daardoor zijn onze discussies rijker en verregaander, dan wanneer je de lesstof pas op een locatie gepresenteerd krijgt. Op deze wijze is er meer tijd om samen in gesprek te zijn en te oefenen in de vaardigheden die het vak van toezicht houden kenmerkt.
Je krijgt daarmee alle aandacht die je nodig hebt.

E-learning

Met de e-learning opleidingen van De Erkende Toezichthouder combineer je lesstof die al jaren uitstekend wordt beoordeeld met de flexibiliteit die de thuisstudie je biedt:

 • starten wanneer je zelf wilt in onze online leeromgeving
 • zelf je momenten voor studietijd kiezen
 • je eigen tempo bepalen
 • ontbreken van reis- en daarmee filetijd
 • geen bijeenkomsten op locatie kunnen volgen, bijvoorbeeld doordat je in het buitenland woont.

Overzicht van de opleidingen

Bekijk hier het totale overzicht van onze opleidingen of download onze flyer met alle opleidingen. Klik op een opleiding en je vindt alle informatie: wat, voor wie, opbouw, leerdoelen, resultaten, locaties, data en investering.
Onze dienstverlening ter ondersteuning van RvT’s en RvC’s, zoals werving & selectie, zelfevaluatie, intervisie en coaching, vind je in ons menu onder Professionalisering.

Resultaatgericht en persoonlijk

We werken weloverwogen samen met docenten die in meerdere modules lesgeven, zodat zij jouw ontwikkeling nauwgezet kunnen volgen. De Erkende Opleiding is voor jou als aankomende toezichthouder immers een middel om een plek te krijgen in een RvT of RvC. En dat kan eenvoudig als wij jou beter kennen!

Met onze opleidingen:

 • groei je verder als toezichthouder of commissaris
 • leer je hoe je je invloed kunt vergroten ten behoeve van de organisatie
 • leer je beter samenwerken met bestuurders, andere leden van de RvT en stakeholders
 • leer je welke manieren er zijn om onafhankelijke informatie te krijgen van de organisatie
 • worden jouw kennis, inbreng en ervaringen gewaardeerd
 • leer je hoe je maatschappelijke, duurzame en digitale transities kunt inzetten ten behoeve van de organisatie
 • ontdek je of een functie als commissaris of toezichthouder bij je past
 • leer je alles over het vak van commissaris of toezichthouder
 • leer je wat je moet doen om een passende functie als commissaris of toezichthouder te krijgen

Erkenning

Dat je als toezichthouder wordt gezien, geaccepteerd en gewaardeerd is echter lang niet altijd het geval. Dat komt door de huidige manier van toezicht houden: we zitten te veel ín de boardroom. Bij De Erkende Toezichthouder brengen we vernieuwing en doen wij dat anders.

Iedereen mag zich toezichthouder of commissaris noemen. Er bestaat in Nederland geen door de staat erkend accreditatie-instituut voor de opleiding van toezichthouders en commissarissen. Welke partij dan ook, ze claimen allemaal ‘gecertificeerde’ toezichthouders af te leveren. Maar als je goed kijkt, is dat nooit voor de inhoud van het toezicht, maar namens een bepaalde beroepsgroep als advocaten of accountancy die eigen eisen stellen. Voor een buitenstaander is dit best lastig te doorgronden.

De Erkende Toezichthouder is een kwalitatief sterk merk, en wij doen vooralsnog niet mee aan deze regeldruk. Wij kiezen voor mens boven systeem. Wel geven wij een certificaat af voor alle modules in De Erkende Opleiding toezichthouder nieuwe stijl, omdat onze klanten daarom vragen. En dat wordt ontzettend gewaardeerd door opdrachtgevers en collega werving & selectiebureaus.

Klantervaringen

  • “Ik ben via een collega terechtgekomen bij De Erkende Toezichthouder. Ik ben de basismodule gaan volgen om een stap verder te zetten in mijn ontwikkeling en nieuwe kennis op te doen. Ik heb de kracht en waarde van goed toezicht kunnen inzien, het helpt organisaties verder!”
   Ans Romeijn – 21 april 2023
  • “De verdiepingsmodule Toezicht op maatschappelijke transities ben ik gaan volgen omdat ik het een belangrijk en deels (nu niet meer!) ongrijpbaar thema vond. De docent was kundig en to the point. Deze verdiepingsmodule heeft mij inzicht, bewustwording en handvaten gegeven.”
   Ruud van Eeten  
  • “Ik ben de verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel! gaan volgen wegens interesse voor coaching en het gehele traject. De inhoud sloot aan bij mijn verwachtingen, de oefeningen waren afhankelijk van de deelnemers. Het heeft mij bewustzijn, netwerken en kennisverbreding opgeleverd.”
   Ralph Deguelle – 19 mei 2023
  • “Persoonlijke ontwikkeling staat centraal in deze module van de Opleiding Superbvisors. Doordat telkens de koppeling met je eigen leerdoelen en je persoonlijke ambities gelegd wordt qua uitoefenen van de rol van toezichtshouder. Het wordt heel concreet welke stappen je als startend toezichthouder nog te zetten hebt om je eigen ambitie te kunnen verwezenlijken, en welke punten extra aandacht vragen. Extra waardevol is het dat je ervaringen deelt met studiegenoten. Daar leer je ook veel van!”
   Linda Kamp – 15 juli 2022
  • “Ik vond het fijn dat in de orientatieweek ruime aandacht was voor ‘theorie’ in combinatie met praktijkdilemma’s. Ik vond de docent erg betrokken en gemotiveerd. De oriëntatieweek heeft mij handvatten gegeven om zelf verder kennis op te doen en dat kan nu gerichter. Bedankt voor deze goed opgezette week!”
   Amanda Diemel – 19 april 2023

Meer klantervaringen vind je per module in het overzicht op de inschrijfpagina.

Overig aanbod professionalisering toezichthouders

MeerwaaBewaren