Opleiding tot toezichthouder nieuwe stijl

De Erkende Toezichthouder leidt de nieuwe generatie talentvolle toezichthouders in Nederland op

Ambitieuze (aankomende) toezichthouders en commissarissen ervaren in de praktijk in toenemende mate behoefte aan nieuw toezicht om daadwerkelijk waarde toe te voegen. De vernieuwende kijk op toezicht die De Erkende Toezichthouder al jarenlang uitdraagt, maakt onze eigentijdse academie tot een trendsetter in Nederland.

Uitgekiend opleidingsprogramma

De Erkende Toezichthouder geeft doordacht en onderbouwd invulling aan deze behoefte met een uitgekiend opleidingsprogramma. Dat betekent dat je, naast theoretische kennis en discussies over hedendaagse dilemma’s in het toezicht, ook de onderstroom van deze rol ervaart, dat je leert bouwen aan nieuw toezicht en reflecteert op wie je bent als (aankomende) toezichthouder.

Modulaire opbouw

Deelnemers aan onze academie ervaren een grote mate van flexibiliteit door de modulaire opbouw van De Erkende Opleiding. Je kunt namelijk kiezen voor de complete opleiding of voor één of meerdere modules. Ook het tempo waarin je de verschillende modules wilt volgen bepaal je zelf.

Overzicht van de opleidingen

overzicht opleidingen

De Erkende Opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl

Twee varianten, ook losse modules mogelijk

De Erkende Opleiding bestaat sinds 2012 en heeft een zodanige opbouw dat het complete werkveld van de toezichthouder of commissaris nieuwe stijl aan bod komt. Zowel toezichthouders bij maatschappelijke organisaties als commissarissen in het bedrijfsleven (niet beursgenoteerd) kunnen in de academie terecht. Bijzonder is dat je alle praktische toepassingen van toezicht aangeboden krijgt, van de klassieke tot aan de nieuwe stijl van toezicht houden. Erg belangrijk als je de veranderingen in toezicht goed wilt begrijpen en toepassen!

Variant 1. De Erkende Opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl is dé complete praktijkgerichte opleiding met een vernieuwende visie op toezicht voor aankomende toezichthouders. De Erkende Opleiding bestaat uit zes modules (1 t/m 6, zie hieronder), waaronder de praktijkmodule waarin je als aankomend toezichthouder gedurende een jaar als trainee zitting hebt in een RvT of RvC.

De eerste drie modules volg je in groepssessies met andere deelnemers en een docent. De laatste drie modules zijn maatwerk onder begeleiding van founder Caroline Wijntjes, en ontvang je intervisiesessies en persoonlijk mentorschap waarin je toegang krijgt tot haar netwerk en congressen.

Kies je voor De Erkende Opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl, dan volgt eerst een intakegesprek om je professionele achtergrond en je persoonlijke leerdoelen te bespreken en natuurlijk jouw vragen te beantwoorden.

Het opleidingsmateriaal (inclusief) bestaat uit een boekenlijst, e-books, hand-outs, casuïstiek, praktijkdilemma’s, het maken van een toezichtplan enzovoorts.
Je ontvangt een gouden certificaat aan het einde van de zes modules.

De totale investering voor de losse modules bedraagt € 6.546,- excl. btw. Als je je inschrijft voor de Erkende Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl en dus voor alle zes modules tegelijk, ontvang je 5% korting.

 

Variant 2. De Opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl is de volwaardige eerste stap voordat je als toezichthouder de praktijk in gaat óf als je startende toezichthouder het nieuwe toezicht wilt leren ervaren. De Opleiding bestaat uit drie modules (1 t/m 3, zie hieronder) en kent alleen groepssessies met de andere deelnemers en een docent.
De praktijkmodule, intervisiesessies en persoonlijk mentorschap maken niet deel uit van deze variant.

Het opleidingsmateriaal (inclusief) bestaat uit een boekenlijst, e-books, hand-outs, casuïstiek, praktijkdilemma’s, het maken van een toezichtplan, ToezichthouderTips enzovoorts. Je ontvangt een certificaat aan het einde van de drie modules.

De totale investering voor de losse modules is € 2.697,- excl. btw. Als je je inschrijft voor de Opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl en dus voor alle drie modules tegelijk, ontvang je 5% korting.

 

Losse modules volgen

De verschillende modules zijn ook los te volgen en sluiten naadloos op elkaar aan. Je kunt ze achter elkaar volgen of juist parallel aan elkaar, afhankelijk van je tijd. De prijzen voor de individuele modules variëren van € 399,- tot € 1099,-. Kijk voor meer informatie en prijzen bij de losse modules via onderstaande links.

 1. Basismodule | Op weg naar Nieuw Toezicht
 2. Toeleidingsmodule | Met gemak het juiste commissariaat krijgen
 3. Verdiepingsmodules | kiezen uit:
 4. Praktijkmodule *| Traineeship in een RvT of RvC voor 1 jaar
 5. Intervisiesessies | Voor toezichthouders en commissarissen, ook voorzitters
 6. Persoonlijke begeleiding| Coaching door Founder Caroline Wijntjes, toegang tot haar netwerk en congressen.
 7. Oriëntatiedag | Oriëntatie voorafgaand aan (erkende) opleiding of losse modules:  in één alles wat je nodig hebt om voor jezelf de afweging te maken of toezicht houden voor jou de volgende stap is.

* De praktijkmodule is de enige module die niet los gevolgd kan worden.

Resultaatgericht en persoonlijk

We werken weloverwogen samen met docenten die in meerdere modules lesgeven, zodat zij jouw ontwikkeling nauwgezet kunnen volgen. De Erkende Opleiding is voor jou als aankomende toezichthouder immers een middel om een plek te krijgen in een RvT of RvC!

Veel locaties

We maken het je graag gemakkelijk, want op 10 locaties in Nederland werken we bewust samen met kleine groepen van niet meer dan 10 personen.

Met onze opleidingen:

 • groei je verder in je vak als toezichthouder of commissaris
 • leer je hoe je je invloed kunt vergroten ten behoeve van de organisatie
 • leer je beter samenwerken met bestuurders, andere leden van de RvT en stakeholders
 • leer je welke manieren er zijn om onafhankelijke informatie te krijgen van de organisatie
 • worden jouw kennis, inbreng en ervaringen gewaardeerd
 • leer je hoe je maatschappelijke en digitale ontwikkelingen kunt inzetten ten behoeve van de organisatie
 • ontdek je of een functie als commissaris of toezichthouder bij je past
 • leer je alles over het vak van commissaris of toezichthouder
 • leer je wat je moet doen om een passende functie als commissaris of toezichthouder te krijgen


Erkenning

Erkenning betekent dat je als toezichthouder wordt gezien, geaccepteerd en gewaardeerd. Dat is echter lang niet altijd het geval. Kijk maar naar de huidige discussies onder vakgenoten over openheid, zelfreflectie en zelfevaluatie. Iedereen mag zich toezichthouder of commissaris noemen. Er bestaat in Nederland geen door de staat erkend accreditatie-instituut voor toezichthouders en commissarissen.

Welke partij dan ook, ze claimen allemaal ‘gecertificeerde’ toezichthouders af te leveren. Maar als je goed kijkt, is dat nooit voor de inhoud van het toezicht, maar namens een bepaalde beroepsgroep als advocaten of accountancy die eigen eisen stelt. Kortom, voor een buitenstaander is dit best lastig te doorgronden. De Erkende Toezichthouder is een kwalitatief sterk merk, en wij doen vooralsnog niet mee aan deze regeldruk.

De Erkende Toezichthouder is een onafhankelijke netwerkorganisatie die vindt dat jij als toezichthouder en commissaris erkenning moet krijgen voor het werk dat je doet. Wij trainen toezichthouders en commissarissen om uitstekende resultaten te behalen, tot toezichthouders die ertoe doen, die nog meer waarde toevoegen én die toonaangevend zijn!

Klantervaringen

 • “Interessant, de oriëntatiedag. Er was veel ruimte voor inbreng en discussie. Door deze dag heb ik een beter zicht op de rol van toezichthouder en de relatie tussen bestuurder en toezichthouder.”
  Bert Heijenk – februari 2020
 • “De aanleiding om de oriëntatiedag te volgen was omdat ik mijn bestuurlijke ervaring ten goede wil laten komen aan organisaties. Ik vond het bijzonder hoe in korte tijd veel aan de orde is gekomen. Ik heb nu inzicht in kaders, rollen en verantwoordelijkheden.”
  Marjan Boonzaaijer – december 2019
 • “De docent van de opleiding is zeer ervaren. De theorie kan gelijk toegepast worden in de praktijk. Daarnaast heb ik meer inzicht gekregen in mijn drijfveren, sterke en zwakke punten en normen en waarden.”
  Natasja van Driel – oktober 2019
 • “Ik ben de opleiding gaan volgen omdat ik bezig was met zelfontplooiing en wilde leren kijken naar een organisatie op een andere manier. Tijdens de opleiding is er ruimte voor vragen en de balans tussen praktijkopdrachten en gesprek was goed. Het is een waardevolle aanvulling op mijn bestuurlijke ervaring.”
  Gabriëlle Bekhuis – oktober 2019
 • “Ik had praktijkervaring, maar werk ook graag vanuit een basis. De opleiding is zeer waardevol en heeft mij ook inzicht in mezelf en in de ander gegeven.”
  Jan Glastra van Loon – juli 2019
 • “Door het volgen van de opleiding heb ik een basis en stevigheid gekregen om als toezichthouder te starten. Ik heb nu een compleet beeld van wat toezicht houden nieuwe stijl inhoudt.”
  Lolke Kuipers – mei 2019
 • “Ik zocht verdieping in mijn carrière. Het pad naar toezichthouder worden is helderder geworden. De Erkende Opleiding heeft mij de rust en het inzicht gegeven dat ik als toezichthouder bij mijzelf moet blijven.”
  Irma Brandsma – oktober 2018

Meer klantervaringen vind je per module in het overzicht op de inschrijfpagina.

Overig aanbod professionalisering toezichthouders

MeerwaaBewaren