Arjan: ‘Als toezichthouder moet je het onuitgesprokene uit durven spreken’

arjan
In zijn werk heeft Arjan de Vries (37) regelmatig te maken met toezichthouders en bestuurders: “Ik bemoei me graag overal mee vanuit een gezonde nieuwsgierigheid. Vanzelfsprekend heeft toezicht houden mijn interesse gewekt. Maar toch wist ik er niet genoeg van. Hoe stel je als toezichthouder de goede vragen? En waarom stel je die?”
Om daar de antwoorden op te vinden besluit Arjan deel te nemen aan de module: ‘Het verschil maken in de RvT’ onderdeel van de Opleiding Superbvisors.

Aan de andere kant van de tafel

Arjan ontmoet geregeld toezichthouders en bestuurders aan de vergadertafel, vertelt hij. “In mijn financiële rol voor een organisatie die huiselijk geweld aanpakt, ben ik regelmatig in gesprek met de RvT. Naar aanleiding van een gesprek met deze bestuurder besloot ik te onderzoeken of zo’n rol iets voor mij zou zijn.”  

Het antwoord laat niet lang op zich wachten. Arjan: “De Erkende Toezichthouder biedt betaalbare opleidingen aan. Bovendien spreekt toezicht houden nieuwe stijl mij aan. Wanneer je regelmatig met een RvT in vergadering bent, zie je het verschil in de verschillende stijlen van toezicht houden die er zijn. In het verleden heb ik ook passieve toezichthouders gezien. Als je het mij vraagt is toezicht houden een grote verantwoordelijkheid. Je moet interesse hebben in een organisatie op verschillende niveaus, willen meedenken en scherp zijn.”

Leerzame ervaring

Met zijn ervaring heeft Arjan een RvT wel wat te brengen, schat hij in. “Mijn ervaring in financiën en inzicht in het reilen en zeilen van verschillende organisaties kan ik goed gebruiken om andere organisaties weer te helpen. En andersom is het, denk ik, ook heel leerzaam om te zien hoe andere organisaties werken. Daarnaast ben ik nieuwsgierig en denk ik graag met anderen mee. Ik wil graag weten hoe het zit, dus ik kan goed doorvragen.” 

Tijdens de opleiding leert Arjan het belang van tijdig ingrijpen. “Dankzij de casussen leer je hoe het er in andere organisaties aan toe gaat. De belangrijkste les is dat je scherp moet zijn en op tijd durft in te grijpen. Dat betekent dat je het onuitgesprokene uit moet durven spreken. Het was heel interessant om te zien hoe de andere deelnemers zo’n gesprek aangaan. Tijdens mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb ik geleerd dat je bij dit soort gesprekken vanuit je eigen beleving moet praten en een onderzoekende rol in moet nemen. Dat past weer goed bij de rol van toezichthouder.” 

Nieuwe rol

Arjan leert hoe belangrijk het is de onderzoekende en oordelende rol te scheiden. “Het oordeel heb ik nog steeds, maar ik heb nu geleerd dat voor me te houden. Dankzij rollenspellen leer je neutraal te bevragen. Ik ben van nature conflictvermijdend, dus een ingewikkeld gesprek ga ik liever uit de weg. Met de juiste tools kan ik nu toch dat gesprek aangaan.”

Zijn ambitie? Arjan begint binnenkort met solliciteren en vind dat wel spannend. Als ik een geschikte kans tegenkom, dan ga ik ervoor! Ik ambieer een plek binnen de RvT van een zorginstelling. Ik ken de zorgwereld goed, en gezien mijn achtergrond zie ik mezelf daar het meeste toevoegen. En ik denk dat ik nog wel blijf doorstuderen. De Erkende Toezichthouder biedt een specifieke verdiepingsmodule aan: Toezicht op financiën en business intelligence. Of ik daar niet alles al van weet? Nee, ik denk dat het belangrijk is om jezelf te blijven toetsen in deze voor mij nieuwe rol.”

Meer informatie over onze Opleiding Superbvisors of de afzonderlijke modules Het verschil maken in de RvTToetreden tot de RvT en Praktijkmodule ervaring opdoen in een RvT vind je op onze website. Je kunt je ook meteen inschrijven.

Heb je vragen, wij beantwoorden ze voor je! Neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *