Zo oefen je als toezichthouder invloed uit op duurzame maatschappelijke transities

Lummie Kamphuis (62) is een bezig bijtje. Letterlijk, want het is de kruisbestuiving van kennis en ervaring die ze waardeert in haar dagelijks leven. Lummie: “Inzichten vanuit mijn verschillende rollen als concerncontroller, ondernemer, financieel strategisch adviseur en als vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Zorgboeren Zuid pas ik over en weer toe. Juist die kruisbestuiving is heel mooi: je brengt ervaring mee en je haalt nieuwe informatie op!”

Lummie Kamphuis

Een week nadat Lummie besluit om zich te verdiepen in de wereld van toezicht houden, wordt ze gebeld. “Ik werd gevraagd voor mijn eerste toezichthoudende functie. Op dat moment had ik nog niet goed nagedacht over wat ik precies wilde met deze volgende stap in mijn loopbaan. Desalniettemin ben ik ermee begonnen. Ik heb veel geleerd en veel ervaring opgedaan. Positief en negatief.”

“Ik wil me inzetten voor organisaties met een groot maatschappelijk belang”

Duurzaamheid: een belangrijk thema

Na deze ervaring besluit ze een opleiding in toezicht houden te volgen. “De Erkende Toezichthouder had mijn aandacht getrokken en wilde een verdiepende module bij De Erkende Toezichthouder volgen.” Ze schrijft zich in voor de nieuwsbrief en wanneer ze daarin leest over de verdiepingsmodule Toezicht op Maatschappelijke Transities, is de keuze snel gemaakt. Lummie: “Duurzaamheid is nu eenmaal een belangrijk thema voor mij. Ik heb lange tijd voor een commercieel bedrijf gewerkt. Op een gegeven moment gingen de targets en deadlines me tegenstaan. Vanaf toen besloot ik om me in te zetten voor organisaties met een groot maatschappelijk belang.”

Nieuw perspectief 

En zo geschiedde. Lummie: “Dit is wat ik graag wil: een héél goed doel dienen, zonder winstoogmerk en voor mensen die kwetsbaar zijn. Tijdens de verdiepingsmodule heb ik veel inzichten gekregen over de rol van de RvT met betrekking tot maatschappelijke transities. Bijvoorbeeld dat je wel degelijk invloed kunt uitoefenen. Door de juiste vragen te stellen, verantwoordelijkheid te nemen, advies te geven en de plannen te toetsen. Op globaal niveau zijn er al veel afspraken gemaakt. Het is een kwestie van de afspraken nakomen. De vraag is natuurlijk: hoe? Als toezichthouder speel je dáár een belangrijke rol in.”

“Eerst schets je een beeld van wat je in 2030 wilt uitstralen… met backcasting maak je je plan. Daar kun je nu al mee beginnen”

Wat Lummie bijblijft van de module is het perspectief. “Je hebt het ineens over 2030 en over backcasting in plaats van forecasting. Die terminologie maakte indruk op me. Waarom? Omdat je ineens een duidelijk perspectief hebt. Aan de ene kant lijkt 2030 nog ver weg, en aan de andere kant is het zó. Bij backcasting schets je een beeld van wie je wilt zijn en wat je wilt uitstralen op langere termijn. En je kijkt wat je nu al kunt doen om daaraan te beginnen. Het e-book met bijbehorende vragen voor de toezichthouder waren daarbij heel handig.”

Prikkelende vragen 

Zo handig, dat Lummie ze als toezichthouder direct in de praktijk toepast. “Aan het eind van de module word je uitgedaagd om te vertellen wat je volgende stap is. Dat is prikkelend. Hoe ga je in de praktijk brengen wat je geleerd hebt? Ga je er überhaupt iets mee doen? Ik heb het meteen teruggekoppeld binnen mijn RvT. In de volgende RvT-vergadering ga ik een korte presentatie geven over wat ik geleerd heb, en bespreken we hoe we toezicht kunnen houden op de duurzaamheidsdoelen. Welke stappen we kunnen maken? En ik ga mijn collega toezichthouders prikkelen met dezelfde vragen.”

Duurzaamheid leeft, vertelt Lummie. “Er wordt veel over gepraat en natuurlijk wordt het ook opgenomen in het jaarverslag. Maar toch speelt de vraag: welke stappen neem je als RvT en wat wordt er verstaan onder duurzaamheid? Natuurlijk is energie besparen belangrijk, maar dat is al lang niet meer het enige wat onder duurzaamheid valt. Welke aspecten raken de organisatie? Wat dacht je van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers? Of de dingen die je als organisatie al doet, zoals het inkopen van refurbished iPhones in plaats van steeds maar nieuwe kopen. Dat is ook al een mooi begin.”

Lummie KamphuisAls concerncontroller bij MEE de Meent groep gebruik ik mijn achtergrond in financiën om de organisatie financieel gezond te houden. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf in coaching en advies voor loopbaan-, studiekeuze- en persoonlijke vragen en ben ik financieel strategisch adviseur/controller van de landelijke coöperatieve vereniging MEE NL en vicevoorzitter in de Raad van Toezicht van Zorgboeren Zuid. Volg Lummie Kamphuis op LinkedIn.

Wil je net als Lummie Kamphuis je competenties verbreden op het gebied van duurzaamheid. Tijdens de verdiepingsmodule Toezicht op Maatschappelijke Transities kan het. Kijk voor meer informatie of neem bij (in-company) vragen contact op met Caroline Wijntjes. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *