Toezichthouder worden: het enorme leereffect door de actuele praktijk naar de les te halen

Je weet dat toezicht houden bij je past en wilt het vak leren. Of je bent net toezichthouder geworden en wil je verder bekwamen in nieuw toezicht. Het behandelen van praktijksituaties is daarvoor, naast het tot je nemen van theoretische kennis, een effectieve manier. Dit onderdeel heeft dan ook sinds jaar en dag een belangrijke plaats in onze lessen, waaronder die van onze basismodule ‘Op weg naar nieuw toezicht’.

Goede voorbereiding op de praktijk

In de module ‘Op weg naar nieuw toezicht’ maak je je de basis van het nieuwe toezicht eigen én leer je die toepassen. Je ontwikkelt je eigen visie op nieuw toezicht en formuleert je ambitie. Je leert ook hoe je in de rol van toezichthouder het samenspel met stakeholders kunt aanpakken. Daarbij ga je praktisch aan de slag met praktijkdilemma’s en maak je een toezichtplan.

Als het vak leren kennen je doel is, verrijkt de module je kennis en gun je jezelf de kans om de nieuwe stijl van toezicht houden te ontdekken. Als je net toezichthouder bent, kun je je ervaringen van deze bijzondere tijd delen en spiegelen, ze in perspectief plaatsen en leren hoe ze afwijken van de meer traditionele toezichtpraktijk.

Deelnemer Marina Theeuwen: “We behandelden veel casussen. Dat was voor mij het meest interessant. Het zijn echt praktijkvoorbeelden uit bestaande organisaties en je gaat samen in gesprek over hoe je zo’n situatie aanpakt.”

Waarin De Erkende Toezichthouder zich onderscheidt

Dat we de praktijk in de les brengen, weet je al. Waarom ons dat zo goed afgaat, komt omdat we daarbij kunnen profiteren van de verschillende disciplines die we binnen onze muren hebben. Onze docenten zijn zelf toezichthouder en tevens vaak ook docent in het gewone (beroeps)onderwijs. Ze maken dus veel mee en hebben ervaring met kennisoverdracht.

Daarnaast begeleiden we veel RvT’s/RvC’s bij hun professionalisering en hebben daarbij te maken met een grote diversiteit aan praktijksituaties-/dilemma’s. De situaties zijn dus steeds actueel en wat we als team meemaken, kunnen we meteen in de les uitleggen.

Andere onderscheidende voordelen vloeien voort uit onze kernwaarden: ontwikkelingsgericht, aandacht en laagdrempelig.

 • Ontwikkelingsgericht: we werken per definitie met vernieuwende organisaties, omdat nieuw toezicht altijd ons thema is. Het zijn organisaties in transitie. In de huidige tijd nog extra, omdat nieuwe strategieën van de organisatie als gevolg van corona, ook resulteren in het herijken van het toezicht.
 • Aandacht: we werken altijd met kleine groepen en op meerdere locaties door het hele land. Zo kunnen we ieder tot zijn recht laten komen en aan iedereen die aandacht geven die we graag willen, op een plek die voor de deelnemer het meest geschikt is. Op locatie beperken we de groepsgrootte tot tien en in onze online lessen tot zes.
 • Laagdrempelig: vaak horen we terug van deelnemers en RvT’s: het is heel prettig dat jullie je verhaal op een begrijpelijke manier vertellen daarbij vooral Nederlandse termen gebruiken in plaats van Engelse.

Inhoud van de module ‘Op weg naar nieuw toezicht’

De basismodule bestaat uit drie dagen, gedurende drie maanden. Je kunt kiezen uit verschillende locaties en data. Je kunt de module op locatie volgen en ook in de online variant. In de module:

 • ontwikkel je je eigen visie op toezicht houden
 • ontdek je je eigen stijl van toezicht houden en leert die hanteren
 • leer je hoe je waarde toevoegt aan de RvT/RvC en aan de organisatie of onderneming
 • krijg je de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling

Onderdelen van de module

 1. Invloed krijgen en houden
  Welke invloed heeft de nieuwe toezichthouder en hoe zorg je ervoor dat jouw RvT weet welke waarde zij toe kan voegen en hoe zij toezicht houdt op waardecreatie?
 2. De RvT in verbinding met de omgeving
  Welke impact heeft het nieuwe toezicht op het werk van de RvT in contact met de omgeving en hoe zorg je voor een goede verbinding en impact?
 3. Wie zich aan een ander spiegelt, spiegelt zich zacht
  Hoe zorg je ervoor dat de (zelf)evaluaties passend zijn bij jouw RvT om zo de komende jaren de juiste ontwikkeling door te maken naar nieuw toezicht? We maken een toezichtplan ‘real time’, dus voor een echte RvT.

Elders op de website vind je meer informatie, waaronder de opbrengst van ieder van de onderdelen van de module. Met de online variant van de basismodule kun je iedere maand starten.
Bekijk het lesrooster voor de mogelijkheden.

Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *