Online training voor (a.s.) toezichthouders: snel de diepte in met praktijkvoorbeelden

 

Voor programmamanager Marina Theeuwen was de timing voor een online training precies goed: door corona had ze meer tijd én ze was nieuwsgierig naar toezicht nieuwe stijl. Die belangstelling was al eerder gewekt. Zodra ze merkte dat haar beeld van toezichthouders, namelijk oudere sigaren rokende mannen in een donker hok, niet klopte, werd haar nieuwsgierigheid gewekt en nam ze zich voor er meer over aan de weet te komen. Dat moment brak aan toen ze de online training van de module  ‘Op weg naar nieuw toezicht’ van De Erkende Toezichthouder tegenkwam via Delfin Executives**.

Snel aan de slag

timing online trainingMarina legt uit: ‘Alles kwam bij elkaar. Ik had wat meer tijd en voelde de behoefte me ergens in vast te bijten. Ik haalde mijn voornemen van stal om me te verdiepen in het vak van toezichthouder en stuitte daarbij op de online module ‘Op weg naar nieuw toezicht’. Gelijk doen, dacht ik meteen en inmiddels heb ik de lessen afgerond.

Een inhoudelijke slotbijeenkomst waarbij we ‘live’ samenkomen met de docent en de deelnemers volgt na de zomer.’

Interessante casussen

Op de vraag hoe het online leren is bevallen, vertelt Marina: ‘Met zelfstudie heb ik geen moeite, dat doe je anders ook als je een opleiding volgt. Voordeel is dat je hier in de online lessen meteen de diepte induikt. We behandelden veel casussen. Dat was voor mij het meest interessant. Het zijn echt praktijkvoorbeelden uit bestaande organisaties en je gaat samen in gesprek over hoe je zo’n situatie aanpakt. Het studiemateriaal vond ik goed opgebouwd. Het was een mooie mix van theorie, artikelen, interviews, podcasts, filmpjes. Daardoor was het prettige afwisseling van lezen, luisteren en kijken.’

Netwerk opbouwen

netwerken fysieke bijeenkomstMarina Theeuwen vond het prettig dat ze haar eigen tijd kon indelen en geen reistijd had, maar kijkt ook uit naar de fysieke bijeenkomst in september: ‘We hebben elkaar in de lessen vooral zakelijk leren kennen. Wanneer we elkaar straks fysiek ontmoeten is er meer gelegenheid voor informeler contact. Dat is niet alleen leuk, maar ook goed om ons netwerk verder op te bouwen. Dat is voor mij een belangrijk aspect van het volgen van zo’n opleiding: dat je ook mensen leert kennen met andere werkervaring en uit andere domeinen.’

Sparringpartner in plaats van controleur

Het beeld van Marina Theeuwen over het vak van toezichthouder is inmiddels flink bijgesteld. Over wat zij zelf als aankomend toezichthouder wil bijdragen vertelt ze: ‘Ik ben iemand die ontwikkelt en bouwt. Het gedachtegoed van het nieuwe toezicht past goed bij me. Ik ben niet een controleur zoals in het klassieke toezicht.

stakeholders opzoekenIn mijn werk ben ik vaak bezig met maatschappelijke opgaven en daarbij heb ik onder meer te maken met trends en ontwikkelingen. Sparringpartner zijn van de bestuurder spreekt me erg aan, evenals het contact met de stakeholders. Voor een organisatie kan ik de blik naar buiten bieden en behulpzaam zijn bij het maken van de vertaalslag van wat er in de samenleving gebeurt naar de organisatie toe. Zo kan ik ook de ervaring die ik in mijn werk heb opgedaan teruggeven aan de maatschappij.’

Variatie aan deelnemers

Wat Marina ook als bijzonder waardevol heeft ervaren, was de groepssamenstelling. Ieder heeft z’n eigen achtergrond en motivatie, waardoor ieder ook een eigen bijdrage heeft in de discussies over de casussen. Martina hierover: ‘Een van ons is bestuurder en heeft dus zelf veel te maken met een RvT. Zij bracht praktijkervaring in vanaf de andere kant van de tafel. Dat leidde tot interessante discussies. Zo vulden wij bijvoorbeeld de rol van sparringpartner in een bepaalde situatie op zo’n manier in dat we volgens haar daarmee de bestuurder voor de voeten gingen lopen. Voor die rolwisseling moet je oppassen natuurlijk en dat werd op deze manier heel aanschouwelijk gemaakt. Kortom, deze basismodule was interessant en leerzaam en ik kijk uit naar afronding in september!’

*Marina TheeuwenMarina Theeuwen over online training toezichthouders, programmamanager

 

 

 

**Delfin Executives BV is een van de partners waarmee De Erkende Toezichthouder samenwerkt om het nieuwe toezicht versneld in de Nederlandse boardrooms te krijgen.

Meer weten over onze opleidingen voor (aankomende) toezichthouders? De Erkende Toezichthouder biedt online opleidingen aan en opleidingen op locatie. Deze zomer hebben we ook een speciaal online summerschoolprogramma.

Je kunt je ook meteen inschrijven. Heb je vragen, stel ze gerust
en neem contact op met Caroline Wijntjes.

Wellicht ten overvloede: bij onze opleidingen op locatie houden we uiteraard de anderhalvemeter- en andere RIVM-richtlijnen aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *