Hoe Age-Jan de OER-eigenschappen van de toezichthouder ontdekt

Age-Jan van der Meer vertelt over welke basisvaardigheden je nodig
hebt als toezichthouder nieuwe stijl. Hij volgde de basismodule ‘Op weg naar nieuw toezicht’ van De Erkende Toezichthouder en trainde deze vaardigheden in de fysieke slotbijeenkomst daarvan.

Wanneer je in het dagelijks leven werkt met organisaties in de financiële sector, heb je regelmatig te maken met toezichthouders, vertelt Age-Jan. “Als mede-eigenaar van mijn eigen bedrijf in governance, risk en compliance in hoog geautomatiseerde omgevingen, werken we met onder andere pensioenfondsen, vermogensbeheerders, verzekeringsmaatschappijen, accountantskantoren en het midden- en kleinbedrijf. En hoewel we ons in een niche bevinden, zijn de stakeholders over het algemeen hetzelfde: directies en commissarissen, maar ook externe toezichthouders als AFM en DNB. Een van mijn companen en ik dachten er de laatste tijd steeds vaker over na: misschien moeten we ons maar eens verdiepen in het vak van toezicht houden.”

Als je dan plots een enthousiaste en bevlogen Caroline Wijntjes tegen het lijf loopt, is de keuze snel gemaakt om deel te nemen aan de basismodule ‘Op weg naar nieuw toezicht’ van De Erkende Toezichthouder. Age-Jan: “Deze module is perfect om meer te leren over toezicht houden in het algemeen, maar ook over het nieuwe toezicht houden in het bijzonder. Want hoewel ik denk dat ik de vaardigheden heb om als toezichthouder goed te kunnen functioneren, ziet mijn rol in mijn dagelijkse werk er aan de andere kant van de tafel anders uit.”

OER-eigenschappen

Wat die vaardigheden dan zijn? Die van een sparringpartner met een kritische blik. “In principe zijn we dat nu ook al voor onze klanten: zij bevinden zich vaak in gereguleerde sectoren waar sterke toezichthouders zitten met hoge eisen en waar je moet kunnen aantonen dat je daaraan voldoet. Onze klanten moeten aantoonbaar de boel op orde hebben en daar helpen wij ze bij. Maar we zorgen ook voor prestatieverbetering en geven gevraagd en ongevraagd advies waar verbeterpotentieel zit ten aanzien van mensen, processen en de systemen die ze gebruiken. We zijn niet voor niets een bureau voor prestatieverbetering, met naast een stevige inhoudelijke expertise ook bijzondere aandacht voor de menselijke kant. Uitgangspunt voor ons is daarbij de Wet van OER, waarbij het gaat om bewustzijn ten aanzien van je gedachten en handelen:

Onafhankelijkheid: bewust zijn van hoe je denkt over jezelf.

Evenwichtigheid: bewust zijn van wat je omgeving met je doet.

Resoluut: bewust zijn van wat je werkelijk wil.

Dankzij deze eigenschappen creëer je de voorwaarden voor het krijgen van regie: eerst de regie over jezelf, en dankzij de regie over jezelf pak je daarna de regie over je omgeving. 

Van oplossing naar afstand

Het klinkt alsof de rol van toezichthouder Age-Jan op het lijf is geschreven. “Naast deze vaardigheden en eigenschappen heb je uiteraard ook sociale vaardigheden nodig: empathisch vermogen en een sociale antenne. En basiskennis: ik heb in ieder geval ervaring vanuit mijn werk en als ondernemer. Maar ik ben wel heel nieuwsgierig hoe een rol als toezichthouder me gaat bevallen. Ik ben nu gewend aan de actieve houding als ondernemer, waar we door onze klanten worden gevraagd problemen op te lossen. Terwijl je als toezichthouder wat meer afstand behoudt en bevraagt. Dat inzicht heb ik uit de basismodule meegenomen. Sommige dingen kun je echter niet alleen leren vanuit de theorie, die moet je ook ervaren in de praktijk. Daarom ben je nooit uitgeleerd.” 

Nieuwsgierig geworden naar de online basismodule ‘Op weg naar nieuw toezicht’? Hier vind je er alles over en kun je je aanmelden. De basismodule kun je ook op locatie volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *