Alleen de juiste vragen stellen is niet genoeg  

Hoe doe je dat, de juiste vragen stellen? Als toezichthouder ben je misschien bekend met verschillende type vragen. Er zijn feitelijke vragen, sturende vragen, controlerende vragen en waarderende vragen. En iedere vraag heeft zijn eigen energie. Ze brengen namelijk allemaal verschillende informatie naar boven.

Maar de juiste vragen stellen op zich is misschien nog niet zo lastig. Wat ook belangrijk is: de manier waarop je vragen stelt. Het is daarom als toezichthouder essentieel je bewust te worden van je eigen communicatiestijl. En om die van een ander te leren herkennen. Pas dan kun je de koppeling maken tussen wat er gezegd wordt en wat er daadwerkelijk bedoeld wordt. Je leert ook schakelen, zodat je een communicatiestijl gebruikt waarmee een ander jou begrijpt. Hoe je dat doet? Dat leer je in de verdiepingsmodule: De juiste vragen stellen. 

Communicatiestijlen

Communicatie is in principe niets meer dan begrijpen en begrepen worden. Informatie geven en informatie krijgen. Maar een andere laag in communicatie, die van groot belang is, vind je in de verbinding die je maakt met een ander. Wanneer je weet wat voor soort communicatiestijl de ander hanteert, kun je daar slim op inspelen. Want de één communiceert graag met feiten, en een ander meer vanuit gevoel of emotie. Een ander vertelt onbewust slechts één kant van het verhaal. En een ander doet de aanname dat bepaalde informatie al bekend is. 

Als toezichthouder is het belangrijk dat je achterhaalt welke informatie niet gegeven wordt, maar wel belangrijk is voor jou. Het is geen kwestie van klakkeloos informatie ontvangen en daarmee handelen. Daarom hebben we de module De juiste vragen stellen uitgebreid door dieper in te gaan op de ‘onderstroom’. Je leert als toezichthouder te achterhalen wat er nog meer speelt. Zodat je er, naast de feitelijke informatie, meer gevoel bij krijgt. Het is een belangrijk element van de module, en sluit daarbij perfect aan op het nieuwe toezicht houden, iets waardoor de Erkende Toezichthouder zich onderscheidt van andere opleidingsaanbieders. Daarnaast helpen de vaardigheden die je opdoet, je vak serieuzer uit te voeren. Als je de onderstroom bewust gaat zien en voelen, voorkom je een hoop problemen en het draagt bij aan ‘het goede gesprek’’. 

Feiten en cijfers

 Als toezichthouder herken je het misschien wel: het gevoel dat je niet alle informatie los krijgt. Terwijl je spreekt met alle verschillende stakeholders, is het aan jou om tot die diepere laag te komen. Om vragen te stellen die de verschillende niveaus aan elkaar verbinden. Door verder te vragen dan alleen maar naar inhoud en procedures, maar ook te vragen naar interactie en emotie. Als toezichthouder is het jouw verantwoordelijkheid naast de feiten en cijfers ook het onbespreekbare bespreekbaar te maken. 

Dus, de toezichthouder die zich op zowel professioneel als persoonlijk gebied verder wil ontwikkelen, doet er goed aan zich te verdiepen in communicatiestijlen. Voor wie sowieso al nieuwsgierig is naar manieren om meer verbinding te vinden als toezichthouder, is deze module al helemaal interessant. 

De toezichthouders die je al zijn voorgegaan geven deze module gemiddeld een 8,3. Daarnaast geven ze aan dat ze dankzij de praktische aanpak meteen merken hoe ze zich als toezichthouder (en persoon!) ontwikkelen. Een greep uit de positieve reacties lees je hier: 

  • ‘Interessant en relevant voor de dagelijkse praktijk’
  • ‘Steeds schakelen tussen theorie en praktijk en actief zelf er mee aan de slag’
  • ‘Een reden om mee te doen: beter worden in vragen stellen en een boodschap beter bij een ander laten landen’
  • ‘Meer inzicht in verschillende stijlen en hoe daarmee om te gaan’
  • ‘Inzichten en manieren om verschillende communicatiestijlen te hanteren’
  • ‘Communicatiestijlen en erop inspelen’
  • ‘Praktisch toepasbaar’
  • ‘Relevante inhoud’
  • ‘Ik heb mijn eigen valkuilen leren kennen’
  • ‘Zelfinzicht. En scherper waar ik aan kan werken’

Meer leren over de kracht van goede vragen stellen als toezichthouder? Bekijk hier de verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *