Merel: ‘Een inspirerende manier om kennis te maken met de wereld van toezicht houden!’

merelWanneer Merel Mélotte (29) zich aanmeldt voor de oriëntatieweek van De Erkende Toezichthouder is dat met het oog op de toekomst. Merel: “Nu ben ik ervan overtuigd dat ik met mijn ervaring al veel kan toevoegen aan een RvT.”

Bijdragen aan de zorg

In haar huidige rol als business partner ‘Leren en Ontwikkelen’ van een ziekenhuis, vervult Merel in het dagelijks leven een creërende rol. Merel: “Mijn functie is gericht op de ontwikkeling van de medewerkers in het ziekenhuis en deze positie vind ik ontzettend leuk. Toch wil ik graag vanuit mijn interesse en ervaring meer bijdragen aan het gehele zorgsysteem. In de zorg komen zoveel verschillende belangen kijken… Dát vind ik interessant. Mijn achtergrond in beleid en management in de gezondheidszorg sluit daar goed op aan.”

‘Dat was precies waarnaar ik op zoek was!’

Gevonden op Google

Merel heeft duidelijk voor ogen wat ze wil: vanuit het speelveld een organisatie in de zorg staande houden door interne samenwerking én door naar buiten te kijken. Maar hoe ze die rol op korte termijn kan invullen, weet ze nog niet precies. Haar persoonlijke oriëntatie begint bij haar eigen netwerk, vertelt ze. “Na wat rondvragen bij vrienden en familie kwam ik uit bij de rol van toezichthouder. Een simpele zoektocht op Google leidde mij al snel naar de oriëntatieweek van De Erkende Toezichthouder. Dat was precies waarnaar ik op zoek was! Dankzij de filmpjes en blogs op de website werd ik al snel steeds nieuwsgieriger.”

Jong en ambitieus

Tijdens de oriëntatieweek komt Merel erachter dat ze haar ambitie om toezichthouder te worden niet per se op de lange baan hoeft te schuiven. Merel: “Ik ben héél blij dat ik de oriëntatieweek heb gevolgd. Ik dacht altijd dat de rol van toezichthouder misschien te zwaar zou zijn om naast mijn huidige baan te doen, maar nu ben ik ervan overtuigd dat ik zo’n rol kan combineren met mijn hoofdfunctie. Als jonge professional kun je ook in deze wereld terecht en met voldoende ambitie kom je er zeker. Ik heb nu meer handvatten om een sollicitatieprocedure in te gaan. En ik heb een duidelijker beeld welke stijl van toezicht houden bij mij past. Dit gaat me zeker helpen om straks een betere keuze te kunnen maken wanneer ik ga solliciteren.”

‘De vraag achter de vraag te ontdekken en op die manier een helpende hand te bieden zonder die kritische blik te verliezen’

Goed in balans

Wat Merel opvalt tijdens de oriëntatieweek is de fijne balans in verschillende onderwerpen die aan bod komen. “Ik heb het gevoel dat ik veel geleerd heb. Juist dankzij diversiteit aan verschillende onderwerpen. De ene dag bespreek je wat ‘zwaardere’ onderwerpen, zoals de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid van een RvT. De andere dag ben je bezig met het analyseren van je eigen competenties en hoe je die in een RvT kunt inzetten. Die combinatie was heel mooi. En voor mij persoonlijk was het interessant om te zien dat toezicht houden nieuwe stijl goed bij mij past. Ik probeer sowieso mijn oordeel uit te stellen en vragen te stellen. De vraag achter de vraag te ontdekken en op die manier een helpende hand te bieden zonder die kritische blik te verliezen. Daarnaast werd ik me er ook van bewust dat je je continu moet blijven afvragen of de informatie die je hebt wel compleet is. Dat is iets waaraan je voortdurend kunt blijven werken natuurlijk.”

Inspirerend

Ook leuk: tijdens de oriëntatieweek komt Merel erachter dat ze goed bij de RvT van een grote organisatie past. “Ik dacht altijd dat ik juist met minder ervaring beter ‘klein’ kon beginnen, maar de docent Roanda legde me uit dat het tegenovergestelde ook waar is: een grotere organisatie heeft een meerkoppige Raad van Toezicht en daar kan je als newbie veel van leren. Dat was een mooi inzicht. Sowieso was Roanda een geweldige docente. Haar presentatie was duidelijk en ik vond het heel waardevol hoe ze de dag steeds afsloot met een casus. Bewonderenswaardig dat ze haar mond hield, terwijl wij met z’n allen aan het puzzelen waren. Een inspirerende manier om kennis te maken met toezicht houden.”

Wil jij net als Merel ontdekken of de wereld van toezicht houden iets voor jou is? In de Oriëntatieweek Is toezichthouder worden iets voor mij? ontdek je in 4 online workshops wat het vak van toezichthouden inhoudt, welke mogelijkheden er voor je zijn en of dit bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *