Wat een rasechte ondernemer aanspreekt in toezicht houden?

Een opleiding zonder poespas, met super duidelijke uitleg over het toezicht houden nieuwe stijl waarbij transparantie, integriteit en verantwoordelijkheid centraal staan. Sofie van de Waart-Govaert (43) deelt op LinkedIn haar eerste ervaring met de Basismodule Op weg naar Nieuw Toezicht. Een inspirerend verhaal volgt… 

Ondernemer in onderwijsland: in drie woorden beschrijft Sofie zo haar functienaam. “Mijn hart ligt in het onderwijs. Wel heb ik ontdekt dat ik veel ondernemender ben dan de structuur die het onderwijs mij kan bieden.” In haar rol als ondernemer ervaart ze het beste van twee werelden. “Als onderwijsadviseur ben ik actief in het middelbaar- en basisonderwijs. Ooit begonnen voor de klas en tegenwoordig werkzaam als hoogbegaafdheidsspecialist.”

Het beste tv-idee van Nederland

De niche waarin ze zich bevindt, levert Sofie mooie kansen op. “Om aandacht te vragen over de problematiek rondom hoogbegaafdheid heb ik meegedaan met de wedstrijd ‘Het beste tv-idee van Nederland’ van Omroep Max. Naar aanleiding van die wedstrijd komt er binnenkort een documentaire uit: ‘De utopie van Sofie’. Een docu waarin een van mijn projecten verder uitgelicht wordt. Hierbij gaan hoogbegaafde leerlingen van twee zeer verschillende scholen naar een speciale klas.” Daarnaast is Sofie onderwijscolumnist voor Trouw, en verschijnt volgende maand haar eerste boek. Een bundel van haar columns genaamd: ‘De wereld van juf Sofie’. Stilzitten staat niet in het woordenboek van deze bevlogen ondernemer. “Dat is precies de reden waarom ik voor mezelf ben begonnen. Je kunt alle kansen pakken.” Zo lonkt het ook om de wereld van toezicht houden beter te leren kennen.

Sofie licht toe: “Ik loop er soms tegenaan dat ik het niet altijd eens ben met de manier van besturen. Gaandeweg heb ik ontdekt dat je als toezichthouder op een andere manier invloed kan uitoefenen op de stijl van besturen.” Tijdens haar online zoektocht viel haar oog op de academie van De Erkende Toezichthouder. “Ik ben met Caroline gaan sparren over de vraag of deze stap iets voor mij is.” En nu ze haar eerste les heeft afgerond, weet ze het zeker: “Dit is dé beste manier om het vak van toezicht beter te leren kennen. Als toezichthouder kun je je kennis en expertise delen. Enerzijds klankborden. Anderzijds kritische vragen stellen om organisaties te verbeteren. En dat ambieer ik!”

Een rookgordijn optrekken

Wat voor Sofie nu al het verschil maakt in de opleiding die ze bij De Erkende Toezichthouder volgt? “Het is heel waardevol dat je de opleiding met andere professionals volgt, die vanuit verschillende disciplines met hun vak verder willen. Normaal gesproken spar ik voornamelijk met mensen uit de onderwijswereld, nu is het veel breder dan dat.
Ook is de opleiding heel toegankelijk geschreven. Je ziet vaak dat mensen heel wollig en onduidelijk schrijven. Ze trekken een soort rookgordijn op. Het verschil in deze opleiding is dat het heel duidelijk verteld wordt. Veel praktijkvoorbeelden herken je uit de media en dat spreekt mij aan. Denk aan de casussen van de ABN AMRO Bank en de fusie van ziekenhuizen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt de theorie uitgelegd, waardoor je steeds beter gaat begrijpen wat de rol van een toezichthouder is.”

Het interactieve aspect spreekt haar ook aan. “Dankzij rollenspellen krijg je meer feeling met de rol en dat is heel waardevol.” Docent Jan Brink verzorgt de lessen en daar is Sofie dankbaar voor. “De docent is een perfect uithangbord voor het toezicht houden nieuwe stijl waar De Erkende Toezichthouder voor staat. Hij is empathisch en toegankelijk.
Als je het beeld hebt van toezicht houden klassieke stijl, dan vind je deze opleiding vast en zeker heel verfrissend. Er zitten vrouwen in de groep, de docent legt alles heel duidelijk uit. Geen poespas, en dat is fijn.”

Samenspel

Ook het samenspel in de groep draagt daar wat Sofie betreft aan bij. “Iedereen deelt voorbeelden uit zijn of haar eigen praktijk. En in een dynamische groep is dat heel waardevol. De groep bestaat onder andere uit een chirurg, een ambtenaar, een trainee toezichthouder in  de kinderopvang, iemand van een woningcorporatie en een ander die werkzaam is in het sociaal domein. Dat levert zoveel verschillende invalshoeken en verhalen op. Dat is heel verrijkend en verfrissend.”
Of de rol van toezichthouder in de toekomst voor Sofie is weggelegd? “Dat weet ik nog niet. Ik ben wel iemand die me graag met dingen bemoeit, en dat is meer de rol van bestuurder”, zegt ze lachend. “Deze opleiding geeft mij de kans te ontdekken wat de rol van toezichthouder is, hoe de rollen in het samenspel van toegevoegde waarde zijn, en dan vooral de nieuwe stijl van toezicht houden. Ik kijk enorm uit naar de volgende bijeenkomst!”

In de basismodule Op weg naar Nieuw Toezicht leer je de rol van toezichthouder of commissaris in de basis kennen en ontdek je welke visie en ambitie op toezicht je hebt. Je onderzoekt als toezichthouder het samenspel met stakeholders en ga je aan nieuw toezicht bouwen. Ook te volgen via e-learning/ zelfstudie thuis.

Voor vragen neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *