De millennial als toezichthouder: a match made in heaven

Millennials (ook wel generatie Y genoemd, geboren tussen 1980-1994) zijn nog ondervertegenwoordigd in toezichthoudende functies. We zien ze al wel, maar nog niet zoveel. Begrijpelijk, maar dat vinden we wel jammer. De Erkende Toezichthouder wil daar graag verandering in brengen. Ambitieuze en talentvolle professionals van 25-35 jaar kunnen we namelijk goed gebruiken in toezicht in nieuwe stijl! Ook onze opdrachtgevers voor werving & selectie vragen naar deze leeftijdscategorie. Ze kunnen nieuw toezicht veel brengen.

De meerwaarde van millennials ligt o.a. in hun kennis van:

 • de nieuwe economie
 • nieuw leiderschap
 • andere manieren van organiseren
 • andere mindset

Bovendien:

 • kunnen ze out of the box denken
 • durven ze kritische vragen te stellen
 • hebben ze een flexibele instelling
 • zijn ze leergierig
 • zijn ze reflectief

 

In het artikel ‘Waarom nieuw toezicht de jonge honden nodig heeft’, lees je hier meer over.

Waarom zien we ze nog weinig?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom we ze nog niet vaak tegenkomen als toezichthouder.

 • De misvatting bij henzelf dat ze te jong zijn en nog niet voldoende werkervaring hebben opgebouwd. Ze zien een toezichthoudende functie als ‘iets voor later’ of hebben nog een klassiek beeld voor ogen van de ‘oude grijze mannen met een sigaar’.
 • Millennials zijn nog volop aan het ontdekken en opbouwen. Zowel in hun werk als privé: carrière, relatie, woning, gezin. Op alle fronten hebben ze hun tijd en aandacht volop nodig.

Wat willen en kunnen ze?

Millennials zijn idealistisch. Ze hebben aandacht voor mens en milieu en willen graag een bijdrage leveren aan een betere samenleving. Daarom steunen ze graag bedrijven die een positieve impact hebben op de maatschappij. Persoonlijke ontwikkeling is voor hen belangrijk. Ze willen het verschil maken en serieus genomen worden. Ze houden niet van hiërarchie en zijn gewend mee te denken en hun mening te uiten. Werk en hobby bieden uiteraard mogelijkheden om deze behoeften te vervullen, maar ook het toezichthouderschap heeft het nodige te bieden!

Past als een jas

Als toezichthouder ben je bij uitstek een kritische meedenker. Jouw visie doet ertoe. Er wordt naar je geluisterd. Door je medeteamleden en door de bestuurder. Je bent een stevige gesprekspartner en houdt altijd in het oog wat de bijdrage aan de samenleving is van de organisatie waar je toezicht houdt. De waarde die jij toevoegt heeft dus daadwerkelijk impact. Dat kan in een organisatie zijn die perfect past bij je idealen, maar ook als dat niet zo is, heb je invloed. Dat kan zelfs juist een reden zijn om een organisatie te zoeken die wat verder van je af staat. Dat je werk ook baat heeft bij een lidmaatschap van een RvT, merken veel toezichthouders (zie o.a. de ervaring van Thijs van der Hagen). Hetzelfde geldt voor je persoonlijke ontwikkeling. Je leert veel, bouwt een nieuw netwerk op en krijgt meer inzicht in organisaties en structuren.

Laten we de kracht van millennials inzetten!

De behoeften van millennials passen dus perfect bij toezicht nieuwe stijl. Nieuw toezicht is gebaat bij millennials, ook omdat ze de eerste ‘online generatie’ zijn: opgegroeid met mobiele telefoon, internet en social media en gewend aan het huidige tempo van technologische vernieuwingen. Ze brengen dus echt iets extra’s mee. En millennials zelf kunnen als toezichthouder goed hun ei kwijt. Dus laten we ze daar vooral warm voor maken!

Diversiteit

Ben je ouder dan vijfendertig? Wees gerust: we zijn ontzettend blij met je! Waar we naar streven is namelijk diversiteit, naar RvT’s die uit meerdere generaties bestaan. Goed toezicht is gebaat bij een mix van leeftijden, sekse, achtergrond, kennis, ervaring, communicatie- en denkstijl. Leden zijn gelijkwaardig en vullen elkaar aan. En: jonge talentvolle professionals leren heel graag van hun oudere peers!

Wat hebben millennials nodig om toezichthouder te worden?

Graag willen we meer jonge professionals ontmoeten in de leeftijdscategorie 25-35 jaar. Daarom aan jou als lezer van dit artikel de oproep: stuur de millennials in je omgeving dit artikel door, zodat ze zien wat hun impact kan zijn in een toezichthoudende functie. Wij willen graag meer met ze in gesprek komen over hun ambities en eventuele hindernissen die ze zien. Alvast onze dank!

Meer weten? De oriëntatie ‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden’ hebben we in drie varianten: als e-learning (zelfstudie), online (zelfstudie met online les) en op locatie.  Je kunt je ook meteen inschrijven.

Voor vragen mag je altijd contact opnemen met Caroline Wijntjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *