Chapeau! Hanneke is benoemd als toezichthouder en deelt haar eerste bevindingen

Hanneke de Jong (43 jaar) is gastblogger van De Erkende Toezichthouder en vertelt in een reeks verhalen over haar zoektocht naar het juiste commissariaat in de wereld van toezicht houden. 

Hanneke’s weg naar een toezichthoudende rol is succesvol: ze is benoemd als nieuw lid van de RvT van Stichting Op Kop. Hanneke: “Na het eerste gesprek had ik eigenlijk direct een heel goed gevoel. Mocht het niks worden, dan was er in ieder geval een leerzaam en goed gesprek. Tijdens het gesprek gingen we de diepte in en dat gaf gelijk al veel energie.” In deze laatste blogreeks deelt Hanneke haar eerste bevindingen en vertelt ze wat het haar toe nu toe heeft gebracht. 

“Ondanks dat ik een startende toezichthouder ben, kon ik tijdens het eerste gesprek echt mijn expertise inbrengen en werd ik op waarde geschat. Dat geeft vertrouwen om de kans te krijgen in deze nieuwe rol te groeien. Dankzij mijn positieve eerste sollicitatiegesprek ben ik erachter gekomen dat solliciteren als startende toezichthouder heel leerzaam is. Gelukkig hoorde ik snel na de kennismaking met de hele RvT dat ik werd voorgedragen voor benoeming bij de gemeenteraden, en dat geeft natuurlijk een extra goed gevoel.”

Eerste RvT-vergadering

“Dan ga je je voorbereiden op de eerste RvT-vergadering. Ik heb contact gezocht met de voorzitter en met hem besproken hoe ik mezelf het beste kan voorbereiden op de eerste vergadering. Alle stukken heb ik vooraf doorgenomen. Evenals het toezichtplan en de beleidsplannen van de stichting. Na de eerste vergadering dacht ik: dit is echt wel leuk. Vooral het meedenken, meekijken, het kritisch zijn. Tijdens die eerste vergadering schuiven de directeuren van verschillende scholen aan. Dit gebeurt normaliter eens per jaar, dus ik heb geluk. Daardoor krijg ik meteen een inkijkje in wat er op dit moment leeft en speelt bij de directeuren en hun scholen. Ik raak wegwijs in de wereld van toezicht houden en ervaar nu zelf hoe het is.”

Maatschappelijke uitdagingen

“Ik stap, met een achtergrond in digitalisering, nieuw in deze onderwijswereld. Tijdens de eerste ontmoetingen ervaar ik welke issues interessant zijn binnen deze onderwijsstichting. Binnen de RvT zochten ze specifiek iemand met expertise in digitalisering. Het is uitdagend en leuk dat ik mijn kennis en ervaring kan inzetten als toezichthouder in de onderwijssector. Het spreekt mij vooral aan waar men meer aandacht aan kan geven, en bewuster kan worden op het vlak van digitalisering. Binnen de stichting is er onlangs intern een nieuwsbrief verstuurd, waarin digitalisering als onderwerp terugkwam. Vanuit mijn nieuwe rol ben ik nieuwsgierig hoe er nu met digitalisering wordt omgegaan. Waar komt het terug in de strategie? En waar staat dit nu op de agenda? Ik probeer vanuit mijn expertise mezelf bewust de vraag te stellen: wat wordt er vanuit deze expertise van mij verwacht? Daar probeer ik scherp op te zijn.”

Als gastblogger heeft Hanneke de Jong in een reeks verhalen vertelt over haar zoektocht naar het juiste commissariaat. Lees haar andere verhalen en laat je vooral inspireren:

Wil jij ook benoemd worden in een RvT of RvC? Ontdek dan wie je bent als toezichthouder, en hoe je binnenkomt bij een RvT die bij je past. Schrijf je nu in voor de toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen. Of via de online variant kun je zelfs direct starten. Honderden deelnemers gingen je al voor, en met net zoveel succes als Hanneke!

Voor vragen kun je contact opnemen met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *