Solliciteren als toezichthouder is één groot leerproces

Hanneke de JongHanneke de Jong (43 jaar) is gastblogger van De Erkende Toezichthouder en vertelt in een reeks verhalen over haar zoektocht naar een positie in de wereld van het toezicht houden. In deze blog hebben we het over ‘ertussen komen’ bij RvT’s en het leerproces dat daarbij hoort.

Tijdens mijn opleiding valt het me op dat veel van mijn collega deelnemers al een plek als toezichthouder hebben. Terwijl ik juist de combinatie van studeren en solliciteren zo waardeer en het ook echt niet anders had willen doen. Toch merk ik dat ik nu worstel met het ‘ertussen komen’ bij toezichthouders! Maar gelukkig zijn er genoeg acties die ik kan uitzetten.

Vacatures zoeken

Het zoeken naar vacatures doe ik simpelweg via Google. Dan zoek ik specifiek naar partijen die gespecialiseerd zijn in toezicht houden zoals De Erkende Toezichthouder natuurlijk, maar ook headhunters of recruiters die zich ook toespitsen op deze beroepsgroep. Het zoeken naar vacatures is op zich niet zo ingewikkeld. Maar wanneer ik het even op een laag pitje moet zetten omdat het bijvoorbeeld druk is op mijn werk, dan is het belangrijk dat ik ook wat passiever vacatures monitor. Dat doe ik dan weer met een zoekopdracht in LinkedIn. Zo hou ik goed in de gaten wat er langskomt. En ik reageer pas, als ik zeker weet dat ik affiniteit heb met de organisatie. 

Netwerken

Een andere manier om ‘ertussen te komen’ blijft toch het netwerken. Mijn eerste sollicitatie kwam via De Erkende Toezichthouder. Maar ik gebruik mijn netwerk ook voor praktische tips. Bijvoorbeeld door met iemand te bellen over een sollicitatie en te sparren over wat ik in mijn brief ga zetten. Ik ben niet in de positie dat ze via via aan mij denken voor een plek, maar ik ben het balletje aan het opgooien in mijn netwerk. Daarnaast overweeg ik ook alternatieve mogelijkheden, zoals een leerwerkplek. Dat is namelijk óók een perfecte basis om ervaring op te doen.

Leerzaam

Daarnaast blijft het sowieso een leerzaam proces. Van iedere motivatiebrief die ik verstuur leer ik. Ieder sollicitatiegesprek is een waardevolle ervaring. Je leert over de organisatie een gesprek te voeren, en daardoor krijg je een goed beeld van wat er van je verwacht wordt als toezichthouder. Je past toe wat je in de opleiding leert, en door het te ervaren wordt het nog concreter. Bovendien krijg ik er echt positieve energie van! 

Solliciteren is één grote leerervaring: je begint met iets nieuws en dat gaat altijd met vallen en opstaan. Je stoot je hoofd, baalt en bent teleurgesteld. Maar dan raap je jezelf weer bij elkaar en ga je ervan uit dat het de volgende keer raak is!

Ben jij je er al van bewust dat je tijdens je hele werkzame leven door kunt ontwikkelen naar de rol van toezichthouder? Bekijk dan eens onze gamechanger Opleiding Superbvisors | tot 40 jaar. Neem bij vragen contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *