Roanda: ‘Als mensen vanuit hun hart spreken, ontstaan er mooie dingen’

Samen met docente Roanda Fokkens-Steba blikken we terug op haar eerste succesvolle oriëntatieweek als docent van De Erkende Toezichthouder. “Ik weet dat ik zelf heel makkelijk in de oplossing schiet en moeite heb op mijn oordeel uit te stellen, dat is precies de reden waarom ik mezelf ben gaan ontplooien in het vak van toezicht houden.” Ze vertelt over de weg die ze heeft bewandeld om te komen waar ze nu staat, en deelt inzichten die deelnemers haar geven.

Roanda legt uit: “Als mensen vanuit hun hart spreken, ontstaan er mooie dingen. Eén van de deelnemers van de oriëntatieweek werkt al jaren in de zorg. “Naast zijn huidige werk, wil hij ook graag vanuit een andere rol een bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg. Een andere deelnemer is actief in het bestuur van een organisatie en wil met zijn opgedane kennis inspireren binnen een RvT. Dat vind ik echt inspirerend, mensen die actief op zoek zijn naar andere manieren om waarde toe te voegen.”

Zelfreflectie

“Eén van mijn persoonlijke leerdoelen is het beter leren uitstellen van mijn oordeel. Dat is een van de voornaamste redenen dat ik mezelf ben gaan oriënteren op de wereld van het toezicht houden. Met mijn kennis van innovatie en informatisering voeg ik op inhoudelijk vlak waarde toe, terwijl ik als professional leer en geïnspireerd raak door de bestuurder en overige RvT leden. Dat is een mooie win-win situatie”, licht Roanda toe. Het is haar doel te laten zien dat iedereen toezichthouder kan zijn als je organisaties over- en doorziet. “In iedere fase in je carrière kun je een goede toezichthouder zijn als je bereid bent om het vak te leren. Tijdens de oriëntatieweek leg ik uit wat je kunt verwachten van dit vak. Met voorbeelden uit de praktijk laat ik zien wanneer je het goed doet als toezichthouder en waar de kansen liggen. Wat ik nu vooral signaleer is dat mensen het vak wel aanspreekt, maar dat ze twijfelen of ze het wel kunnen. Dat men denkt, net als ik zelf ooit dacht, dat toezicht houden een elite baan is voor ‘oude grijze heren’ aan het eind van hun carrière. Ik zeg altijd: je kunt het leren! Tijdens de oriëntatieweek ligt de focus onder andere op een stukje zelfreflectie: Wat zijn jouw krachten? Valkuilen? En welke ontwikkelpunten heb je? Hoe uitgebreider je hier antwoord op kan geven, hoe makkelijker je het jezelf maakt.”

Grootste compliment

Roanda voelt een gezonde spanning als ze aan de start staat van haar eerste webinar. “Kan ik wel aan alle verwachtingen voldoen? Als ik de reviews mag geloven is men gelukkig tevreden over mijn docentschap. Iemand noemt me zelfs erg ‘betrokken’, dat is het grootste compliment dat ik kan krijgen.” Roanda is dankbaar dat ze op deze manier deelnemers kan inspireren voor dit mooie vak. “Ik zie de potentie en drijfveren, maar ook de twijfel of mensen dit wel kunnen. Ik ben er om ze te vertellen dat je alles kan, als je maar bereid bent om te investeren in de juiste opleiding en bereid bent om aan jezelf te werken. Niet over 10 jaar, maar het liefst morgen!” De intrinsieke motivatie is hierbij van groot belang: “Als je iets in beweging wil brengen, dan begint deze verandering bij jezelf. “

Taco van den Berg  Nieuwe en interessante stof. Voor mij was het een mooie combinatie van theorie en praktijk. In ieder geval een uitnodiging om met de stof verder te gaan op een gepast moment.

Toezicht nieuwe stijl

De Erkende Toezichthouder staat voor leiderschap en toezicht houden nieuwe stijl, een core value die maakt dat ik me heel graag bij Caroline en haar team wilde aansluiten. Wat mij betreft begint nieuw toezichthouderschap bij het zelf anders doen, en hoe mooi zou het zijn als we over 10 jaar niet meer over nieuw toezicht of nieuw leiderschap spreken, maar dat het de nieuwe norm is geworden? Dat gaan we bereiken door met een steeds groter wordende groep professionals niet alleen te zeggen dat we dingen anders willen, maar het daadwerkelijk anders doen. Ik vind het mooi dat ik tijdens de oriëntatieweek professionals hier een stukje mee op weg mag helpen.”

Als je iets écht wil, dan moet je ervoor gaan!

Vooral de interactie onderling laat een bijzondere indruk op Roanda achter. “Als mensen iets vanuit hun hart doen en daar tijd en energie in willen steken, werkt dat inspirerend! Ik verzorg vaker kennissessies en het grootste verschil met deze is de fijne energie die in de groep aanwezig is. Iedereen komt er met een doel voor ogen. Er is een plan, een stip op de horizon. Ik help ze daar daadwerkelijk te komen. Als je iets écht wil, dan moet je ervoor gaan! Ik merk dat veel mensen op zoek zijn naar traineeships. Dat vind ik mooi aan de opleidingen van De Erkende Toezichthouder: je ziet heel expliciet de link met de praktijk. De combinatie van werken en leren. Ik ben ervan overtuigd dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het uitoefenen van het vak in de toezichtspraktijk. Al doende leert men!”

Wil jij ontdekken of toezichthouder worden iets voor jou is? Voor € 79,99 kun jij vier dagen achter elkaar actief live webinars volgen en heb je een beeld van toezicht. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *