Hanneke: ‘Je netwerk starten met een aanknopingspunt’

Hanneke de Jong (43 jaar) is gastblogger van De Erkende Toezichthouder en vertelt in een reeks verhalen over haar zoektocht naar het juiste commissariaat in de wereld van toezicht houden. In deze blog praat Hanneke je bij over de rol die haar netwerk hierin speelt. 

Informeren en inspireren

Wat krijg ik toch steeds een hoop reacties op deze blogs. Veel meer dan ik ooit had gedacht! Uiteenlopende reacties ook. Van bemoedigende woorden tot vragen over wat toezicht houden nu eigenlijk is. Ik heb veel mensen moeten uitleggen wat toezicht houden inhoudt. Anderzijds ook interessant om te zien: dat het eigenlijk niet heel erg leeft binnen mijn netwerk. Het schrijven van deze blogreeks is een bijzondere mogelijkheid om anderen te informeren en inspireren. Er was zelfs iemand die naar aanleiding van mijn blog de orientatie op toezichthouder worden ging volgen.

Hoewel er ook echt wel reacties zijn van mensen uit mijn netwerk die graag willen meedenken en mij met anderen in contact brengen… Mijn droomcommissariaat heb ik er nog niet door gevonden. Dat is jammer, maar het geeft ook aan dat mijn netwerk nog niet helemaal het juiste netwerk is. daar moet ik nog tussen zien te komen! 

Bewustwording creëren

Hoe ik dat doe? Allereerst zie ik deze blogs als een kans om meer bewustwording te creëren: er is wel degelijk interesse in het maatschappelijke belang van een RvT, maar dan moeten mensen daar wel hun kennis en kunde in kwijt kunnen. Een belangrijke stap daarin is het delen van kennis.

Ik merk dat er nu nog weinig samenwerking is tussen verschillende branches. Ik beweeg me bijvoorbeeld veel in de IT en technologiewereld, maar hoeveel IT’ers zijn nu daadwerkelijk toezichthouder in het onderwijs? Hoeveel technologen maken zich als toezichthouder druk om de cultuursector? Zorg en welzijn? Die kennisdeling tussen de branches blijft onderbelicht, en ik kan daar aan bijdragen door deze blogs te delen

Netwerkbijeenkomsten

Daarnaast ben ik voorstander van het inzetten van social media om mijn netwerk uit te breiden. LinkedIn is het aangewezen platform om mensen te benaderen. Om kennis te maken, jezelf te verkopen, maar ook om meer te weten te komen. Over mogelijke posities, tips of om antwoord te krijgen op een concrete vraag. Op zo’n platform durf ik mensen wel een berichtje te sturen, zeker wanneer het contacten zijn die ik via mijn netwerk opdoe. 

En wat natuurlijk helemaal interessant zou zijn, is een netwerkbijeenkomst waarin je kennis maakt met toezichthouders in persoon. Want zodra je een aanknopingspunt hebt, is dat een goed begin van het uitbreiden van mijn netwerk met toezichthouders.

Ben jij je er al van bewust dat je tijdens je hele werkzame leven door kunt ontwikkelen naar de rol van toezichthouder? Bekijk dan eens onze gamechanger Opleiding Superbvisors | tot 40 jaar. Neem bij vragen contact op met Caroline Wijntjes.

Hanneke’s favoriete reacties:

  • ‘Wat gaaf om te lezen. Heerlijk open en transparant geschreven. Ik kijk uit naar de volgende blog!’
  • ‘Mooie ambitie, leuk om te lezen. Wellicht dat je stage kunt lopen?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *