De oriëntatie op toezichthouder worden in een nieuw jasje

Waarom kiezen deelnemers voor een oriëntatiedag? Doen ze dit liever online óf op locatie? En hoe wordt na corona vooral invulling gegeven aan trainingen? Achter de schermen zijn we druk bezig geweest om de oriëntatie op toezichthouder worden aan te passen naar de huidige behoeften. En inmiddels zijn we goed op weg om de oriëntatie op een eigentijdse manier via micro-learning voor een bredere doelgroep aan te bieden. Dit kun je ervan verwachten.

Tijdens de corona pandemie hebben we duidelijk gemerkt dat de belangstelling voor de oriëntatiedag op een locatie afnam. Niet zo gek natuurlijk, want op locatie met mensen in gesprek gaan of het vak van toezicht houden iets voor je is, was simpelweg niet meer mogelijk. Dus zijn we de oriëntatie online gaan geven. En toen werd iedereen ‘beeldscherm-moe’ en bleek dit niet altijd de juiste vorm voor iedereen. Juist als je kennis wilt maken met elkaar is het fijn om samen in een grotere groep stil te staan bij vragen die je hebt. Daar tegenover staat dat een hele dag op locatie je oriënteren of een ander vak bij je past, veel tijd kost. Iedereen is met alle transities en op sociaal vlak zo druk. Dus zijn we op zoek gegaan naar een andere vorm. 

LinkedIn: Willem de Rooij

LinkedIn: Willem de Rooij

Willem de Rooij 

De oriëntatie heeft voldaan aan mijn verwachting. Ik vond het interactief, divers en afwisselend met de combinatie van theorie en praktijk casussen. Ik heb verder na kunnen denken over het toezicht houden, en ook ‘toevallig’ mijn eerste netwerkgesprek gehad.

Twee vliegen in één klap

Je tijd zo efficiënt mogelijk inrichten lijkt tegenwoordig steeds belangrijker. Zo kwamen we met jongeren in gesprek om de oriëntatie in de vorm van webinars aan te bieden. Vier korte sessies tijdens de lunchbreak waarin je je kunt verdiepen in het vak van toezicht houden. Win, win dus! Je kunt er al je vragen stellen en met andere toezichthouders in spé in gesprek raken. Maar niet alleen jongeren weten de weg naar de oriëntatieweek te vinden. Ook mensen die op een kruispunt in hun werkzame leven staan sluiten aan. Het blijft belangrijk om van elkaar te proeven: Wie zijn die mensen die dezelfde vragen hebben als ik? En pas ik wel daarbij?
Je hoeft er niet de deur voor uit, maar kan vanuit je eigen plek ontdekken of het vak bij je past. En, een groot voordeel: je kunt de webinars terugkijken wanneer je wilt. En dat slaat aan.

Annemarie Hendriks  

Voor mij persoonlijk was het inhoudelijke gedeelte niet heel nieuw, maar de vraag of het vak bij me past is wel beantwoord. In de webinars waren de vraagstellingen en interacties met andere deelnemers leuk. Het was een goed idee om een uurtje rond de lunch te nemen, het is een mooi ‘tussendoortje’, en dit maakt dat je de hele week er bewust mee bezig bent.

Q & A in de oriëntatie

Het webinar is dé plek om al je vragen te stellen. En alle vragen worden ook daadwerkelijk besproken, dat vinden mensen vooral heel fijn. We maken maximaal gebruik van de tijd die er is. Zodat we naast het vaste programma ook inspringen op de vragen van die dag.
Het is ons doel om jou verder te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. En je te laten ontdekken of toezicht houden wel of niet bij je past. In de oriëntatie behandelen we veelvuldig praktijkvoorbeelden, oftewel: vragen die erop gericht zijn om te proeven van het vak en van je maatschappelijk toegevoegde waarde. Doordat de webinars in vier losse delen zijn opgesplitst, heb je ruim de tijd om hetgeen dat er besproken is te laten bezinken. Hoewel het een groepssessie is, is er alle ruimte om individueel je vragen te stellen. En vrijwel alle deelnemers kunnen na deze week vol overgave zeggen dat ze een keuze hebben gemaakt: het vak van toezicht houden past wel óf niet bij je. We zijn blij dat je een volgende stap hebt gezet! 

Ben je nieuwsgierig en wil je ontdekken of het vak van toezicht houden bij jou past? Binnenkort start er weer een nieuwe editie van de oriëntatieweek: Is toezichthouder worden iets voor mij? Kijk voor meer informatie en aanmelden hier. Of neem bij vragen contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *