Petje af voor een RvT met kleurrijke hoeden

gastblogger-daphneDaphne Evers is gastblogger van De Erkende Toezichthouder en vertelt in deze reeks verhalen over haar belevenissen op haar leerwerkplek. Zij was trainee in de RvT van SMO Helmond.

Tijdens mijn sollicitatie geeft de RvT aan dat ze op zoek zijn naar een trainee met een voornamelijk ‘zwarte hoed’. Of ik die in kan brengen? Hmm… Mijn hoed is van nature groen én geel. We sluiten een compromis: ik zet af en toe de zwarte hoed op, maar dan wel één met groene stippen. 

Hoeden voor meer diversiteit

Bron: www.zesdenkhoeden.nl

Bron: www.zesdenkhoeden.nl

Het toepassen van de methodiek ‘De 6 hoeden van Edward van Bono‘ kan een RvT ontzettend goed helpen om inzicht te krijgen in de diversiteit van besluitvorming in de RvT. De RvT waar ik mijn traineeship liep is zich daar goed van bewust. ‘De zes hoeden’ bieden een kader om je team zo samen te stellen dat je als RvT altijd vanuit verschillende invalshoeken naar een onderwerp kunt kijken. Want je stelt als toezichthouder vragen vanuit een bepaalde invalshoek. Bijvoorbeeld: ben jij van nature iemand die ‘beren op de weg’ ziet? Dan heb je een zwarte op. Stel je vragen vanuit controle of het proces? Dan heb je de blauwe hoed op. Denk je ‘out of the box’? Dan heb je een groene hoed op.  Alle hoeden zijn heel functioneel, en ieder mens heeft alles zes in zich. De vraag is welke hoed heb jij in de RvT vaak op?

Hoedje op, hoedje af: zorg voor grip en begrip

Gelukkig heeft iedereen wel één of twee verschillende voorkeurshoeden om op te zetten. Als RvT is het handig om in een voorzit van de vergadering alvast te bekijken bij welke onderwerpen je met welke hoed op zit. Zijn er zorgen? Zien we het niet zitten? Ontbreken de feiten? De RvT-voorzitter ziet dan meteen welke onderwerpen uitgebreid besproken moeten worden, en welke onderwerpen je sneller afhandelt.

Zijn niet alle hoeden aanwezig in de RvT? Dan kun je afspreken om een bepaalde hoed expliciet op te zetten. Daarmee krijg je een completer beeld bij de besluit- en adviesvorming en heb je als RvT beter grip op de situatie. Bovendien helpt het de bestuurder om een duidelijker beeld te krijgen wanneer vragen op een andere manier gesteld worden, dan dat hij of zij zelf doet.  

Favoriete hoed

Voel je je op je gemak in een RvT, dan is het makkelijker om van hoed te wisselen. Iedereen snapt dat wanneer je een ander soort vraag stelt,  je dan een andere hoed op zet. Wendbaar blijven als de situatie daarom vraagt is dan belangrijk.

Die zwarte hoed met groene stippen is wat dat betreft voor mij wel een uitdaging. Kritisch ben ik vanuit mijn groene hoed, maar dan wel vanuit een constructief opbouwende manier. Dit ben ik gewend vanuit mijn rol als (zorg)innovatiemanager. Door ‘lastige’ vragen te stellen zet je de ander aan het denken, en dat helpt degene juist vooruit. In de RvT ging ik op zoek naar risico’s: waar schuurt het en wat is het afbreukrisico?

Ik heb geleerd dat het voor mij persoonlijk toch fijner was om de groene hoed met gele stippen te blijven zien, en ‘out of the box’ te denken. Daarmee breng ik een andere manier van kijken, kansen en positiviteit mee in een RvT. Zeker op het gebied van innovatie, marketing en strategie. Zo’n groene hoed met gele stippen staat mij uiteindelijk het best!  

Wil jij jezelf beter leren kennen in de rol van toezichthouder? En hoe je toegevoegde waarde kan leveren in een RvT? Schrijf je dan in voor de module Toetreden tot de RvT | voor professionals tot 40 jaar of voor de toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen. Je mag voor vragen ook contact opnemen met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *