Ruim negen jaar geleden besluit Cathelijne Koolen (26) voor het HR vak te kiezen. Ze volgt de opleiding, doet haar eerste praktijkervaring op bij Forever Direct en werkt sinds vijf maanden als hr-adviseur bij de Saman Groep. “Dankzij de oriëntatie heb ik een veel beter beeld gekregen van toezicht houden en hoeveel raakvlakken het heeft met HR.”
Bij de Saman Groep is Cathelijne de sparringpartner voor leidinggevenden binnen de organisatie als het gaat om hr-vraagstukken. “We bespreken een-op-een diverse casuïstieken. Ik krijg er energie van als ik leidinggevenden op een andere manier naar personele vraagstukken kan laten kijken. Dat krijg ik ook terug uit de organisatie. ‘Cathelijne zorgt ervoor dat ik andere vragen stel aan mijn medewerkers’. Dat vind ik het leukste aan het adviesvak en daarin zie ik raakvlakken met toezicht nieuwe stijl.”
Raakvlakken
In de organisatie komt de Raad van Commissarissen nu ook in beeld en dat is voor Cathelijne een trigger om het vak van toezicht houden beter te leren kennen. “Binnen de organisatie zijn we bijvoorbeeld druk bezig met overnames en dat brengt veel projectgroepen met zich mee. Van directieleden tot het managementteam, een stuurgroep en en ook een RvC. Als medewerker van een bedrijf heb je niet direct in de gaten dat er nog een toezichthoudend orgaan meekijkt. Ik vind het interessant om vanuit het oogpunt van een RvC te ontdekken hoe zij bij zo’n strategische projectgroep betrokken zijn. Hoe ervaren toezichthouders dat vanuit hun rol?”
Jezelf beter leren kennen
Tijdens de oriëntatie leert ze ook haar eigen kracht herkennen. “Ik ben communicatief sterk. Ik durf mijn mening te geven en te zeggen wat ik signaleer. Ik overzie de hele organisatie en stel mijn vragen aan de bestuurder. Vanuit daar kun je al een stap zetten naar een RvT, vertelde de docent.” Waar Cathelijne eerder denkt dat een wo-studie of veel werkervaring een vereiste is, beseft ze nu dat de instap laagdrempeliger is. “Ik ben echt positief verrast dat je als RvT impact hebt op maatschappelijke thema’s. Je hebt het niet alleen over medewerkers, leveranciers, klanten of begrotingen. Het vakgebied is veel breder dan alleen de interne organisatie en dat is interessant. Wat doet een bedrijf voor een klimaatneutrale toekomst? Welke invloed heeft de energietransitie op een organisatie? Zo zijn we ook ingegaan op het onderwerp aansprakelijkheid. Dat was nieuw voor mij! ”
Praktijkdilemma’s
Cathelijne is blij met de praktijkdilemma’s die ter tafel komen. “Dat geeft een nog beter beeld van het vak. We bespreken een dilemma dat typisch past bij toezicht nieuwe stijl. Iemand met een klacht stapt direct naar jou als toezichthouder. Ga je met elkaar sparren en erop reageren, of leg je de klacht terug bij de bestuurder? Voor mij voelt het laatste het meest vertrouwd. Ik zou persoonlijk inhoudelijk ver van de klacht vandaan blijven, omdat het niet jouw rol als toezichthouder is. Dat bevestigde de docent en het is fijn om het samenspel van ieders rol in zo’n casus te leren kennen.”
Of de wereld van toezichthouders een aanstormend talent rijker is? “Ik werk nu in de installatiesector, en het lijkt me heel tof om met een frisse blik op een zorginstelling toezicht te houden. Dat je vanuit een heel andere sector kan bijdragen. Ik wil altijd nieuwe dingen leren en dat maakt deze oriëntatie hartstikke leuk en leerzaam!”
Wil je net als Cathelijne ontdekken of toezicht houden iets voor jou is? Of ken je iemand die perfect past in deze functie? Kijk voor meer informatie naar de Oriëntatieweek Is toezichthouder worden iets voor mij? of neem bij vragen contact op met Caroline Wijntjes.