Toezichthouder worden: 7 tips om je over de drempel te helpen

Toezichthouder worden, je denkt er al een tijdje over na. Je wilt je op een andere manier inzetten voor de maatschappij, een bijdrage leveren in aanvulling op je werk. En je vraagt je af: is het iets voor mij? Zou ik het kunnen? Heb ik de juiste ‘papieren’? Zou ik het ook echt leuk vinden?

Blijf bij je voornemen

Je wilt je in het vak verdiepen, maar deze bijzondere tijden houden je tegen. Met een groep deelnemers samen in een lesruimte zitten vind je misschien niet prettig nu. Toch kriebelt het. Je wilt eigenlijk wel aan de slag. Hoe verschillend ieders situatie ook kan zijn, bij De Erkende Toezichthouder merken we dat de mensen die echt van plan waren een oriëntatie of een opleiding te volgen, dat tóch doen. Juíst nu.

Programma op maat

Aan die wens kunnen we gelukkig tegemoet komen omdat we inmiddels twee favoriete onderdelen van ons aanbod voor (aankomende) toezichthouder online kunnen aanbieden, plus een aantal verdiepingsmodules en in company opleidingen. Voor aankomende en startende toezichthouders zijn dat de basismodule Op weg naar nieuw toezicht én de veelgevraagde Oriëntatie Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden. Deze laatste is er in twee varianten: geheel als e-learming én als zelfstudie in combinatie met een online les waarin je de docent en de andere deelnemers ontmoet.

7 tips om je over de drempel te helpen

Misschien twijfel je nog. Aan het moment, of aan de manier van studeren. Ik geef je hierbij een aantal tips die je mee kunt nemen in je beslissing om juist nu een online oriëntatie over toezichthouder worden te volgen.

 1. Pak je plek aan het roer
  Online leren geeft je de mogelijkheid om toch je plannen te verwezenlijken. Veel dingen staan nu stil. Soms kan dat niet anders, maar soms ook wel. Met online leren zijn jouw eigen agenda en jouw plannen leidend. Jij staat aan het roer.
 2. Gun jezelf duidelijkheid
  Deze periode gebruiken om je te oriënteren, betekent dat je snel weet of toezicht houden inderdaad echt iets voor jou is. Je vervolgstappen kun je daarna dus ook gaan zetten. Gun jezelf die duidelijkheid.
 3. Geen vertraging
  Je persoonlijke ontwikkeling loopt geen vertraging op. Als je na de oriëntatie verder wilt op het toezichthouderspad, kun je gewoon dat traject vervolgen.
 4. Unieke mogelijkheid
  De Erkende Toezichthouder is de enige opleider in Nederland die een dergelijke oriëntatie op het toezichthouderschap aanbiedt in de vorm van e-learning/online leren.
 5. Volwaardige oriëntatie
  Het online lesprogramma begeleidt jouw traject op verschillende manieren en met diverse middelen: theorie, praktijkdilemma’s (én de antwoorden daarop), video’s, presentaties en audiofragmenten.
 6. Toch samen
  Zelfstudie betekent niet dat je er alleen voor staat.
  – Volg je de e-learning variant, dan kun je een gesprek inplannen met founder Caroline Wijntjes, zodat je jouw specifieke situatie kunt bespreken in een een-op-een-gesprek op maat.
  – Volg je de variant met de online les, dan staat de docent uiteraard voor je klaar voor al je vragen.
 7. Goedkoper
  De e-learning variant van de oriëntatie kost de helft van de oriëntatiedag op locatie en de online variant.

Lesstof

Aan de orde komen o.a. de taken en de rollen van de toezichthouder, profiel, trends, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid en uiteraard wat toezicht nieuwe stijl is. Ook ga je in op je eigen situatie: motivatie en competenties.

Resultaat

 • Je kent de functie van toezichthouder op hoofdlijnen.
 • Je kent de vaardigheden die een toezichthouder nodig heeft.
 • Je weet welke motivatie de meeste toegevoegde waarde heeft voor organisaties.
 • Je kent de rol van de governance codes.
 • Je weet welke aansprakelijkheid je aangaat.
 • Je begrijpt wat er van jou als toezichthouder nieuwe stijl wordt verwacht, wat de taken en de verantwoordelijkheden zijn.
 • Je weet hoeveel tijd er gemiddeld gemoeid is met een commissariaat.
 • Je weet of toezicht houden voor jou de volgende stap is.

Tot slot: nieuwe kennis geeft energie! In lastige tijden zorgen nieuwe impulsen voor afleiding, en ze helpen je ook bij het kijken over je drempels heen. Waarom zou je jezelf dat niet gunnen?

Meer informatie over de e-learning variant of de online variant van oriëntatie ‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden’? Of over onze andere opleidingen? Je kunt je ook meteen inschrijven.

Je vragen kun je altijd stellen aan Caroline Wijntjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *