‘Pieter, is toezichthouder niets voor jou?’, die vraag kreeg Pieter Claeys (43) steeds vaker van mensen in zijn omgeving. Als teamleider bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is hij al jaren bezig met onderwijs, leiderschap en organisatie. Maar toezicht houden? Dat klonk eerst als iets heel anders. Toch begon het te kriebelen.
“Ik werk nu zo’n twaalf jaar bij de HvA”, vertelt Pieter. “Vanuit mijn tijd in de medezeggenschapsraad, kreeg ik veel te maken met de Raad van Toezicht. Die wereld fascineerde me. Hoe toetsen ze beslissingen? Hoe houden ze balans tussen kritisch zijn en ondersteunen? Ik wilde daar meer over weten.”
Op zoek naar een volgende stap
Pieter begon zijn zoektocht naar een volgende carrièrestap. “Ik wilde ontdekken wat mijn volgende stap zou zijn. Pionieren, dingen opstarten, dat is echt mijn ding. Maar het was niet meteen duidelijk hoe ik die kwaliteit in een nieuwe rol kon inzetten.”
Tijdens zijn tijd in de medezeggenschapsraad had hij al een inkijkje gekregen in het werk van een RvT. “Ik zat vier jaar in het dagelijks bestuur van deze raad en maakte intensieve periodes mee. Zoals een moment waarop een gezamenlijk bestuur en RvT uit elkaar gingen. Dat was een enorme uitdaging, maar het gaf ook inzicht in hoe een RvT functioneert, zeker in crisistijd.”
Toch wist Pieter: hij had nog een hoop te leren. “Ik wilde mezelf oriënteren, kijken of het echt iets voor mij was. Toen ik online De Erkende Toezichthouder tegenkwam, besloot ik me in te schrijven voor een oriëntatietraject. Dat was het begin van iets moois.”
Schot in de roos
De oriëntatie bleek een schot in de roos. “Wat me direct aansprak, was de insteek van toezicht houden nieuwe stijl. Het gaat niet om controleren om het controleren, maar om bij te dragen aan de organisatie. Het verschil maken. Dat idealistische zit ook in mij: ik wil graag iets terugdoen voor de maatschappij.”
De manier waarop diversiteit en vernieuwing centraal staan, raakte een snaar bij Pieter. “Ik heb een biculturele achtergrond, ben geboren in India en opgegroeid in België. Dat brengt unieke perspectieven met zich mee. Tijdens de oriëntatie realiseerde ik me dat diversiteit ook waardevol kan zijn in een RvT.”
Tijdens de sessies ontdekte Pieter niet alleen wat er nodig is in de rol, maar ook hoe hij daar zelf invulling aan kan geven. “Ik kreeg praktische inzichten en voelde me meteen gemotiveerd om te leren. Ik heb direct boeken besteld over toezicht houden en zit nu heerlijk te lezen. Er is zoveel te ontdekken!”
Logische volgende stap
De stap naar een opleiding toezicht houden voelde daarna als een logische volgende stap. “Tijdens de oriëntatie kreeg ik bevestiging: dit is iets voor mij. Het was fijn om te horen dat ik de juiste kwaliteiten meebreng en dat er ruimte is om te leren. Dat motiveerde me enorm.”
Ook zijn omgeving moedigde hem aan. “Mijn leidinggevende reageerde heel enthousiast en vrienden zeiden: dit klinkt als iets waar je helemaal in zou kunnen groeien. Die bevestiging voelde heel fijn.”
Met volle energie vooruit
Met zijn nieuwsgierigheid, ervaring in het onderwijs en maatschappelijke betrokkenheid voelt Pieter zich klaar voor deze uitdaging. “Toezicht houden is voor mij niet alleen een nieuwe rol, maar ook een manier om bij te dragen aan een betere samenleving. Dat geeft energie.”
Zijn advies aan anderen die twijfelen? “Durf het traject in te gaan, kijk wat er mogelijk is. Oriëntatie is alles. En als je voelt dat het past, geef jezelf die kans. Het kan zoveel betekenen – niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen en organisaties waarmee je samenwerkt.”
Pieter’s reis is nog maar net begonnen, maar zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. “Ik weet dat ik nog veel moet leren, maar ik zie zoveel mogelijkheden. Ik kan niet wachten om te ontdekken wat ik kan bijdragen. Het voelt als de perfecte stap.”
Bekijk de E-learning Oriëntatie op toezichthouder worden hier als je interesse hebt om het vak van toezichthouder op een laagdrempelige manier beter te leren kennen.