Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, voelt het alsof alles samenkwam: persoonlijke uitdagingen en professionele hoogtepunten. Het verlies van mijn moeder en twee verhuizingen maakten het een intens en hectisch jaar. Overlijden en verhuizen staan niet voor niets bovenaan de lijst van meest stressvolle gebeurtenissen, en ik vinkte ze alledrie in één jaar af. Maar ondanks – of misschien juist dankzij – die turbulentie, heb ik samen met mijn team een fantastisch jaar neergezet met De Erkende Toezichthouder.
We hebben dit jaar meer omzet gedraaid dan ooit en meer raden van toezicht begeleid. Ook op het gebied van werving en selectie is het hard gegaan: meer vacatures ingevuld, waarvan veel voorzittersposities en traineeships. Zelfs een trainee die voor ons een zelfevaluatie-opdracht ‘binnenhaalde’ bij zijn raad van toezicht. Dat voelt als een bevestiging van het mooie werk dat we doen.
In de academie zie ik een interessante ontwikkeling. Steeds meer RvT’s ontdekken onze online in-company modules als start van hun professionalisering. Ze doorlopen die eerst zelfstandig en nodigen me daarna uit om hen aansluitend te begeleiden. Dat geeft ze een stevige basis en tilt de impact van de training naar een (nog) hoger niveau.
De evolutie van toezicht
Wat me in de praktijk opvalt is dat raden van toezicht zich steeds bewuster worden van hun rol. Ze willen begrijpen wie ze zijn en wat hun unieke bijdrage is. We starten regelmatig met een lichte teamscan, die helder maakt wat ieders kracht is en hoe ze beter samen kunnen werken. Dat gesprek zet hen krachtiger in hun stoel.
Daarnaast richt het toezicht zich steeds vaker op samenwerkingen en sociale veiligheid. Hoe houd je toezicht op een verdergaande samenwerking? Of op de dynamiek binnen een samenwerkingsverband? En hoe zorg je ervoor dat sociale veiligheid prioriteit blijft? Dat zijn vragen van toezichthouders waar ik dit jaar in mijn begeleidingen veel mee bezig ben geweest.
Diversiteit als sleutel tot groei
Bij werving en selectie merk ik dat RvT’s bewuster op zoek zijn naar diversiteit. Ze willen geen kopieën van zichzelf, maar juist mensen die anders denken en kijken. De uitdaging is om die diversiteit niet alleen te benoemen, maar ook daadwerkelijk te realiseren. Dat proces begeleiden vind ik ontzettend waardevol. Ik geloof dat een diverse raad van toezicht zo niet alleen sterker is, maar ook beter in staat om toezicht op maatschappelijke transities te houden.
De les van dit jaar
Als ik iets geleerd heb dit jaar, is het dat RvT’s pas echt in beweging komen als ze merken dat er voor hen iets niet werkt. Je kunt ze vroegtijdig waarschuwen en laten zien wat er aankomt, maar pas als ze er zélf last van krijgen, gaan ze actie ondernemen. Dat maakt het voor mij extra belangrijk om hen te helpen anticiperen. RvT’s moeten proactief én wendbaar blijven, vooral in tijden van turbulentie.
Er is nog zoveel te winnen als toezichthouders meer vaardigheden ontwikkelen op het gebied van transitiekunde. Met die bagage kunnen ze niet alleen beter toezicht houden, maar ook vroegtijdig schakelen en echt van waarde zijn.
Deze interessante inzichten deed ik op in 2024
- Persoonlijke en professionele uitdagingen versterken elkaar
- De evolutie van toezicht: rolversterking verdiept het toezicht
- Diversiteit als essentiële pijler
- Sociale veiligheid en verdergaande samenwerkingen krijgen meer aandacht
- Proactief toezicht én een wendbare RvT maken het verschil
Maak het verschil als toezichthouder
Het afgelopen jaar heeft me opnieuw laten zien hoe groot de behoefte is aan toezichthouders die transities begrijpen en kunnen begeleiden. We hebben mensen nodig met kennis van maatschappelijke veranderingen – mensen zoals jij. Als je een bijdrage wilt leveren aan beter toezicht en meer impact wilt maken, nodig ik je van harte uit om onze basismodule Op weg naar Nieuw Toezicht te volgen. Het is dé eerste stap om een proactieve en waardevolle toezichthouder te worden in een tijd die vraagt om vernieuwing. Zet die stap en maak samen met ons het verschil. Heb je vragen, neem gerust contact op met Caroline Wijntjes.