Als bedrijfskundige met een lean black belt opleiding, en ervaring in senior managementrollen en toezichthouder bij Amaliazorg, weet Vivienne van Seggelen hoe belangrijk het is om kritisch én constructief te blijven in de toezichtspraktijk. De module De juiste vragen stellen heeft haar inzicht gegeven in hoe een bewuste aanpak niet alleen de dynamiek in gesprekken verbetert, maar ook zorgt voor een meer impactvolle besluitvorming.
Bewust luisteren en waarderende vragen stellen
“Een van de grootste eyeopeners tijdens de module was het leren uitstellen van oordelen”, vertelt Vivienne. “Het klinkt logisch, maar in de praktijk ben je als toezichthouder vaak geneigd om snel tot een conclusie te komen. Door bewust het oordeel uit te stellen, luister je opener en kun je betere informatie verzamelen. Dat verrijkt de gesprekken.”
Ze geeft een voorbeeld uit haar eigen praktijk. “Bij Amaliazorg wisselde ik van de auditcommissie naar de commissie kwaliteit en veiligheid, een gebied dat minder in lijn ligt met mijn achtergrond. Dat nodigde uit tot andere vragen stellen en mijn blikveld te verbreden. Door waarderende vragen te gebruiken, creëer je een open sfeer waarin collega’s zich gehoord voelen en dieper ingaan op onderwerpen. Dat maakt gesprekken niet alleen inhoudelijker, maar versterkt ook de samenwerking.”
Voorbereiding is de sleutel
Een ander belangrijk inzicht dat Vivienne toepast in haar toezichtsrol, is het belang van de voorbereiding. “Voordat ik een vergadering in ga, denk ik bewust na welke soort vragen (bijvoorbeeld open, waarderend etc.) passen bij de onderwerpen die besproken worden. Door die vragen voor te bereiden, kan ik ze gebruiken op het juiste moment. Het effect is merkbaar: de gesprekken worden dynamischer, en ik merk dat mijn collega-toezichthouders de ruimte voelen om meer vanuit hun expertise bij te dragen.”
De kracht van variatie
Naast het voorbereiden van waarderende vragen, benadrukt Vivienne het belang van variëren in vraagstelling. “Het stellen van verschillende soorten vragen beïnvloedt niet alleen de inhoud, maar ook de dynamiek in de gesprekken. Soms is een kritische vraag nodig, maar vaker dan je denkt, opent een waarderende vraag nieuwe perspectieven.”
Dit bleek vooral waardevol tijdens een intensieve periode waarin commissies binnen de RvT opnieuw werden samengesteld. “De dynamiek in een groep verandert, en als toezichthouder kun je daar sturing aan geven door de juiste vragen te stellen.”
Leren van elkaar
Wat Vivienne daarnaast waardevol vond aan de module, is de groepsdynamiek tijdens de training. “Je leert niet alleen van de trainer, maar vooral ook van elkaar. Het uitwisselen van ervaringen met andere toezichthouders biedt nieuwe perspectieven en herkenning. Dat is minstens zo waardevol als de inhoud van de training zelf.”
Hoewel Vivienne het tempo van de module soms uitdagend vond, benadrukt ze dat de flexibiliteit om eruit te halen wat voor jou relevant is, cruciaal is. “Ik richt me altijd op wat ik kan toepassen in de praktijk. Als je zo’n training met focus ingaat, haal je er altijd waardevolle inzichten uit.”
Continu blijven ontwikkelen
De training heeft Vivienne niet alleen als toezichthouder, maar ook als professional verder gebracht. “Waar ik me bewust van ben, is dat je jezelf continu kunt blijven ontwikkelen. In een rol als toezichthouder, waarin je vaak op afstand opereert, is het belangrijk om scherp en bewust te blijven. De juiste vragen stellen helpt je om die rol effectiever en waardevoller in te vullen.”
Met deze inzichten moedigt Vivienne andere toezichthouders aan om actief te blijven werken aan hun communicatieve vaardigheden. “Het is belangrijk om in de ontwikkeling van je soft skills te investeren om waarde te kunnen blijven toevoegen.”
Voor wie positieve impact wil maken met je communicatie en vanuit verschillende rollen de juiste vragen wil leren stellen, is de verdiepingsmodule: De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel een aanrader.