Saskia is pas 30, maar denkt nu al aan de rol van toezichthouder: ‘Toezicht houden is de volgende stap’  


Saskia Bangma is 23 als ze afstudeert aan de Rijksuniversiteit Groningen voor de master Nederlands Recht met de specialisaties ondernemingsrecht, privaatrecht en arbeidsrecht en heeft inmiddels een uitdagend carrièrepad gevolgd. Van ervaring als advocaat tot een waardevolle huidige rol als bestuurssecretaris bij een drinkwaterbedrijf. “Ik zie de dynamiek tussen toezichthouders en bestuurders veelal in mijn werk terug en van dat speelveld krijg ik echt een kriebel.” Saskia sluit aan bij de oriëntatieweek om te ontdekken of de rol van toezichthouder bij haar past.
 

Welke vragen stelt een RvT? En welke vragen worden er juist vanuit de organisatie gesteld? “In mijn rol als bestuurssecretaris zie ik de verschillen in de praktijk en daar word ik enthousiast van.” Haar nieuwsgierigheid naar de rol van toezichthouder is gewekt. “Als ik voorheen dacht aan een toezichthouder, dan dacht ik aan een persoon op leeftijd, vaak een man, die werkervaring heeft op bestuurlijk niveau. Nu zie je tegenwoordig al veel vaker vrouwen in deze rol, maar wel vaak mensen die ouder zijn en met 20 plus werkervaring.”  

Toezicht houden, dat gaat ‘m niet worden 

Dit is precies wat Saskia tot een paar maanden geleden nog dacht. Totdat een ontwikkelingsgesprek met haar manager de deur op een kier zette. “Ik vertelde over mijn ambities en ontwikkeldoelen. In mijn rol als bestuurssecretaris ben ik zowel de sparringpartner van de bestuurder als de secretaris van de Raad van Commissarissen. Mijn interesse ligt in het stellen van de juiste vragen als strategisch sparringpartner: 

 • Welke overwegingen maak je bij een besluit? 
 • Wat gaat dat je brengen? 
 • Welke impact heeft het? 
 • Hoe draagt het bij aan het doel dat je voor ogen hebt? 

Ik merk dat je als bestuurssecretaris ook regelmatig een meer faciliterende rol hebt. Veelal op de achtergrond. De bespreking van een onderwerp, voordat er een definitief besluit valt, vindt plaats tussen het bestuur en de toezichthouders. Juist het actief kunnen deelnemen aan die inhoudelijke discussies tussen een toezichthouder en de bestuurder mis ik weleens in mijn werk. Als ik dat in de rol van toezichthouder bij een – bij voorkeur – maatschappelijke organisatie kan doen, lijkt mij dat hartstikke leuk! Toevallig had een bekende van mijn manager onlangs de opleiding tot toezichthouder bij De Erkende Toezichthouder gevolgd. Zij vertelde mij dat de dingen die ik noemde mooi aansluiten op deze rol.” Dat bracht Saskia bij de oriëntatieweek.

Voordat ze deelneemt zijn er tal van vragen die ze graag beantwoord wil zien:  

 • In hoeverre kan een jonge professional de rol van toezichthouder vervullen? 
 • Hoe kun je van toegevoegde waarde zijn in deze rol?  
 • Past deze rol bij mijn interesses? 
 • Past deze rol bij mijn skills?  

“Ik besef hoe belangrijk deze rol is, met name ook in maatschappelijke organisaties, en dat je wel bagage moet hebben voordat je eraan begint. Ben ik hier dan wel de juiste persoon voor? En heb ik deze ervaring wel?”   

Er is ruimte om dat soort vragen te stellen 

“Zeker in combinatie met de casussen die je krijgt is er tijdens de oriëntatieweek genoeg ruimte om deze vragen te stellen. De lesstof over wat een toezichthouder doet was niet zo zeer nieuw voor mij. Wel de antwoorden op vragen als:  

 • Hoe kun je van toegevoegde waarde zijn in de rol van toezichthouder als jong professional?  
 • En op welke manier kun je dat doen?   

Ook de theorie over de nieuwe stijl van toezicht houden vond ik heel interessant. Het geeft je stof tot nadenken. Stel ik vind dat de rol van toezichthouder bij mij past. Hoe is dat dan in de praktijk? Op welke focusgebied kan ik me gaan richten? Zou ik mezelf ook als lid van de auditcommissie zien of juist niet? Tijdens de oriëntatieweek kreeg dit steeds meer vorm: 

 • Past deze rol bij mij en op welke manier? 
 • Wat vind ik van toezicht houden? 
 • En hoe zou ik dat zelf willen doen? 

De rol van toezichthouder past bij mij  

Tijdens de oriëntatieweek ontdekt Saskia dat deze rol nog beter bij haar past dan ze van tevoren dacht. “Krijg ik er energie van? Of kost het mij energie? Het zijn zomaar wat vragen die ik mezelf continu heb gesteld. Ik heb tijdens dit programma echt duidelijk gekregen waar mijn kracht ligt en welke skills daarvoor belangrijk zijn. Nu weet ik wat ik kan meebrengen in een rol als toezichthouder en wat mijn toegevoegde waarde is.” Heel praktisch heeft Saskia vooral geleerd hoe ze in zo’n rol terecht kan komen. “De volgende stap is een opleiding in de academie volgen en een traineeship aangaan. Dit jaar focus ik me op een opleiding strategisch adviseren en volgend jaar wil ik een opleiding tot toezichthouder gaan volgen. Uiteraard hoop ik na afronding genoeg vertrouwen te hebben om voor de rol van toezichthouder te gaan!”  

Ben je net als Saskia op zoek naar een nieuwe uitdaging? En wil je ontdekken of het vak van toezicht houden iets voor jou is? Doe mee aan de Oriëntatieweek Is toezichthouder worden iets voor mij? Voor vragen neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *