Ruud staat te popelen om actief op zijn handen te leren zitten: ‘Nu vind ik overal wel wat van!’

Ruud Schepers (43) is klaar om de uitdaging aan te gaan. Na de oriëntatieweek bij De Erkende Toezichthouder meldt Ruud zich aan voor de Opleiding Superbvisors. Met zijn ontwikkelpunten duidelijk op een rijtje weet hij precies waarom dit de juiste stap is. Ruud: “Als ik aan het einde van de rit heb geleerd een klankbord te zijn, heb ik een superwinst geboekt!”

Als regiomanager bij een organisatie voor mondzorg voor kwetsbare ouderen, is Ruud verantwoordelijk voor alles wat er in de regio gebeurt. “Het reilen en zeilen van Doetinchem tot Ameland valt onder mijn mandaat. Ik ben operationeel verantwoordelijk voor mondzorg voor ouderen, wat in dit geval betekent dat de tandarts bij hen op bezoek komt. Daaronder vallen tandartsen, mondhygiënisten en assistenten. Maar ook directies en cliëntenraden van zorginstellingen. En wanneer je met mensen op directieniveau aan tafel zit, is het belangrijk goed te kunnen communiceren.” 

Oriëntatieweek

Van zijn werkgever krijgt Ruud de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen en hij besluit deze kans te grijpen om de wereld van toezichthouders en commissarissen beter te begrijpen. “Zodoende begon ik me steeds meer te verdiepen in de wereld van toezicht houden en uiteindelijk kwam ik bij de oriëntatieweek van De Erkende Toezichthouder terecht.”

“Ik dacht altijd dat de wereld van toezicht houden

voor oude mannen in grijze pakken was”

Wat oorspronkelijk begint als een vijfjarenplan raakt in een stroomversnelling wanneer Ruud de oriëntatieweek bijwoont, vertelt hij. “Wat een buitengewoon positieve ervaring! Ik dacht altijd dat de wereld van toezicht houden voor oude mannen in grijze pakken was. Ik had een wereld van vriendjespolitiek en baantjes doorschuiven in mijn hoofd. Ik dacht dat ik daar nog niet aan toe was! Maar wat blijkt… Juist nu staat de wereld te springen om toezichthouders die kritisch toezicht houden. Het beeld wat ik had van toezichthouders is wel degelijk aangepast dankzij de oriëntatieweek.”

Actief op je handen zitten 

Bovendien maakt het inzicht en de reflectie van twee mensen die al bekend zijn in de wereld van toezicht houden Ruud nog enthousiaster. “Hoe meer ik leer, hoe meer zin ik heb om als toezichthouder aan de slag te gaan. Ik heb meteen het boek ‘Onder commissarissen’ van Marilieke Engbers besteld, mijn huiswerk online gemaakt en een interview gepland met een commissaris. Het meest belangrijke inzicht dat ik heb gekregen, is dat je als toezichthouder op je handen zit. Dat wordt een grote uitdaging en ontwikkelpunt voor mij.”

“Mijn valkuil is dat ik overal wel iets van vind”

Zonder oordeel een gesprek aangaan. Met een open houding onderzoeken. Je oordeel even uitstellen. Ruud weet precies welke uitdagingen hem te wachten staan. “Mijn valkuil is dat ik overal wel iets van vindt. En ik sta er om bekend dat ik dat ook laat merken. In mijn gesprekken ben ik redelijk sturend. Als toezichthouder is dat natuurlijk niet de bedoeling. Dus als ik daar aan kan voldoen, heb ik al mijn leerdoelen bereikt!” 

Superbvisors

Zijn oprechte nieuwsgierigheid is daarbij wel een handige kwaliteit. Ruud: “Mijn betrokkenheid in de zorgsector is erg groot. Ik weet wat de uitdagingen zijn, en ik denk dat het ook als toezichthouder belangrijk is te weten waar je het over hebt. Desalniettemin moet ik leren actief op mijn handen te zitten. Dat betekent het niet zelf te gaan uitvoeren. Van de actiestand in mijn carrière naar meer een ondersteunende rol als toezichthouder. Het lijkt me fantastisch om als klankbord te dienen, zodat een ander na gaat denken over de volgende stap. Niet mijn stap, maar zijn of haar eigen stap. Mijn manier hierin is het uitstellen van mijn oordeel.”

Om een andere manier van betrokkenheid te leren heeft Ruud zich aangemeld voor de Opleiding Superbvisors van De Erkende Toezichthouder. “Ik kan niet wachten om te beginnen. Ik ben nu al allerlei webinars aan het volgen en mijn netwerk aan het uitbreiden. Ik weet nog niet precies wat voor RvT op mij zit te wachten, met iemand die overal wel wat van vindt. Ik verwacht met deze opleiding die diepgang te kunnen vinden, en met onderling contact uit te vinden wat de waarde is die ik kan toevoegen. Bovendien wil ik eerst een jaar ervaring opdoen  als trainee toezichthouder. Daarna zie ik mezelf de volledige verantwoordelijkheid als RvT-lid oppakken in de sector zorg en welzijn, en uiteindelijk heb ik de ambitie om voorzitter van een RvT te worden. Ik heb het voordeel dat ik een stressvrije baan heb met veel vrije tijd. Daar past een commissariaat heel goed bij.”

Ben je nieuwsgierig en wil je ook ontdekken of het vak van toezicht houden bij jou past? Binnenkort start er een nieuwe editie van de Oriëntatieweek: Is toezichthouder worden iets voor mij? Kijk voor meer informatie en om je aan te melden hier.
Voor meer informatie over een vervolgstap kijk bij de Opleiding Superbvisors | tot 40 jaar.

Of neem bij vragen contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *