Mijn eerste twee vergaderingen bij de RvT van Welzijn Capelle zitten erop! En eerlijk? Ik vond het leerzaam. De ontvangst was warm: ik werd zelfs in het zonnetje gezet met een boeket bloemen. Daardoor voelde ik me meteen welkom.
Wat ik prettig vind: voor de vergadering met de bestuurder begint, zitten we eerst een half uurtje met onze RvT onderling. We bespreken wat ons is opgevallen in de stukken en wat we belangrijk vinden om te agenderen. Daarna spreken we met de bestuurder. De agenda’s zijn flink gevuld, dus ik bereid me altijd goed voor. Stukken lezen en vragen bedenken.
Ik voel me vrij om vragen te stellen. Soms zoek ik nog naar de juiste focus: wat is belangrijk en wat niet? Maar dat is denk ik heel normaal. Aldoende leert men. En het helpt enorm dat er ook buiten de vergaderingen om wordt gewerkt aan hoe we als RvT willen samenwerken. Zo hebben we binnenkort een dagdeel gepland om onze visie op toezicht te bespreken. Hoe willen we dat vormgeven? Wat vinden we belangrijk?
Wat ik leuk vind, is dat de RvT nog relatief nieuw is. Welzijn Capelle bestaat nu acht jaar, en de eerste RvT heeft twee termijnen met elkaar gezeten. Anderhalf jaar geleden zijn ze begonnen met aftreden en inmiddels zit er een hele nieuwe RvT. Het is een gemengde groep qua leeftijd. Ik ben de jongste, en de oudste is net 67 geworden. Het voelt als een frisse start, waar ik echt onderdeel van ben.
De RvT-vergaderingen staan gepland op wisselende locaties, zodat we de organisatie steeds beter leren kennen. Daar ben ik blij mee. We eindigen de vergadering dan met een korte rondleiding op locatie. Daarnaast zijn er afspraken ingepland om de mensen binnen Welzijn Capelle beter te leren kennen. Ik heb al kennisgemaakt met de business controller en binnenkort spreek ik twee managers. En komende zomer sluiten we aan bij een vergadering van de OR.
In het begin had ik de neiging om alles direct te willen weten en iedereen te willen spreken. Maar ik kwam er al snel achter: dat lukt niet. Je hebt maar beperkt de tijd – dit is geen 36-urige baan. Nu probeer ik het stap voor stap te doen.
Wat me opvalt binnen onze RvT, is dat we echt zoeken naar onze rol. Wat is onze taak en hoe geven we daar een goede invulling aan? Tijdens de voorvergadering hoor ik collega’s daarover nadenken: hoe stellen we scherpe vragen aan de bestuurder vanuit vertrouwen, maar wel met voldoende diepgang? Dat vind ik interessant! We staan daar allemaal heel open in.
Ik voel dat er vertrouwen is in mij. Dat geeft rust én ruimte. Daardoor durf ik gewoon te doen wat ik denk dat goed is. Zo ben ik bijvoorbeeld samen met een collega en de bestuurder bezig met het selecteren van een nieuwe accountant. Ik heb dat nog nooit gedaan, maar ik mag het oppakken op mijn eigen manier. De lijnen zijn kort, het contact is goed, we denken samen na.
Tegelijkertijd volg ik nu de opleidingsmodule ‘Het verschil maken in de RvT | tot 40 jaar’ van De Erkende Toezichthouder. Wat ik daar leer, kan ik direct toepassen in de praktijk. De timing is perfect. We volgen deze module met allemaal jonge toezichthouders. Niet iedereen heeft al een plek in een RvT, dus het is interessant om van elkaar te horen hoe dat proces gaat.
De lessen zitten vol herkenbare situaties. En door het interview dat we laatst hadden met een andere jonge toezichthouder, kreeg ik ineens antwoorden op vragen die ik zelf ook had. Hoe hou je de balans tussen betrokkenheid en afstand? Wat wil je wel weten, en wat niet?
Wat ik vooral heb geleerd de afgelopen maanden is: je hoeft niet alles meteen te weten. Je mag groeien in je nieuwe rol. Heb vertrouwen in jezelf, dan komt de rest vanzelf.
Meer weten? Tijdens de Opleiding Superbvisors tot 40 jaar gaan we dieper in op hoe de wereld van toezicht aansluit bij jouw interesses. Je kunt je ook meteen inschrijven. Voor vragen mag je altijd contact opnemen met Caroline Wijntjes. Heb je vragen aan Ruth over haar rol als startende toezichthouder of over de opleiding? Stuur dan een mail naar secretariaat@erkendetoezichthouder.nl, dan sturen wij hem door naar Ruth!