Neem jij wel echt de tijd om je droomcommissariaat te definiëren?

Al jaren had Jan Strik*, HR-(interim) manager en toezichthouder, het in zijn hoofd: ooit ga ik me verdiepen in het toezichthouderschap. Dat moment kwam vorig jaar. Hij volgde de eendaagse oriëntatie, werd bevestigd in zijn ideeën en zette de volgende stap; de basismodule. Ook die beviel goed en hij begon met het vervolg: de online versie van ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’. Tijdens die module viel er van alles op z’n plek en werd hij zelfs al benoemd als lid van de RvC van ElaZorggroep. Toen hij startte met zijn traject had Jan Strik nooit gedacht dat hij in de zorg terecht zou komen. Dat het toch gebeurde én de juiste keus bleek, kwam door waar hij in de module mee aan de slag ging.

Vertrouwen versus verdedigen
In zijn werk had Jan Strik veel te maken met de RvC. Jan: “Die ervaring maakte dat ik graag ook een keer aan de andere kant van de tafel wilde zitten. Toen ik ging zoeken naar een opleiding, kwam ik bij De Erkende Toezichthouder terecht, en wat ik las over toezicht nieuwe stijl triggerde me. Ik zag dat toezicht houden op een andere manier gedaan kon worden dan hoe ik het had meegemaakt. Ik had vooral eenrichtingsverkeer gezien vanuit de directie, en bij de RvC, overigens een geweldig team, een gevoel van zich moeten bewijzen en verdedigen. Bij toezicht nieuwe stijl is er meer contact, doe je het meer samen, is er transparantie en openheid en kun je ook de problemen uitspreken. Dat komt omdat je bouwt aan vertrouwen. Dat sprak me bijzonder aan, omdat ik daar in mijn werk ook altijd naar streef.”

Stap voor stap
De modules heeft Jan als een praktische en zinvolle voorbereiding op het toezichthouderschap ervaren. Jan: “De modulaire opbouw vind ik prettig. Die biedt je de kans om stap voor stap te beslissen hoever je gaat, zowel in tijd als in geld. Omdat het mij goed beviel en ik steeds gemotiveerder raakte, ben ik van de oriëntatie via de basis- naar de toeleidingsmodule gegaan. Je kijkt of toezicht houden bij je past, leert hoe je effectief kunt opereren als toezichthouder nieuwe stijl en hoe je stap voor stap kunt bouwen aan dat nieuwe toezicht. Daarnaast zijn de praktijkdilemma’s die je samen bespreekt heel nuttig én ontwikkel je je eigen visie op toezicht. Het contact met de andere deelnemers vond ik daarbij heel waardevol. Verrijkend, door de gezichtspunten en ervaringen van mensen die uit heel andere sectoren afkomstig zijn dan ik zelf.”

Verrassing
Zelfonderzoek is een belangrijk onderdeel van de toeleidingsmodule ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’. Jan Strik: “Verschillende oefeningen kende ik vanuit mijn HR-ervaring, die gebruikte ik zelf ook. Maar het is altijd goed ze weer eens te doen en zo’n proces te doorlopen. Ik heb dat nu weer gedaan en toen bleek toch dat er in de loop van de tijd wel wat veranderd was. Bij de keuze van mijn ideale commissariaat zal ik eerst helemaal op de ‘harde’ lijn van de commercie, de marketing, de start-ups en de scale-ups.”

Op z’n plek
Toch is Jan terechtgekomen bij een organisatie in de zorg. “Dat zou ik vroeger niet zo gauw gedacht hebben. Toch klopt het, want dit is een jonge startende BV die klaarstaat om te gaan groeien. Ze willen verviervoudigen in omvang. Er gebeurt verschrikkelijk veel; op het gebied van bestuur, organisatie, personeel en financiën. En ook deze organisatie moet natuurlijk commercieel werken. Het past dus precies. Overigens werd ik voor deze functie getipt door iemand in mijn netwerk die wist waar ik mee bezig was. Ik heb gesolliciteerd met als uitgangspunt ‘nee heb ik … en ja kan ik krijgen’. Als je eerst maar aan tafel zit, dat is het belangrijkste. Als het dan niet lukt, heb je in ieder geval de feedback waar je een volgende keer je voordeel mee kunt doen.” 

Ideaal
Wat Jan geleerd heeft, kan hij direct in de praktijk toepassen, een ideale situatie. Jan: “Zeker, dat is ontzettend leuk. En het geldt zowel voor de inhoud als voor toezicht nieuwe stijl. Daar staat de directie namelijk ontzettend open voor. Zo ben ik nu bezig met het toezichtplan en daar betrekken we ook de directie bij. We doen interviews en gaan bijvoorbeeld in gesprek over de focuspunten voor de komende twee jaar. Ja, ik heb het hier heel erg naar mijn zin!”

Meer weten over over de online toeleidingsmodule  ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’, of die op locatieMeteen inschrijven kan ook.

Je vragen kun je altijd stellen aan Caroline Wijntjes.

 

Jan Strik*Jan Strik, zie zijn LinkedInprofiel, is HR-(interim) manager en lid van de RvC van ElaZorggroep BV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *