Digitale transitie: stap er nú in als toezichthouder

Uit onderzoek* blijkt dat slechts 1% van de bestuurders zich daadwerkelijk door toezichthouders gesteund voelt als het gaat om het toezicht op de digitale veranderingen in hun organisatie. De huidige blik is veel te beperkt. Het is hoog tijd dat toezichthouders en commissarissen onderzoeken hoe zij hun toezicht op de digitale transitie beter inhoud kunnen geven. De digitale transitie maakt daarom integraal onderdeel uit van onze Erkende Opleiding toezichthouder nieuwe stijl.

Toezicht op digitalisering

computerchipWe maken je in onze online verdiepingsmodule Toezicht op digitalisering daarom expliciet bewust van de kansen en de bedreigingen die door digitalisering ontstaan voor de organisatie. We inspireren je met de mogelijkheden die digitalisering te bieden heeft, en we helpen je om hierover aan de bestuurder de juiste vragen te stellen.

Cybersecurity

We nemen je mee langs de belangrijkste ICT-trends en de kansen die daaruit voor kunnen komen voor de sector en de organisatie waarop jij toezicht houdt. De meeste ICT-trends richten zich op het verzamelen en gebruik van data. Data is een belangrijke asset, maar tegelijk ook een nieuw risico. Cybersecurity en de effecten van de privacywetgeving maken daarom ook deel uit van deze verdiepingsmodule. Op deze wijze kun je de bestuurder goed adviseren als sparringpartner.

Ervaringsleren

Het landschap in toezicht verandert nog altijd onverminderd, en daarmee ook de wijze waarop De Erkende Toezichthouder de nieuwe generatie toezichthouders ondersteunt. In 2020 hebben we flinke stappen gezet door onze diensten ook online aan te bieden. Een volgende stap is dat we nu goed kunnen onderzoeken welk type informatieoverdracht, anders dan het traditionele lesgeven, nog beter beklijft. We starten daarmee in onze verdiepingsmodule Toezicht op digitalisering.

Gamificatie

Steeds meer zie je experts op het gebied van digitale transitie die spelelementen (gamification) ontwikkelen, die gericht zijn op het bewerkstelligen van gedragsveranderingen. Het gebruik van technieken uit de game-industrie, blijkt uit verschillende onderzoeken, werkt effectiever om informatie over te dragen en vooral: om die te laten beklijven.

Effectieve en leuke manier van leren

klein geel robotje

Spelelementen motiveren, waardoor je ander gedrag en vaardigheden makkelijker oppakt. Bij gamificatie worden principes uit het gamedenken en gametechnieken toegepast in niet-game omgevingen. Onderwerpen in spelvorm ervaren geeft echt betekenis aan digitale issues die anders voor jou in het abstracte blijven hangen. Het is heel wat anders om bijvoorbeeld het toezicht op de uitgangspunten van de AVG uit je hoofd te leren, dan dit in spelvorm met andere deelnemers te delen. Het leereffect blijkt vele malen groter, en het plezier onderling daarmee overigens ook! De grote betrokkenheid bij het spel ervoor zorgt dat je veel beter leert én onthoudt.

Wat levert de verdiepingsmodule jou op?

  • Inzicht in de nieuwste digitale trends;
  • De wettelijke kaders inzake IT, specifiek voor jouw organisatie;
  • Kennis van de strategische impact van verschillende technologische ontwikkelingen (mobile, social media, digitalisering, cybersecurity, robotisering, Internet of Things, enz.;)
  • Kennis van de wijze van toezicht op de kwaliteit van IT-systemen (privacy, legacy, infrastructuur, standaardsoftware, beschikbaarheid);
  • Inzicht in de kansen en risico’s van digitalisering;
  • Kunnen stellen van de juiste vragen aan de bestuurder én de antwoorden hierop goed kunnen beoordelen;
  • De bestuurder goed kunnen adviseren als sparringpartner.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het spelenderwijs oppakken van toezicht houden op de digitale transitie? Schrijf je dan hier in. Je kunt deze verdiepingsmodule volgen ongeacht je portefeuille. Je krijgt handvatten aangereikt hoe je trefzeker kunt opereren in je toezicht op digitalisering in jouw RvT. 

Meer weten over over de online verdiepingsmodule  ‘Toezicht op digitalisering’, of die op locatieMeteen inschrijven kan ook.

Je vragen kun je altijd stellen aan Caroline Wijntjes.

 

* Onderzoek Nulmeting digitale transformatie in boardrooms in Nederland door Marcel Thaens en Valerie Frissen (2019)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *