Met een rugzak vol bagage is de rol van toezichthouder een logische stap, toch? Zo’n beetje aan het einde van je carrière… Voor Bianca Talen is dit jarenlang haar beeld van toezicht houden, totdat ze aansluit bij de oriëntatie van De Erkende Toezichthouder. Niets houdt haar meer tegen om deze wereld eigen te maken!
Even voorstellen: Bianca Talen werkt alweer acht jaar als manager voor Zwolle Doet. Een organisatie die zich enerzijds richt op vrijwilligerswerk en informele zorg, anderzijds op mantelzorgondersteuning. Vanuit haar rol maakt ze regelmatig bestuurlijke uitstapjes. “Ik zit in het bestuur van de landelijke koepel voor vrijwilligerswerk en merk dat ik steeds meer de beweging van bestuurder naar toezichthouder maak.”
Hoe kijk je nu naar bestuurswerk?
Het valt haar steeds vaker op dat vrijwilligersorganisaties die met besturen te maken hebben, veelal op zoek zijn naar een andere manier van besturen. Naar een manier van besturen die past bij nieuw leiderschap. “Wij adviseren veel vrijwilligersorganisaties en stellen daarbij regelmatig vragen als: Hoe kijk je nu naar bestuurswerk? En hoe kijk je naar raden van toezicht? Juist die combinatie was een trigger om de oriëntatieweek te volgen. Bij voorkeur bij De Erkende Toezichthouder, omdat dit goed aansluit bij toezicht nieuw stijl, gericht op bestuur en leiderschap.”
Wat heb je van jezelf achterhaald?
Wat Bianca vooral is bijgebleven: “Ik had altijd het beeld dat je pas ergens aan het eind van je carrière in een raad van toezicht kan komen. De oriëntatie heeft mijn ogen echt doen openen. Het is juist van meerwaarde om mensen met diverse achtergronden en generaties in een RvT te hebben. De focus tijdens de oriëntatie lag bijvoorbeeld echt op: Hoe kijk je naar je eigen competenties? Wat heb je van jezelf achterhaald? Door mijn ervaringen tot nu toe en mijn vrijwillige inzet, weet ik nu dat ik van toegevoegde waarde kan zijn in een RvT. Ik heb echt een andere kijk op toezicht houden gekregen. Niet enkel kijken naar de formele kant van toezicht houden, maar hoe je het ook anders kunt doen.”
Hoe kun je wel betrokkenheid blijven voelen?
Bianca’s zoektocht tijdens de oriëntatie bestaat vooral uit een juiste afstemming hebben tussen de rol van bestuurder en toezichthouder in een organisatie. Maar ook: hoe je dat wel in betrokkenheid goed kunt blijven doen. “Je moet een zekere afstand en helikopterview bewaken. Het is ook belangrijk om als toezichthouder toegankelijk te zijn en goed inzicht te hebben in wat er zich in de praktijk afspeelt. En vooral, hoe je dat doet.” Tijdens de oriëntatie krijgt Bianca zeker niet alle antwoorden op haar vragen. “Wel heb ik ontdekt dat deze oriëntatieweek juist inzet op het antwoord krijgen op deze vragen. Het sluit goed aan bij allerlei ontwikkelingen en samenlevingsvraagstukken die nu spelen.”
Voor diepgang is het zeker goed om er een vervolg aan te geven en daar ziet Bianca wel toekomstmuziek in. “Ik heb het vertrouwen gekregen dat de rol van toezichthouder bij mij past. Dat heeft vooral te maken met wie de oriëntatieweek geeft. Een jonge, frisse docent die vanuit haar eigen ervaring vertelt, dat is heel prettig om naar te luisteren.”
Wil jij net als Bianca ontdekken of de wereld van toezicht houden iets voor jou is? In de Oriëntatieweek Is toezichthouder worden iets voor mij? ontdek je in 4 online workshops wat het vak van toezichthouden inhoudt, welke mogelijkheden er voor je zijn en of dit bij jou past. Neem bij vragen contact op met Caroline Wijntjes.