Ze is online campagnestrateeg van GroenLinks én heeft een avontuurlijke treinreis door Europa achter de rug. Het leven van Eva van Rijnberk (34) is allesbehalve saai. Als ze even geleden op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging naast haar werk en een vriendin haar vertelt over toezicht nieuwe stijl is haar interesse gewekt. Het bleek een eye-opener voor Eva, die zich niet kon voorstellen dat lid worden van een Raad van Toezicht binnen handbereik ligt.
In haar huidige rol bij GroenLinks bevindt Eva zich in het dynamische politieke speelveld waar de nieuwscyclus razendsnel gaat en waar ze continu moet schakelen. “Daarom lijkt het me interessant daarnaast een uitstapje te maken naar iets totaal anders, met een wat rustiger tempo”.
Verdiepende zijstap
“Ik was op zoek naar een verdiepende zijstap, iets wat los stond van mijn werk, maar wat ik wel interessant vond.” Bij GroenLinks ontdekte Eva dat toezicht houden ook vanuit een idealistische invalshoek gedaan kan worden. Tijdens de oriëntatieweek leerde ze dat je als toezichthouder meer bent dan alleen een klankbord. “Je bent nauw betrokken bij het bestuur en het reilen en zeilen van de organisatie. Vroeger kwam je een paar keer per jaar samen en gaf je je zegen. Nu ben je veel meer in contact met het bestuur. Dat lijkt me interessant, om ook onderdeel van het gedachteproces te zijn en mee te denken.”
Maatschappelijk belang
Eva ontdekte dat zelf bestuurservaring hebben niet per se nodig is voor een toezichthoudende rol. “Je brengt een ander netwerk mee.” Wat haar ook erg aanspreekt, is het idee dat je als toezichthouder een ambassadeursrol op je neemt. Je moet achter de waarden en de missie van de organisatie staan en actief bijdragen aan het maatschappelijk belang ervan.
Eva vertelt over een voorbeeld dat haar bijzonder raakte: “Docente Roanda gaf een voorbeeld over een zorgorganisatie, die een jeugd GGZ-tak oprichtte. Financieel niet het meest rendabel, maar wel van groot maatschappelijk belang en onderdeel van de missie. Dat kun je dus steunen als RvT. Als toezichthouder moet je vragen stellen en goed bedenken welke vragen dat zijn: worden de juiste strategische keuzes gemaakt? Zijn de mensen blij in de organisatie?”
Balanceren
Toch erkent Eva dat ze als toezichthouder een balans zou moeten vinden tussen haar soms sterke meningen en de noodzaak om op haar handen te zitten. Op dit moment staat Eva op een kruispunt. “Ook al kun je toezichthouder worden zonder bestuurlijke ervaring, toch wil ik me daar misschien eerst verder in verdiepen.” Een opleiding combineren met werk en een verhuizing in het vooruitzicht is nu iets te hoog gegrepen. Maar wat de toekomst ook brengt, één ding is zeker: Eva’s reis, zowel letterlijk door Europa als figuurlijk in haar carrière, belooft avontuurlijk en vervullend te zijn.
Wil je net als Eva ontdekken of het vak van toezicht houden bij jou past? Meld je dan aan voor de Oriëntatieweek Is toezichthouder worden iets voor mij? of neem bij vragen contact op met Caroline Wijntjes.