Zo kan het ook: de zelfevaluatie online doen

Dit voorjaar, tijdens de eerste coronagolf, schoven RvT’s hun afspraken en plannen voor een zelfevaluatie of ander professionaliseringstraject door. Alle aandacht ging naar het ondersteunen van de bestuurder en de organisatie. Heel begrijpelijk! De RvT’s gingen ervan uit dat het in het najaar wel weer zou kunnen. Maar de tweede golf gooide roet in het eten. Fysiek bijeen komen zit er voorlopig niet in. Maar wat dan?

Voorbarig
Ik merk dat deze vraag weliswaar leidt tot een bezinningsmoment, maar dat de conclusie soms dezelfde is als in het voorjaar: ‘laten we het doorschuiven’. Allerlei argumenten komen voorbij om die beslissing te rechtvaardigen: ‘fysiek bij elkaar komen kan niet en dat willen we wel’, ‘zoiets kan niet online, je moet elkaar in de ogen kunnen kijken’, ‘ik werk en vergader de hele dag al online, ik vind het wel genoeg zo’.  Deze bezwaren doen geen recht aan de mogelijkheden die er wél zijn, en dat is jammer.

Vermijd de valkuilen
Wat RvT’s mij vertellen is dat ze aan de organisatie het goede voorbeeld willen geven door niet fysiek bijeen te komen, en daarom de zelfevaluatie uit willen stellen (stabiliteitsbias). Dat is in mijn ogen maar een half voorbeeld. Waarom zou je het niet doortrekken naar een online zelfevaluatie? Je laat ermee zien dat je het eigen functioneren serieus neemt, het beste probeert te maken van de situatie en de technische mogelijkheden daarvoor benut.

Urgentie
Bovenstaande argumenten gaan voorbij aan de reden waarom de RvT externe ondersteuning had gepland. Een zelfevaluatie of een ander professionaliseringstraject doe je tenslotte niet zomaar. Het is dé manier om:

  • samen aan de transitie naar nieuw toezicht te werken
  • het eigen functioneren onder de loep te nemen
  • aan de samenwerking binnen het team te werken
  • een nieuwe koers uit te zetten

Opnieuw doorschuiven maakt die aanleiding alleen maar urgenter. En dus de noodzaak om je aan te passen en serieus te kijken naar online mogelijkheden.

Online in-company kan (bijna) altijd
Afgelopen week heb ik net weer een online in-company traject afgerond en ik kan wel zeggen dat de ervaringen bijzonder positief zijn! Zowel bij ons als bij de RvT. Ik durf daarom te stellen, mede op grond van mijn jarenlange ervaring in het begeleiden van RvT’s in de meest uiteenlopende situaties, dat er maar één reden is waarom je een zelfevaluatie niet online zou doen.

En dat is wanneer er iets in de onderlinge relaties niet goed zit, en dit het onderwerp van gesprek is. Als dat het geval is, is het inderdaad nodig elkaar rechtstreeks in de ogen te kijken. Ook de non-verbale communicatie tussen de teamleden krijgt dan de aandacht die het in dat soort situaties verdient. In alle andere gevallen blijkt een online traject prima mogelijk.

Interactief en specifiek
Een online zelfevaluatie is altijd maatwerk, net als een fysieke bijeenkomst. De voorbereiding heeft echter meer tijd en aandacht nodig, zowel voor De Erkende Toezichthouder als voor de toezichthouders. Die voorbereiding is erop gericht tijdens de twee uur durende online bijeenkomst de vertaalslag te maken naar de eigen RvT en dat zo effectief mogelijk te doen. Ik verwerk mijn mondelinge presentatie tot interactief lesmateriaal dat is toegesneden op de specifieke situatie van de RvT. Via onze online leeromgeving hebben alle leden van de RvT toegang. Dat houden ze gedurende twee jaar. De online bijeenkomst wordt opgenomen en kan onbeperkt teruggeluisterd worden. Toezichthouders ervaren deze extra’s als bijzonder waardevol!

Snel naar de kern
de juiste vragen stellenIedere les in de online leeromgeving eindigt met vragen over de situatie van de betreffende RvT. Het beantwoorden daarvan zorgt ervoor dat toezichthouders al diep in de materie zitten voordat de online bijeenkomst plaatsvindt. De antwoorden gaan naar mij en dienen als input voor de samenspraak tijdens de online bijeenkomst. Zo komen we snel tot de kern.
Wel mis ik de non-verbale communicatie, wat maakt dat ik extra alert ben op de interactie tussen de toezichthouders en doorvraag als ik vermoed dat er een verborgen boodschap is.

Veiligheid ervaren
Een voorwaarde voor een constructief gesprek is dat iedereen zich veilig voelt. Dat kan ook online. Het was voor mij dan ook een groot compliment dat een toezichthouder in een online bijeenkomst zijn gevoel uitte over mogelijke barrières in de relatie met de bestuurder. Het klaarde de lucht en versterkte de onderlinge band.

Advies
Staat jouw RvT voor de keuze om een zelfevaluatie al of niet door te laten gaan? Laat je dan niet overspoelen door de hectiek van de huidige tijd, maar sta bewust stil bij de reden waarom je een traject wilde volgen. Ga het gesprek erover aan en neem de online mogelijkheden daarin serieus mee. Rechtvaardigt de reden een uitstel? Zijn de argumenten valide om te blijven vasthouden aan een fysieke bijeenkomst? Durf er eerlijk naar te kijken.

Ik lees graag in de ‘Reacties’ hieronder hoe jouw RvT hiermee omgaat, zodat andere RvT’s er er hun voordeel mee kunnen doen.

Succes met jullie beslissing!

Meer weten? Bekijk de informatie over online in-company opleidingen, de online in-company opleiding op weg naar nieuw toezicht of de online in-company opleiding toezichtvisie en toezichtkader.

Je kunt je ook meteen inschrijven, je vragen stellen aan Caroline Wijntjes,
of haar een datumvoorstel doen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *