7 succesfactoren om een passende RvT te vinden

Je hebt een doel en dat wil je bereiken: een plek in een (andere) RvT. Je wilt dus in kunnen schatten of de opleiding in toezicht die je gaat volgen, ervoor gaat zorgen dat je je doel ook daadwerkelijk behaalt. Onze module ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’ is daarin bewezen succesvol gebleken. Wat je hier leert, vind je voor (aankomende) toezichthouders in Nederland alleen bij ons. Het programma zal niet altijd eenvoudig zijn, maar de succesfactoren voor een sollicitatietraject dat jou je droomcommissariaat gaat bezorgen, kun jij je ook eigen maken en leren toepassen.

Hieronder voor jou de zeven succesfactoren om een passende RvT te vinden

1. Zelfcompassie

Wees aardig voor jezelf. Hoe jij je als toezichthouder onderscheidt van anderen, is waarschijnlijk de beste vaardigheid die je ooit kunt leren. Gun jezelf die vaardigheid. Ze komt je altijd en overal van pas. Zelfcompassie helpt je om nieuwe kansen te zoeken zonder dat angst je in de weg staat. Ook na tegenslagen helpt het je sneller terug te veren. Op het gevaar af zweverig te klinken: als je oefent in zelfcompassie, kan je dat veel brengen. Je zult ontdekken dat het ook gekoppeld is aan geluk, een gevoel van waardigheid, succes en wilskracht. En dat straal je dan ook uit tijdens je sollicitatie.

2. Een visie op je rol als toezichthouder

Dat bedoel ik tweeledig: zowel letterlijk als figuurlijk. Eerst figuurlijk: als je echt toezichthouder wilt worden, moet je er duidelijk over zijn. Allereerst naar jezelf, maar ook naar anderen. Wat daarbij helpt is jouw zienswijze op het vak en je persoonlijke invulling ervan te verwoorden. Iets wat je (verder) ontwikkelt in onze module.

Wat ik letterlijk bedoel met visie, is visualiseren. Kijk naar jezelf alsof je die toekomstige toezichthouder al bent. Het is een techniek die topsporters en andere professionals ook hanteren en waarvan het effect bewezen is. Het vergroot je zelfbewustzijn en doorzettingsvermogen. Door visualisatie komt je ideale commissariaat dichterbij. Je nieuwe mindset maakt dat je mogelijkheden en kansen naar je toetrekt.

3. Waardering en dankbaarheid

Hoe meer je waardeert welke rollen je al vervult, hoe meer je er krijgt. Dat klinkt eenvoudig, maar het is een feit. Als je een rol eenmaal begint te waarderen, ga je nieuwe kansen zien in je eigen omgeving die je niet had opgemerkt toen je je rol als vanzelfsprekend beschouwde. Zo zie ik regelmatig dat een deelnemer die deel uitmaakt van een bestuur en bij ons deze toeleidingsmodule volgt, zich er niet van bewust is dat de organisatiestructuur mee moet groeien met de externe omgeving. Als dit inzicht vervolgens wel groeit, betekent dat vaak een wijziging naar een toezichthoudend bestuursmodel of het RvT-model. En je raadt al waarin onze deelnemer dan zelf plaats wil gaan nemen …

4. Vertrouwen en geduld

Clichés zijn er niet voor niets. Dat geldt ook voor de uitdrukkingen ‘geduld is een schone zaak’ en ‘bezint eer ge begint’. Om snel resultaten te kunnen behalen, worden we namelijk steeds ongeduldiger. Maar als je handelt vanuit ongeduld, angst of schaarste, of als je te hoog grijpt, zwem je vaak tegen de stroom in en ben je niet effectief in je gedrag. Start met vertragen en begin je sollicitatieproces met je ervan bewust te zijn welke waarde je wilt toevoegen. Vertrouw op je gevoel en probeer geduldig te zijn in je sollicitatieproces.

5. Leer schieten in de roos

timing online trainingHet druk hebben is op de een of andere manier een teken van prestige geworden. En of je het druk kunt hebben met het verwerven van een passend commissariaat! Vergeet daarbij echter niet dat reflecteren, spiegelen en stap voor stap duidelijk krijgen waar je voor staat als toezichthouder, aan de basis staan van een succesvol sollicitatietraject. Het gaat er niet om veel brieven te schrijven, maar om goed zicht te hebben op welke RvT en welke type organisatie bij jou passen.

Dat is een essentiële stap. Er vloeien weloverwogen keuzes uit voort en daardoor een betere match. Leer om jouw verhaal goed te verwoorden en dat evenwichtig op te bouwen. Het maakt je ervan bewust dat je niet meer met hagel moet schieten, maar dat je je beter kunt richten op dat ene schot dat volledig in de roos is. Met andere woorden, een enkele sollicitatiebrief kan de benoeming opleveren die jouw doel is.

6. Volg je intuïtie en kracht

Velen raken verstrikt in hun pogingen een plek in een RvT te krijgen door te proberen zichzelf steeds aan anderen te bewijzen (“Had ik al gezegd dat ik ‘in’ ben voor een commissariaat?”). Dat leidt er zelden toe je je daar op de lange termijn goed bij voelt. Je krijgt misschien een korte boost als iemand aan de behoeften van je ego tegemoetkomt, maar het is niet duurzaam. De echte weg naar je droomcommissariaat is het volgen van je intuïtie en optreden vanuit jouw kracht als toezichthouder.

7. Jouw gedachten creëren jouw realiteit

Jij bent degene die de pitch schrijft voor je droomcommissariaat, niemand anders. Positieve gedachten leiden tot een positieve match. Negatieve gedachten leiden tot negatieve uitkomsten. Als je je in plaats daarvan concentreert op wat je wel wilt en kunt en actie onderneemt om jezelf te verbeteren, ga ook jij een plek in een RvT verwerven.

Tot slot

Ik geloof erin dat deze zeven succesfactoren de beste investering zijn die een professional in zijn of haar carrière tot toezichthouder nieuwe stijl kan doen. Wij helpen je graag bij het je eigen maken ervan en het leren toe te passen in de praktijk.

Meer weten over de weg naar een passend commissariaat? Bekijk de uitgebreide informatie over onze toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat, te volgen
op locatie of online. Meteen inschrijven kan ook.

Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op met Caroline Wijntjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *