Waarom millennials de toekomst van toezicht bepalen

Nog altijd zijn millennials ondervertegenwoordigd in toezichthoudende functies. We zien ze al wel, en ze nemen in aantal toe. Talentvolle professionals van 25 tot 35 jaar kunnen we goed gebruiken in toezicht nieuwe stijl. Ook onze opdrachtgevers voor werving & selectie en traineeships vragen naar deze leeftijdscategorie. Ze kunnen nieuw toezicht veel brengen.

De meerwaarde van millennials ligt onder andere in hun kennis van:

 • de nieuwe economie;
 • nieuw leiderschap;
 • andere manieren van organiseren;
 • een andere mindset.

Bovendien:

 • kunnen ze goed out of the box denken;
 • durven ze kritische vragen te stellen;
 • hebben ze een flexibele instelling;
 • zijn ze leergierig;
 • zijn ze reflectief.

Waarom zien we ze nog zo weinig?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom we millennials nog niet vaak tegenkomen als toezichthouder.

 • De misvatting bij henzelf dat ze te jong zijn en nog niet voldoende werkervaring hebben opgebouwd. Ze zien een toezichthoudende functie als ‘iets voor later’ of hebben nog een klassiek beeld voor ogen van de ‘oude grijze mannen met een sigaar’. Vooal die laatsten zeggen dat ook tegen hen.
 • Millennials zijn nog volop aan het ontdekken en opbouwen. Zowel in hun werk als privé: carrière, relatie, woning, gezin. Op alle fronten hebben ze hun tijd en aandacht volop nodig. Kortom, ze moeten prioriteiten stellen.

Wat willen en kunnen ze?

Millennials zijn idealistisch. Ze hebben aandacht voor ESG, mens en milieu en willen graag een bijdrage leveren aan een betere samenleving. Daarom steunen ze graag bedrijven die een positieve impact hebben op de maatschappij. Persoonlijke ontwikkeling is voor hen belangrijk. Ze willen het verschil maken en serieus genomen worden. Ze houden niet van hiërarchie en zijn gewend mee te denken en hun mening te uiten. Werk en hobby bieden uiteraard mogelijkheden om deze behoeften te vervullen, maar juist via een toezichthouderschap ontwikkel je op een ander niveau verder!

Past als een jas

Als toezichthouder ben je bij uitstek een kritische meedenker. Jouw visie doet ertoe. Er wordt naar je geluisterd. Door je medeteamleden en door de bestuurder. Je bent een stevige gesprekspartner en houdt altijd in het oog wat de bijdrage aan de samenleving is van de organisatie waar je toezicht houdt. De waarde die jij toevoegt heeft dus daadwerkelijk impact. Dat kan in een organisatie zijn die perfect past bij je idealen, maar ook als dat niet zo is heb je invloed. Dat kan zelfs juist een reden zijn om een organisatie te zoeken die wat verder van je af staat. Dat je werk ook baat heeft bij een lidmaatschap van een RvT, merken veel toezichthouders (zie onder andere de ervaring van Marloes Steenhuisen). Hetzelfde geldt voor je persoonlijke ontwikkeling. Je leert veel, bouwt een nieuw netwerk op en je staat stevig in je schoenen.

Laten we de kracht van millennials inzetten!

De behoeften van millennials passen dus perfect bij toezicht nieuwe stijl. Nieuw toezicht is gebaat bij millennials, ook omdat ze de eerste ‘online generatie’ zijn: opgegroeid met mobiele telefoons, internet en social media, en gewend aan het huidige tempo van technologische vernieuwingen. Ze brengen dus echt iets extra’s mee.

Diversiteit

Ben je ouder dan vijfendertig? Wees gerust: we zijn ontzettend blij met je! Waar we naar streven is namelijk diversiteit, naar RvT’s die uit meerdere generaties bestaan. Goed toezicht is gebaat bij een mix van leeftijden, sekse, achtergrond, kennis, ervaring, communicatie- en denkstijlen. Leden zijn gelijkwaardig en vullen elkaar aan. En: jonge talentvolle professionals leren heel graag van hun oudere peers!

Wat hebben millennials nodig om toezichthouder te worden?

Graag willen we meer jonge professionals ontmoeten in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar. Daarom aan jou als lezer van dit artikel de oproep: stuur de millennials in je omgeving dit artikel door, zodat ze zien wat hun impact kan zijn in een toezichthoudende functie. Wij willen graag verder met ze in gesprek komen over hun ambities en eventuele hindernissen die ze zien. Alvast onze dank!

Meer weten? Tijdens de module Het verschil maken in de RvT (Superbvisors) gaan we dieper in hoe de wereld van toezicht aansluit bij jouw interesses. Je kunt je ook meteen inschrijven

Voor vragen mag je altijd contact opnemen met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *