Hoe Marloes haar leeftijd inzet als superkracht binnen haar RvT

Als inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) én als trainee toezichthouder maakt Marloes Steenhuisen (30) een vliegende start in de wereld van toezicht. Het is tot nu toe een mooie ontdekkingstocht geweest waarin ze ervaart wat haar toegevoegde waarde is binnen de RvT en hoe zij het verschil kan maken. 

marloes

De eerste vergadering van de Raad van Toezicht herinner ik me nog goed. Ik vond het spannend! Daar zat ik dan als trainee toezichthouder. Dertig jaar en omringd door mensen die het allemaal heel goed leken te weten. Terwijl er gesprekken gevoerd werden, kwamen er allerlei vragen bij me naar boven borrelen. Maar ik wachtte af – tot na de vergadering – om mijn vragen aan de voorzitter te stellen. Want misschien stel ik wel hele gekke of rare vragen, dingen die anderen allang weten. Toen de voorzitter dat in de gaten had, drukte zij me op het hart dat ik mijn vragen gewoon moest gaan stellen tijdens de RvT-vergadering. 

Zo gezegd, zo gedaan!

Als nieuw lid in de RvT stel ik automatisch meer vragen. 

  • Waarom gaan de dingen zoals ze gaan? 
  • Waarom is er op deze manier gehandeld? 

Ik voel me soms echt een wandelend vraagteken. Maar doordat het een fijne groep mensen is en de sfeer heel open, voelt het niet langer gek om mijn vragen te stellen. Gelukkig maar, want ik heb inmiddels wel geleerd dat juist door nieuwsgierig te zijn en met een frisse blik naar processen te kijken, er mogelijk ook ruimte is voor verbetering. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat er nauwelijks contact is met andere raden van toezicht. Ik wil dan graag weten waarom dat zo is, want het kan best fijn zijn om met een andere RvT te overleggen. Door mijn jongere leeftijd en als nieuwkomer, stel ik dat soort vragen wellicht sneller. 

Andere kijk op dingen

Ik zet mijn leeftijd dus graag in als een kracht. Al is het natuurlijk nog wel een ontdekkingstocht hoe dat precies gaat. Een aantal dingen zijn wel al naar voren gekomen. Ik ben bijvoorbeeld heel erg gewend dat je met elkaar samenwerkt. Als ik iets niet weet, dan vraag ik het aan een collega die het misschien wel weet. Daar hoort ook je kwetsbaar opstellen bij. Soms is iets gewoon moeilijk, en dan zeg ik dat liever dan dat ik doe alsof ik het wel begrijp.  

Digikennis

Nog een klein dingetje… mijn digikennis wordt vaak aangesproken vanwege mijn leeftijd. Ik moet er altijd wel om lachen. Ik mag dan wel jonger zijn, maar weet natuurlijk ook niet altijd alles. Wel ben ik met computers opgegroeid en gaat het soms net even wat makkelijker. Ik zie het dan ook als een potentieel waardevolle rol. Misschien kan ik in de toekomst de RvT wel verder digitaliseren. Zo wordt er vaak nog op de ‘ouderwetse’ manier overlegd, fysiek bij elkaar in een ruimte. Wellicht is er in de toekomst ook ruimte om eens te kijken naar andere overlegvormen óf dat er gewerkt wordt middels gedeelde bestanden via bijvoorbeeld Google Drive. Mooie dingen om mee te nemen in de toekomst en waar mijn leeftijd wellicht een mooie, toegevoegde rol speelt.

Meer informatie over onze opleidingen vind je op onze website. Je kunt je ook meteen inschrijven. Heb je vragen, wij beantwoorden ze voor je! Neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *