Als inspecteur ook toezichthouder zijn: Marloes plukt er de vruchten van

Onze gastblogger Marloes Steenhuisen zit allesbehalve stil. Ze komt pas net om de hoek kijken in de wereld van het toezicht, en is nu al actief als trainee toezichthouder. Daarnaast is ze onlangs gestart in haar nieuwe functie als inspecteur voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Mijn traineeship loopt gelukkig niet bij een zorgaanbieder, omdat het anders niet te combineren is met haar huidige functie. Ze vertelt ons erover in haar nieuwste blog…

marloes

De combinatie tussen intern en extern toezicht is heel leerzaam. Het versterkt elkaar! Ik wist al een tijdje dat ik niet verder wilde met mijn baan als fysiotherapeut, maar wat dan wel? In mijn zoektocht naar nieuwe energie raakte ik nieuwsgierig naar de Opleiding Superbvisors van De Erkende Toezichthouder. Ik merk dat ik door de opleiding weer goed naar mezelf ben gaan kijken. Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Waar kan ik iets betekenen voor een ander?

Overlappende kwaliteiten

Ik ben op zoek gegaan naar een meer analytische baan waarin ik ook verbanden kan leggen. Dat bracht me bij extern toezicht en de inspectie. Het is een andere rol dan de toezichthouder in een RvT, maar wel met veel overlappende kwaliteiten. Als RvT kijk je vooral naar hoe de bestuurder het doet en is de adviserende rol meestal groot. Als inspecteur spreek je met de bestuurder over hoe het gaat in de organisatie. Je spreekt ook met de RvT en net zo goed met de zorgverleners zelf. Je staat er als inspecteur verder vanaf dan als toezichthouder in een RvT. En probeer ik te kijken naar hoe het er nu echt aan toe gaat in de organisatie.

Vanuit de opleiding heb ik meegekregen dat je als lid van een RvT zicht probeert te krijgen op wat er speelt in heel de organisatie en ook daarbuiten. Je gaat niet enkel met de bestuurder in gesprek, maar pakt ook informatie op van bijvoorbeeld de werkvloer. 

Omgekeerde wereld

Inhoudelijk ben ik nog niet betrokken bij de processen binnen de IGJ. Maar het roept nu al wel vragen op over de omvang van het interne toezicht en je rol. Want hoeveel grip heb je nou echt op de kwaliteit van een organisatie? Tot hoever gaat je verantwoordelijkheid als toezichthouder? Een hele lijst van medicatie controleren ga je niet doen, maar tot hoever ga je dan wel kijken? 

Ik merk dat het mij omgekeerd ook aan het denken zet over mijn rol in de RvT. Je kunt je meer verplaatsen in hoe je gesprekspartner zich voelt. Hoef ik dan niet te kijken naar de kwaliteit die geleverd wordt, aangezien de IGJ dat in de (wettelijke) basis doet? Tegelijktijd dacht ik, als de kwaliteit niet op orde is, heeft de RvT dan wel liggen slapen? Binnen de organisatie waar ik trainee ben, hoor ik wel geluiden over de zoektocht naar meer samenwerking tussen intern en extern toezicht.

Zelfreflectie

Ja, dus! Zodra ik mezelf als toezichthouder in de RvT verplaats, ben ik juist nieuwsgierig naar wat daarachter schuilgaat. Zijn er kwaliteitsrapportages of audits opgevraagd? Of is er vanuit gegaan dat dit wel goed zit? Zou ik iets opgemerkt hebben als ik beter had doorgevraagd? Of zijn er zaken die je simpelweg als toezichthouder niet had kunnen ondervangen?

Met mijn andere (IGJ) pet op zijn er ook weer andere verwachtingen. Ik wist dat de twee rollen dicht bij elkaar liggen, maar dit verrast me toch. De combinatie van externe en interne toezichthouder vind ik een superwaardevolle combinatie, omdat je vanuit verschillende rollen leert denken en dat is een uitdaging. 

Meer informatie over onze opleidingen vind je op onze website. Je kunt je ook meteen inschrijvenHeb je vragen, wij beantwoorden ze voor je! Neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *