Als klein meisje is Anjeni Bedi (40) al dol op de wereld van kunst en cultuur. Maar als de focus na haar studie op de financiële en tech sector komt te liggen, is er nog maar weinig tijd over voor de branche waar ze zo blij van wordt. De Opleiding Superbvisors in onze academie daagt haar uit om bij zichzelf te komen. Een zoektocht die haar weer terugbrengt naar de wereld van kunst en cultuur. Inmiddels zit ze dan ook in een RvT die daar naadloos op aansluit.
“Ik heb de Opleiding Superbvisors voor professionals tot 40 jaar nog net gevolgd voordat ik 40 werd”, zegt Anjeni lachend. Ze is dankbaar en blij, want het heeft haar veel gebracht. “Na mijn studie ben ik meteen gaan werken. Ik ben in de financiële wereld begonnen, maar wilde mezelf al vrij snel daarna breder oriënteren dan puur alleen de cijfers.”
Impact als rode draad in mijn leven
“Hoe kan ik met mijn kennis, vaardigheden en achtergrond impact maken? Dat is de rode draad in mijn carrière. En zodoende ben ik mezelf gaan specialiseren in compliance, oftewel: de wet- en regelgeving die van toepassing is op een organisatie en hoe hieraan voldaan kan worden. Om vervolgens de stap te zetten in de richting van het bestuur. In die bestuurdersrol kreeg ik direct te maken met toezichthouders, zoals de RvC maar ook de externe toezichthouder in onze sector: De Nederlandsche Bank. Het meest fascinerend vind ik de gesprekken met de RvC en de bijbehorende dynamiek. Ik was altijd nieuwsgierig hoe toezichthouders zich verhouden tot het bestuur, hoe ze challengen en hoe ze juist als klankbord kunnen dienen. Maar ook naar vragen als:
- Hoe ga je als toezichthouder de juiste vragen stellen aan het bestuur en de organisatie, waarmee ze écht verder komen?
- Hoe haal je in korte tijd de juiste informatie boven water?
- Hoe ontdek je of de organisatie in control is?
- En dat ze de doelstellingen nastreven?
Dat soort vraagstukken trekt mij enorm aan in het vak van toezichthouder.”
Je leert jezelf heel goed kennen
In 2022 besluit Anjeni dan ook de Opleiding Superbvisors te volgen. “Juist door deze opleiding te volgen, ben ik dichterbij mezelf komen te staan. Je denkt in eerste instantie: toezicht houden staat goed op je CV; je kun je kennis uitbreiden. Het waardevolle van de academie vind ik dat je een spiegel voor krijgt. Wil je écht toezicht houden? Weet je wat het inhoudt? Het is namelijk een flinke tijdsbesteding naast je fulltime baan. Er wordt van je gevraagd om veel stukken te lezen en dat moet je wel willen en kunnen. Ik vind het een sterk punt van de opleiding dat ze juist daar aandacht aan besteden.” Maar dan is er nog een belangrijke vraag: welk commissariaat past bij mij? “Je leert goed naar jezelf kijken: waar wil je impact maken? Wat drijft jou? Wat zijn je waarden? Door zelf op onderzoek uit te gaan, kwam ik tot de conclusie dat kunst en cultuur veel dichterbij mij liggen dan ik op dat moment dacht. Van jongs af aan vind ik dit leuk, maar vanuit mijn studie ben ik de harde, financiële wereld ingerold. Terwijl juist het creatieve vak mij aanspreekt.”
Van opleiding tot RvT
Als de RvT-functie bij Kunst Centraal op haar pad komt, is er een match geboren. “Zij doen totaal iets anders dan de sector waarin ik werk en focussen zich op kunst, cultuur en onderwijs. Juist de combinatie met het onderwijs vind ik ook zo leuk nu ik zelf twee kinderen in het basisonderwijs heb. Het is hartstikke leuk als je zelf ziet wat kunstonderwijs met kinderen doet. Met name de meerwaarde voor hun ontwikkeling. Daarmee voelde ik gelijk een link met deze organisatie. Ik sta heel erg achter hun missie en daar wil ik ook graag mijn bijdrage aan leveren in de vorm van toezicht houden. Ik ben blij verrast dat ik in deze sector ben beland en dankbaar dat ik er van betekenis kan zijn.”
Wil je net als Anjeni ontdekken wie je bent en waarvoor je staat als toezichthouder? Tijdens de module Toetreden tot de RvT | tot 40 jaar staat het ontwikkelingsgericht leren met leeftijdsgenoten centraal.
Voor vragen mag je altijd contact opnemen met Caroline Wijntjes.