Het is Irene’s streven om als nieuwe trainee direct van meerwaarde te zijn voor de RvT

Irene Conradie

Carola Doornbos, Fotografie

In de zoektocht naar een trainee klopt de RvT van de Bibliotheek Hoorn bij De Erkende Toezichthouder aan. Irene Conradie (43) volgt op dat moment de Opleiding Superbvisors en blijkt een goede match. Een succesvolle kennismaking volgt en inmiddels is Irene gestart in deze nieuwe rol. We spreken haar over haar eerste ervaringen en hoe ze van toegevoegde waarde is.

Kwaliteit loopt als een rode draad door Irene’s loopbaan. Na haar afstuderen en promotie in de filosofie maakte ze vrij snel de overstap naar het bedrijfsleven en keerde later terug naar het hoger onderwijs. Daar richtte ze zich in diverse organisaties op kwaliteitsverbetering. Met een rugzak aan ervaring besloot ze een jaar geleden als zelfstandig ondernemer verder te gaan onder de naam Conradie Advies. Als adviseur, secretaris en projectleider ondersteunt ze organisaties bij vraagstukken rondom kwaliteit, strategie en governance. 

Op ontdekking

Irene licht toe: “Ik vind de rol van toezichthouder interessant, vooral omdat ik me veel bezighoud met accreditaties vanuit extern toezicht. Voor mij is het een boeiende vervolgstap om te ontdekken hoe intern toezicht in onder andere maatschappelijke organisaties vorm krijgt. Mijn ervaring in verschillende rollen, als manager, als adviseur in samenwerking met besturen, maakt dat ik extra oog heb voor wat de rol van toezichthouder vraagt.” Zodoende besluit Irene om eind 2022 deel te nemen aan de Oriëntatieweek Is toezichthouder worden iets voor mij? in onze academie. Ze is enthousiast en start direct daarna met de opleiding. 

Veel raakvlakken 

“Toen Caroline mij benaderde voor deze rol bij de Bibliotheek Hoorn dacht ik eigenlijk direct twee dingen: 

  1. Ik kom oorspronkelijk uit Hoorn en de West-Friese mentaliteit van nuchterheid, saamhorigheid en praktische benadering spreekt mij enorm aan. Mensen zeggen waar het op staat, helpen elkaar en daar voel ik me bij thuis. 
  2. De brede maatschappelijke missie van de bibliotheek sluit sterk aan bij mijn persoonlijke waarden en interesses. Het raakt aan veel aspecten die ik belangrijk vind: mijn liefde voor boeken en cultuur, maatschappelijke betrokkenheid, kennis delen en toegankelijkheid. Ik zie mezelf echt in deze missie weerspiegeld, en dat vind ik essentieel.” 

Irene’s eerste indruk? 

“Absoluut positief! Tijdens de opleiding heb ik veel nagedacht over wat voor soort plek bij mij past. Dat leverde een duidelijk beeld op van mijn ideale traineeship. Op het moment dat Caroline mij benaderde voor dit traineeship, kregen we beiden de indruk: dit kan een goede match zijn. Het vooraf reflecteren op mijn persoonlijke voorkeuren bleek een groot voordeel. In plaats van mezelf te verkopen, was ik vooral bezig met inschatten of dit van beide kanten waardevol is. Voor mij persoonlijk heeft het zeker ook geholpen dat ik dit traject met hulp van Caroline ben aangegaan. Zij kon vooraf een inschatting maken van de match tussen mij en de bibliotheek. Mijn veelzijdige achtergrond komt niet overal tot zijn recht. Haar inzicht en begeleiding hebben me extra zekerheid gegeven tijdens dit proces.” 

rvtIn de eerste vergadering komt de lesstof tot leven

Hoe is zo’n eerste RvT-vergadering? Irene kan er inmiddels over meepraten. Ruim een week geleden sloot ze namelijk voor de eerste keer als trainee aan tijdens een vergadering. De vergadering begon met een voorbespreking van de RvT, gevolgd door het plenaire deel waarbij de directeur-bestuurder aanwezig was. “Tijdens de voorbespreking nam de RvT de hoofdpunten door en toetsten we of we op één lijn zaten, wat hielp om in de vergadering tot de kern te komen. Ik merkte tijdens de vergadering dat de lesstof uit de opleiding tot leven kwam. Tegelijk is de dynamiek van zo’n vergadering ook weer anders dan de theorie. Bij de opleiding behandelden we duidelijk één onderwerp en nu komt er van alles tegelijk op tafel.” 

De rol van trainee slim benutten

“Tijdens mijn allereerste vergadering heb ik wel een aantal vragen gesteld. Ik zie dat als een voordeel van het nieuw zijn op een plek. Voor lang zittende leden zijn zaken vaak vanzelfsprekend, maar door de vraag te stellen: ‘Wat is voor jullie een normale aanpak in deze situatie?’, kreeg ik een beter beeld van hoe de organisatie werkt. Ik ben vastberaden om mijn startende positie te benutten om van toegevoegde waarde te zijn. Bijvoorbeeld, als ik in een document iets lees dat mogelijk betrekking heeft op een ander agendapunt, vraag ik naar een mogelijk verband.” Tijdens haar traineeship krijgt Irene als opdracht mee een toezichtplan te schrijven. “Dat gaf mij in de vergadering gelijk een aanleiding om mijn rol binnen de RvT toe te lichten. Ik noemde dat ik intervisiesessies bijwoon om binnen mijn traineeship een beter begrip te ontwikkelen van hoe ik kan groeien in mijn rol en kan bijdragen aan de RvT en de bibliotheek. Om gezamenlijk naar een relevant toezichtplan te werken heb ik aangegeven dit onderwerp de komende periode op de agenda te zetten, en de reacties waren positief. Dat is natuurlijk altijd prettig om te horen.” 

De missie is leidend  

Voor Irene is het allerbelangrijkste dat de klik met de missie van de organisatie er is. “Tijdens mijn eerste vergadering viel me op dat mensen op verschillende niveaus het gesprek voeren. Soms tasten ze af, soms vindt een heel inhoudelijke discussie plaats. Maar iedereen staat achter de missie van de Bibliotheek Hoorn om een inclusieve gemeenschapsplek te zijn, waar gezinnen worden ondersteund in het ontwikkelen van geletterdheid en basisvaardigheden. Het is heel inspirerend om te zien dat we allemaal vanuit dezelfde missie werken. Dit was precies waar ik naar op zoek was!”

Wil jij in de voetsporen van Irene treden en ook als trainee van betekenis zijn? Als werving- en selectiepartner helpen wij je graag op weg naar een passende RvT of trainee. Neem bij interesse of vragen contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *