Toezicht op financiën: weet jij aan welke knoppen je kunt draaien?

‘Ik wil snappen wat het verhaal is achter de cijfers’. Voor toezichthouder Barbara Huijgen* was dat de belangrijkste reden om de verdiepingsmodule Toezicht op financiën en business intelligence te volgen. Met haar juridische achtergrond heeft Barbara weliswaar zitting in de governance commissie van de Raad van Toezicht van scholengemeenschap Panta Rhei in Amstelveen, maar dat vond ze niet genoeg om haar rol als toezichthouder uit te voeren zoals ze wil.

Barbara: ‘Ook al zit ik niet in de auditcommissie, ik ben wel verantwoordelijk als het niet goed gaat. Ik wil weten wat een getal mij vertelt. Daarom ging ik op zoek naar een training die mij zou helpen om vanuit een niet-financiële achtergrond te begrijpen waar ik naar moet kijken als het om de cijfers en het gedrag erachter gaat gaat. In de ToezichthouderTips kwam ik deze verdiepingsmodule tegen en die bood dat precies.’

Nieuwsgierig en betrokken

Via haar netwerk kwam Barbara in aanraking met het vak van toezichthouder. Barbara: ‘Een kennis was op zoek naar een vrouw met een juridische achtergrond die toezichthouder wilde worden bij een vmbo-school. Dat was een wereld die ik niet kende, maar waar ik wel heel nieuwsgierig naar was. Het vmbo bedient een groot deel van de leerplichtigen en leidt op voor beroepen waar veel te weinig waardering voor is. Ik zag dat als een mooie kans om me daarvoor in te zetten.’ Barbara besloot te solliciteren en werd benoemd. Ze verdiepte zich in het toezichthouderschap, volgde een opleiding en voelt zich prima op haar plek bij Panta Rhei.

Dichtbij

Dat het gedachtegoed van toezicht nieuwe stijl uitstekend bij haar past, ontdekte ze vervolgens ook in de praktijk. Barbara: ‘Nieuw toezicht betekent voor mij meegaan met de ontwikkelingen. Fysiek aanwezig zijn bij de organisatie waarop je toezicht houdt. Zorgen dat je niet alleen wordt gevoed door de directeur-bestuurder, maar ook door de mensen daaromheen. Dus ook aansluiting vinden bij de docenten en leerlingen. Dat maakt ook dat je dichtbij staat. Het moet niet zo zijn dat je in je torentje vanaf een afstand toezicht houdt.

Toezichthouder zijn is wel iets dat je er niet zomaar even bij doet. Je moet snappen wat er gebeurt, op school komen, feeling hebben met de wereld eromheen. Weten hoe de politiek erin zit, en de ouders. Ik vind dat heel erg leuk en ook erg leerzaam. Ik hoop in de toekomst mijn bijdrage te kunnen leveren aan een andere vmbo-school. In mijn huidige rol van toezichthouder heb ik namelijk ontzettend veel geleerd.’

Draaien aan de knoppen

Het volgen van de verdiepingsmodule heeft Barbara al het nodige opgeleverd. In de eerste plaats de kennis die ze opdeed via de lesstof, waardoor ze nu met een andere blik naar cijfermatige informatie kijkt. Ze kan die beter duiden en weet welke vragen ze kan stellen. De vele praktijkvoorbeelden van docent Jan Wietsma in de les sluiten goed op deze kennis aan. Ook geeft Jan handvatten voor toepassing van de opgedane kennis in de praktijk. Barbara: ‘Twee weken na die les vroeg ik in onze vergadering naar een overzicht van de kasstromen. Dat was naar aanleiding van een tip van Jan. De financiële man was eerst even verbaasd, maar weet het bijzonder te waarderen dat ik deze verdiepingsmodule heb gevolgd. Ik ga binnenkort ook bij hem langs om een aantal dingen te bespreken en hij reageert daar heel positief op. Hij zei: ”Je bent meer dan welkom, het laat zien dat je wilt begrijpen wat we doen en wat er speelt.”‘

Auditcommissie

Iets anders waar Barbara veel aan gehad heeft, is het gebruik van de balanced scorecard. Barbara: ‘Het laat zien aan welke knoppen je kunt draaien en dat maakt het heel concreet. In ons geval bijvoorbeeld: het aantal leerlingen. Wat willen we bereiken en wat voor maatregelen gaat dat betekenen?’ Het volgen van de verdiepingsmodule heeft ook nog tot iets heel anders geleid: Barbara besloot dat ze zitting wil nemen in de auditcommissie.

We wensen haar succes en plezier! Haar van nature nieuwsgierige en betrokken instelling in combinatie met haar nieuw verworven kennis en inzichten, zijn prima ingrediënten.

In onze verdiepingsmodule Toezicht op financiën & business intelligence leer je hoe je effectief toezicht houdt op geld, data en informatie én hoe je financieel gedrag concreet uitwerkt op een manier die past bij jouw RvT. 

Heb je vragen, neem dan contact op met Caroline Wijntjes.

 

Barbara Huijgen, zie haar LinkedInprofiel, is senior bestuurs- en netwerkadviseur bij de Inspectie Leefomgeving en Transport en toezichthouder bij SG Panta Rhei in Amstelveen.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *