Q&A | 8 vragen aan toezichthouder in spe Mirjam van Andel

mirjam van andel trainee


Tijdens de oriëntatieweek geven we toezichthouders in spe de kans te ontdekken of toezicht houden hen ligt. In vier webinars maak je kennis met de wereld van de toezichthouder of commissaris. Als Mirjam van Andel ontdekt dat ze op strategisch vlak verder wil groeien, lijkt toezicht houden de volgende stap in haar carrière. Wij stellen haar 8 vragen om haar stip op de horizon te achterhalen. Laat je inspireren, want binnenkort start er weer een nieuwe oriëntatie voor als je zelf wil ontdekken of het vak van toezicht houden iets voor jou is.

Wat is de reden dat jij de oriëntatieweek bent gaan volgen?

“Tijdens een training Persoonlijk Leiderschap heb ik ontdekt dat ik graag op strategisch vlak naar organisaties wil kijken. Als onderdeel om mezelf verder te ontwikkelen, ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden. Ik vroeg me af of de rol van toezichthouder iets voor mij zou kunnen zijn. Toen ik tijdens een netwerkbijeenkomst vanuit Topvrouwen Bouw en Infra de kans kreeg om te spreken met toezichthouders en commissarissen, heeft docente Annechien Broekmeijer van De Erkende Toezichthouder mijn interesse gewekt. We zijn een connectie op LinkedIn aangegaan en vanaf toen is het balletje gaan rollen…”

Wat sprak je het meest aan tijdens de oriëntatieweek?

“Wat ik heel prettig vind, is dat de oriëntatieweek verdeeld is over vier webinars van een uur. Dat is voor een ieder goed in te plannen in de agenda. De focus ligt op: wat doet een toezichthouder? Is toezicht houden iets voor jou? Hoe werkt de governancecode? Maar ook het vragenuurtje met founder Caroline Wijntjes. De interactie is heel prettig, vooral de mogelijkheid om je vragen te stellen. Je merkt aan alles dat dit niet een vakgebied is wat je in een paar uur kan overbrengen. Het is veel breder dan dat, en door de diverse facetten heel behapbaar.”

Wat heeft de oriëntatieweek jou opgeleverd?

“De oriëntatieweek heeft mij vooral meer inzicht gegeven in welke kwaliteiten nodig zijn om de rol van toezichthouder te vervullen. Met name het inhoudelijke aspect van deze functie. Maar ook om een beeld te vormen van het verschil tussen de rol van toezichthouder en bestuurder. Welke kwaliteiten heb je nodig in een Raad van Toezicht? Wat wordt er van een toezichthouder verwacht? Wat kun je zelf inbrengen? En wat kun je betekenen voor een Raad van Toezicht?”

Wat bracht de oriëntatieweek je extra ten opzichte van wat je al wist?

“Na het volgen van de oriëntatieweek ben ik ervan overtuigd dat ik met mijn kwaliteiten van meerwaarde kan zijn als toezichthouder. Je bent vaak gefocust op de sector waarin je werkzaam bent, echter ook buiten deze sector hebben mensen behoefte aan specifieke kennis die jij hebt opgedaan. Ik denk dat het goed is om toezichthouders samen te brengen die met een andere blik naar zaken kunnen kijken. Naast vele nieuwe inzichten, heeft de oriëntatieweek ook bijgedragen om erachter te komen welke stappen je moet zetten om daar te komen, en om het daadwerkelijk te gaan doen.”

Hoe ben jij erachter gekomen dat toezicht houden bij je past?

“Op een gegeven moment worden de kwaliteiten benoemd die je nodig hebt in de rol van toezichthouder. Je houdt je niet bezig met de dagelijkse taken, maar eerder met de visie, het lange termijn denken, met onderwerpen als duurzaamheid en innovaties. En dan voornamelijk: hoe ga je daar kleur aan geven? Daar krijg ik energie van! Ik wil graag meer op strategisch niveau meedenken, en dat verwacht een Raad van Toezicht van jou.”

Hoe weet je dat je geschikt ben voor de functie van toezicht houden?

“Ik ben sterk in strategiebepaling, maar wel met de menselijke maat in zicht. Waarbij ik goed kan schakelen tussen operationeel, tactisch en strategisch niveau. Ik wil me verdiepen in de mensen achter de organisatie om vooruit te kijken. Zonder het heft in eigen hand te nemen. Luisteren, reflecteren, vooruitkijken, het niet willen meebesturen maar wel adviseren. Ik kan de hoofdpunten uit een gesprek pakken om het vervolgens de juiste vragen te stellen. Wat is het probleem en welke vragen stel je om tot een gezamenlijk gedragen beslissing te komen?
En dus ook: reflecteren op mijzelf. Ik heb het nu zo gedaan, maar hoe kan ik dat een volgende keer beter aanpakken? Ik zie het als een soort wisselwerking waarin je elkaar vooruit helpt.
Natuurlijk heb ik nog wel een ontwikkeling te ondergaan, maar ik ben bereid om in dit vak te groeien. Ik wil graag een steentje bijdragen aan de maatschappij.”

Wat is jouw motivatie om toezichthouder te worden?

“De regels verdwijnen! Het klassieke model geeft de indruk dat er bepaalde regels zijn en ik vraag me af of dat nog wel van deze tijd is. Ik denk dat organisaties gebaat zijn bij out of the box denken en op een andere manier bezig zijn. Deze organisaties gaan een ander type bestuurder aantrekken. Welke vernieuwing kun je zelf aanbrengen binnen de vraagstukken die er op dit gebied zijn? Als toezichthouder kun je de aanzet geven en daar wil ik wel een steentje aan bijdragen!”

Wat heeft jou getriggerd om de opleiding bij De Erkende Toezichthouder te gaan volgen?

“Bij De Erkende Toezichthouder zit een groot netwerk, waardoor ik makkelijker met de juiste mensen in contact kom om op de juiste plek in een Raad van Toezicht terecht te komen die bij mij past, en andersom. Het lijkt mij erg leuk om tijdens de opleiding een intervisiegroep op te zetten van mensen met dezelfde ambities als ik, om van elkaar te leren. Je kan het wiel wel opnieuw uitvinden, maar je kunt ook van elkaar leren!
Ik heb de indruk dat hetgeen wat ik wil brengen, valt onder de nieuwe stijl van toezicht houden. Het feit dat De Erkende Toezichthouder daarop coacht, vind ik ook een meerwaarde. Ik kijk ernaar uit om tijdens de opleiding de juiste taal te leren om als toezichthouder aan de slag te gaan. Ik ben vooral ook nieuwsgierig naar de dynamiek in de bestuurskamer, omdat dit meerdere keren expliciet onder de aandacht is gebracht… Ik laat me verrassen!”

mirjam van andel trainee

Ik kan niet anders zeggen dan dat deze oriëntatie mij enorm heeft geholpen te achterhalen of ik verder wil in dit vakgebied.  Voor talentvolle professionals die willen weten of toezicht houden nieuwe stijl de volgende stap is, welke mogelijkheden er zijn en of het bij jou past volg de Online oriëntatie op toezichthouder worden
of de Oriëntatieweek Is toezichthouder worden iets voor mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *