Daphne: ‘Als je geen affiniteit hebt met de organisatie, is toezicht houden een zware klus’

Daphne Evers is gastblogger van De Erkende Toezichthouder en vertelt in deze reeks verhalen over haar belevenissen op haar leerwerkplek. Zij is momenteel trainee in de RvT van SMO Helmond.

Wanneer er een vacature vrijkomt bij de organisatie waar je je hart aan hebt verloren, hoef je geen twee keer na te denken over het versturen van je sollicitatiebrief. Want als er iets belangrijk is als toezichthouder, is het volgens mij wel affiniteit met het speelveld.

Affiniteit is belangrijker

Dat je het dan vervolgens niet wordt op basis van diversiteit is jammer, maar ook wel weer begrijpelijk. Ik ben namelijk absoluut voor diversiteit in een RvT. Maar het betekent wel dat het nog even kan duren voordat je droomcommissariaat  weer een keer voorbij komt. Maar wat blijkt: het is belangrijker kritisch te blijven dan zomaar lukraak te solliciteren. Het is immers niet zomaar een bijbaantje. Toezicht houden is een vak! Als je kijkt naar de tijdsbesteding en aandacht die het vraagt, is het goed om te weten waar je aan begint. Als het speelveld van de organisatie dan niet helemaal in jouw straatje past, is de uitdaging nog groter. Daarnaast ben je ook nog eens veel tijd kwijt aan het bijhouden van de actualiteiten en ontwikkelingen in de omgeving van de organisatie. 

Tijdens de module ‘Met gemak het juiste commissarisst krijgen’ leer je goed analyseren waar je je senang bij voelt. Dat is een zoektocht die overigens wel steeds concreter wordt, naarmate je meer solliciteert. Voor mij persoonlijk zijn de opties ietwat beperkt omdat de organisaties waar ik als ondernemer mee werk ook de organisaties zijn waar ik graag toezicht zou willen houden. Dan krijg je belangenverstrengeling, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig blijft er genoeg over: van andere branches waar ik wel affiniteit mee heb, tot organisaties in andere regio’s. Bovendien vind ik het persoonlijk ook belangrijk dat de RvT voorstander is van het nieuwe toezicht houden. Deze stijl past bij mij en daarin kan ik de meeste toegevoegde waarde bieden.

Kritisch blijven

netwerkenDus, blijven zoeken en netwerken. Online via LinkedIn of in gesprekken subtiel mijn traineeship benoemen. En ik sta ingeschreven voor een aantal nieuwsbrieven waarmee ik op de hoogte blijf van nieuwe vacatures. Maar goed, dat neemt natuurlijk niet weg dat ik ook gewoon heel graag aan de slag wil als toezichthouder. Ik heb immers de opleidingen gevolgd en kan niet wachten tot ik van toegevoegde waarde kan zijn voor een mooie zorgorganisatie. Maar ondanks die drive, blijf ik kritisch. Ik zoek naar vacatures waarin mijn persoonlijke interesse en ervaring het beste samenkomen. Dat kost even tijd en vertrouwen. Geduld is immers een schone zaak, niet waar?

Wil jij je net als Daphne in de wereld van toezichthouders stappen? Volg dan onze opleiding Opleiding Superbvisors | voor professionals tot 40 jaar. Je netwerk uitbreiden en in contact komen met andere jonge toezichthouders? Word dan lid van onze groep Superbvisors op LinkedIn, waarin we tips en tricks delen voor jonge toezichthouders en je met leeftijdsgenoten in gesprek kunt gaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *