Af en toe krijg ik van potentiële klanten te horen: ‘Caroline, ik ambieer een (andere) plek in een RvT, bijvoorbeeld in de cultuursector, bij kleine zorgorganisaties of bij goede doelen organisaties. Dat lijkt me boeiend, vooral omdat ik een uitgebreid netwerk heb waarmee ik contact kan leggen‘. Het inschakelen van een bekende om een plek in een (andere) RvT te bemachtigen wordt in deze sectoren nog vaak toegepast. Dat druist niet alleen in tegen de regels van goed bestuur en toezicht, deze wijze van nieuwe collega’s werven brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee.
Daarnaast weten professionals, die de stap naar het toezicht voor het eerst zetten, niet altijd waar ze aan moeten voldoen om het vak van toezichthouder professioneel in te vullen. Ze denken wel de meeste kennis en ervaring in huis te hebben, maar het vak van toezicht houden vraagt wel degelijk andere competenties dan een uitvoerende functie.
En anderzijds valt het ons op dat juist in RvT’s waar het toezicht professioneel nog flink moet groeien, er meestal te weinig HR-kennis aanwezig is om de persoon met de juiste competenties aan te trekken.
Hoe onderscheid jij je als toezichthouder?
Om écht van toegevoegde waarde te zijn als toezichthouder is het belangrijkste dat je past bij de juiste RvT. Niet alleen als het gaat om je kennis en ervaringen, maar vooral ook om je vaardigheden en persoonlijkheid. Juist daarmee onderscheid jij je als toezichthouder van die anderen in jouw zoektocht naar een passend commissariaat. En de kernwaarden van een organisatie zijn lang niet altijd de kernwaarden van een RvT. Kijk dus verder dan het imago van een organisatie.
Wat gaat hier fout?
Professionals die zich richten op hun netwerk denken op de vertrouwde manier een commissariaat te krijgen. Terwijl onderzoek al lang heeft uitgewezen dat je tijdens sollicitaties (on)bewust ‘een kloon’ zoekt. Je bewust zijn dat je een diversere competentiemix nodig hebt in je RvT, maakt dat je een nieuwe collega zoekt die juist anders is. Anders op een manier van: kijken naar organisaties, in vaardigheden en in de wijze van denken en communiceren.
Het is dus erg belangrijk dat je niet alleen jezelf goed kent in de rol van toezichthouder, maar ook wie jullie zijn als RvT-team.
Wil dat zeggen dat het netwerken niet interessant is?
Nee, zeker niet! Maar er gaan essentiële stappen aan vooraf:
- Formuleer je (eigen) visie op toezicht houden
- Benoem je talenten als toezichthouder
- Weet wat jouw eisen zijn met betrekking tot een (andere) RvT, en verdiep je in hun manier van (samen)werken
Mijn ervaring is dat je echt stil moet staan bij jezelf wanneer je nadenkt over waar jij voor staat als toezichthouder. Onze toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen ondersteunt je daarbij.
Wil je weten:
- Hoe jij je onderscheidt als toezichthouder?
- Welke visie op toezicht je hebt en stijl van toezicht houden je prefereert?
- Hoe je daar woorden aangeeft in een netwerkgesprek en op je LinkedIn-profiel?
- Weet welke RvT’s bij je passen (en welke niet!)?
- Hoe jij zitting krijgt in je droomcommissariaat?
Schrijf je dan in voor onze toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen
De opleidingsmodule biedt je een praktijkgerichte aanpak die zijn effectiviteit in de praktijk bewezen heeft. Naast de vaardigheden en kennis die je opdoet, is de ervaring dat ook de groepsetting erg stimulerend werkt. Je omgeeft je met mensen die hetzelfde doel hebben. En daaruit blijkt dat je elkaar uitstekend kunt helpen.
De toeleidingsmodule is voor jou zinvol als je:
- Goed bent in je eigen vak of specialisme, maar je afvraagt hoe je in een RvT of RvC komt.
- ‘Meer grip wilt krijgen’ op wie je bent als toezichthouder.
- Je wilt weten wat jou onderscheidt van andere (aankomende) toezichthouders.
- Je graag je netwerk met toezichthouders en commissarissen wilt uitbreiden.
- Je veel concurrentie voelt…
Meer informatie over deze module vind je hier. Je kunt je ook meteen inschrijven. Heb je nog vragen, stel ze gerust en neem contact op met Caroline Wijntjes.