Gelukt! Commissariaat gevonden dat past als een handschoen

Met een toezichtplan was Remco Wijnia nog niet bekend toen hij een paar jaar geleden besloot toezichthouder te worden. En uiteindelijk was het juist dat plan dat ervoor zorgde dat hij voorzitter werd van een RvT bij een organisatie die precies bij hem past. De weg ernaartoe was langer dan verwacht en onderweg sprak Remco zichzelf dan ook regelmatig bemoedigend toe. Maar inderdaad, de aanhouder wint en inmiddels is Remco voorzitter van maar liefst twee RvT’s.

Kansen
Remco Wijnia’s verhaal begint enkele jaren geleden, toen hij directeur was van een sociale werkvoorziening. In die functie was hij lid van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) en raakte hij bekend met de functie van toezichthouder. Dat maakte hem enthousiast. Hij kende zijn eigen kant van de tafel en zag vanuit die positie allerlei mogelijkheden om als commissaris een directeur goed van dienst te kunnen zijn.

Hip
Op zoek naar kennis kwam hij al snel op de website van De Erkende Toezichthouder terecht. Daar las hij over het nieuwe toezicht en dat sprak hem enorm aan. Remco Wijnia over die kennismaking: ‘Het nieuwe toezicht triggerde mij. Dit ging niet over het old boys network, maar liet een heel andere kant zien van toezicht houden. Dit was hip, van deze tijd! En ik wilde vernieuwen, want hoe ik toezicht aan mijn kant van de tafel had ervaren, dat was het niet voor mij. Dat ging vooral over de werkgeversrol en er is meer dan dat. Toezicht nieuwe stijl gaf me de kans om het anders te doen.’

Helderheid
Remco bezocht het seminar ‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden’ en werd tijdens die dag bevestigd in zijn voornemen om toezichthouder te worden. Hij volgde daarna de modules ‘Op weg naar nieuw toezicht’ en ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’ en maakte zich het gedachtengoed van toezicht nieuwe stijl steeds meer eigen. Die kennis leidde er toe dat het voor hem langzamerhand steeds duidelijker werd wat voor soort organisatie hij zocht en hoe hij zijn rol als toezichthouder wilde invullen.

Rolkeuze
Remco vertelt: ‘Wat me heel erg duidelijk werd in de trainingen, is dat je als RvT als team functioneert, hoe belangrijk dat is en hoe je daar als voorzitter op kunt sturen. Dat sprak me erg aan. Ook kwam ik erachter dat ik naar organisaties op zoek wilde waar het meer gaat om sparren met de directeur dan alleen om governance. Dat proces heeft best lang geduurd trouwens, maar ik heb daarin veel steun ondervonden van de lesstof in de modules en het contact met de andere deelnemers.’

Toekomstgericht
Toen hij zijn doelen scherp had, ging Remco gericht op zoek naar organisaties die een rol spelen in de ontwikkeling van de nieuwe generaties. Dat kunnen kinderen zijn, en bijvoorbeeld ook start-ups. Remco: ‘Ik blijf toch een beetje een wereldverbeteraar. Ik ben niet bang om de druppel op de gloeiende plaat te zijn’. Toch viel het niet mee om zijn eerste commissariaat te krijgen. Dat was een kwestie van volhouden, zichzelf bemoedigend toespreken en af en toe een oppepper van iemand anders krijgen.

Toezichtplan
Tijdens zijn sollicitatiegesprek bij een organisatie op het gebied van natuureducatie kwam ten slotte alles samen. Het verhaal van Remco over het toezichtplan gaf de doorslag bij zijn benoeming tot voorzitter van de RvT. Remco: ‘Ik vroeg of ze een toezichtplan hadden, waarin de RvT o.a. beschrijft wat ze belangrijk vindt, wat haar waarden zijn en waar ze aandacht aan geeft in het toezicht. Dat bleek niet het geval. Ik legde uit waarom dat zo belangrijk is voor een organisatie en dat verhaal landde daar heel goed. De reactie aan de andere kant van de tafel was, “Ja, dat is precies wat we nodig hebben!” Als nieuwe voorzitter van de RvT mag ik daar nu met het RvT-team aan gaan werken, echt super!’

Ook geïnteresseerd in een (nieuw) commissariaat? Kijk voor meer informatie  bij ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’. Je kunt je ook meteen meteen inschrijven.

Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op
met Caroline Wijntjes.

 

LinkedIn-profiel van toezichthouder Remco Wijnia

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *