Een commissariaat dat past als een handschoen. Hoe kom ik daar aan?

Soms zeggen potentiële klanten tegen mij: “Caroline, ik wil graag een (ander) commissariaat in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs of bij een theater. Dat lijkt me interessant. En aangezien ik een groot netwerk heb, ga ik dat benaderen”. Dat betekent dat ze ervan uitgaan dat een bekende een commissariaat kan regelen. Maar dat is beslist niet zonder risico.

Daarnaast weten veel aankomende toezichthouders nog niet waar ze aan moeten voldoen om toezichthouder te worden. Ze denken wel de meeste kennis en ervaring in huis te hebben, en dat de eisen om toezichthouder te worden zijn aangescherpt: “…maar in hoeverre voldoe ik dan met mijn bagage aan deze (geschiktheids)eisen?”, is nogal eens de vraag.

Om écht toegevoegde waarde te hebben als toezichthouder is het belangrijkste dat je past in het juiste commissariaat. Niet alleen als het gaat om je kennis en ervaringen, maar vooral ook om je vaardigheden en persoonlijkheid. Steeds meer toezichthouders zullen daarnaast een geschiktheidstoets moeten doorstaan. Bovendien komt het regelmatig voor dat er op vacatures tientallen tot wel 100 gegadigden reageren. En in de praktijk blijkt het krijgen van een commissariaat via je netwerk enorm tegen te vallen.

Hoe onderscheid jij je dan als (aankomend) toezichthouder van die anderen op jouw zoektocht naar een passend commissariaat? Dat is echt niet gemakkelijk!

Fysiek netwerken en sollicitatiebrieven schrijven kosten veel tijd. Want je wilt goed voorbereid een kennismakingsgesprek ingaan.
Zo kun je zomaar een jaar bezig zijn, en allerlei sollicitatiebrieven de deur uit doen, terwijl het resultaat van je inspanningen bitter tegenvalt. En dat voelt erg zuur.

Wat gaat hier fout?
De mensen die zich richten op hun netwerk denken op de vertrouwde manier een commissariaat te krijgen. Terwijl het merendeel van de recruiters zelfs stelt dat werven via de ‘oude media’ zoals kranten, er niet meer toe doet. Werkgevers worden steeds meer geholpen met zelflerende software, zoals het artikel over Recruitz io onlangs nog weer aantoonde.
Onderzoeken laten ook zien dat het krijgen van een commissariaat via je eigen netwerk steeds meer afneemt. Het kost je daarom veel tijd en moeite, met uiteindelijk een minimum aan resultaat.

Wil dat zeggen dat het aloude netwerken en sollicitatiebrieven schrijven niet interessant kunnen zijn?
Nee, zeker niet! Maar er gaan essentiële stappen aan vooraf:

 • Formulier je eigen visie op toezicht houden
 • Benoem je talenten als toezichthouder
 • Weet wat jouw eisen zijn met betrekking tot je droomcommissariaat

Mijn ervaring is dat je daarvoor een paar lagen dieper moet gaan dan je gewend bent wanneer je nadenkt over jouw rol als toezichthouder. En bovendien verder gaan dan de geschiktheidseisen, die immers het minimale niveau aangeven. Onze toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen, die inmiddels alweer 5 jaar loopt, ondersteunt je daarbij.

Wil je weten:

 • welke drie manieren er zijn om voor jou het juiste commissariaat te krijgen, die verder gaan dan de geschiktheidseisen?
 • hoe jij je onderscheidt als toezichthouder?
 • hoe je daar achter komt?
 • hoe je dat formuleert in een pitch en op je LinkedIn-profiel?
 • welke commissariaten bij je passen en
 • hoe jij je droomcommissariaat vindt?

Schrijf je dan in voor onze toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen

De module bestaat uit vier avondsessies en wordt op 10 verschillende plaatsen in het land gegeven. Ze biedt een praktijkgerichte aanpak die zijn effectiviteit in de praktijk bewezen heeft. Zoals laatst een vrouw die al tijdens de toeleidingsmodule voorzitter werd van een RvC.

Naast de vaardigheden en kennis die je opdoet, is de ervaring dat ook de groepssetting erg stimulerend werkt. Je omgeeft je met mensen die hetzelfde doel hebben. Het blijkt dat je elkaar uitstekend kunt helpen. In de toeleidingsmodule zitten zowel toezichthouders als aankomende toezichthouders.

De toeleidingsmodule is voor jou zinvol als je:

 • goed bent in je eigen vak of specialisme, maar je afvraagt hoe je in een RvT of RvC komt
 • ‘meer grip wilt krijgen’ op wie je bent als toezichthouder
 • wilt weten wat jou onderscheidt van andere (aankomende) toezichthouders
 • graag je netwerk met toezichthouders en commissarissen wilt uitbreiden
 • veel concurrentie voelt …

Meer informatie over deze module vind je bij onze diensten. Je kunt je ook meteen inschrijven.

Heb je nog vragen, stel ze gerust en
neem contact op met Caroline Wijntjes.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *