Met de winter in aantocht is het druk bij het daklozencentrum waar Enrico Pruis (45) als interim-bestuurder actief is. Toch maakt hij tijd om zich te richten op een andere invulling van zijn leiderschap en besluit hij zich te oriënteren op een rol als toezichthouder. De e-learning variant (zelfstudie) blijkt hiervoor een ideaal startpunt.
Enrico’s loopbaan kent een veelzijdig pad: van het oprichten van een bedrijf in de voetbalwereld tot aandeelhouderschappen en verschillende directierollen op het gebied van commercie, marketing en digitalisering. “In mijn vorige functies heb ik veel gewerkt aan zelfsturing en dienend leiderschap. Maar door de snelle groei in mijn digital agency sloop er stiekem een hiërarchische cultuur in. Ondanks het succes, voelde ik dat ik nog iets anders wilde doen – iets dat mensen helpt echt te floreren in een organisatie.”
De reden dat zijn keuze valt op de e-learning/ zelfstudie is simpel: “Ik zocht een laagdrempelige manier om kennis te maken met het vak van toezichthouder voordat ik een intensief scholingstraject in stap. De e-learning ‘Oriëntatie op toezichthouder worden’ biedt een toegankelijke en betaalbare eerste scan, waarna ik beter kan bepalen welke vervolgstappen logisch zijn.”
“De e-learning ‘Oriëntatie op toezichthouder worden’ geeft inzicht in de subtiele grenzen tussen bestuurder en toezichthouder”
Leren door praktijkvoorbeelden en casussen
Sinds twee weken is Enrico met de e-learning bezig. Hij neemt de hoofdstukken stap voor stap door, waarbij hij bewust elke keer een stukje behandelt. “Het bevalt goed! De informatie is makkelijk te consumeren. Korte stukken tekst, video’s – qua spanningsboog is dat fijn gebalanceerd. Aan het eind van elk onderdeel zijn er check-up vragen, wat me stimuleert om terug te kijken en mezelf af te vragen: heb ik het goed begrepen?”
De toevoeging van externe bronnen en casussen vindt hij waardevol. “Bijvoorbeeld een casus over een dialoog tussen toezichthouder en bestuurder in een woningbouwvereniging. Die casus laat zien hoe een gesprek tussen bestuurder en toezichthouder in de praktijk verloopt en waar de grens ligt. Als interim-bestuurder merk ik dat ik vaak geneigd ben om te denken vanuit die rol, maar de casussen helpen om de rol van toezichthouder beter te doorgronden.”
“Toezicht nieuwe stijl sluit goed aan bij mijn visie”
Toezicht nieuwe stijl: meer dan KPI’s en kritische vragen
Wat Enrico aanspreekt is de focus van de e-learning op ‘toezicht nieuwe stijl’. Een benadering waarin niet alleen harde variabelen zoals KPI’s en financiële rapportages centraal staan, maar ook aandacht is voor zachte waarden zoals dienend leiderschap en digitalisering. “Klassieke stijl toezicht is vooral gericht op het toetsen van KPI’s en prestaties van de organisatie. Nieuwe stijl biedt ruimte voor meer gevoel en voor een actievere rol in maatschappelijke betrokkenheid en marktontwikkelingen. Dat past beter bij mijn achtergrond en interesses.”
Door deze e-learning ‘Orientatie op toezichthouder worden’ ervaart Enrico dat toezicht houden verder gaat dan vier keer per jaar bij een vergadering kritische vragen stellen. “Met mijn ervaring als ondernemer ben ik actiegericht en wil ik graag betrokken blijven bij maatschappelijke vraagstukken. Dit soort toezicht vraagt niet alleen om expertise, maar ook om gevoel. De nieuwe stijl biedt daarvoor ruimte, en dat spreekt me enorm aan.”
Met deze inzichten is Enrico enthousiast over de verdere verkenning van zijn rol als toezichthouder. “Het heeft me echt geïnspireerd om toezicht als breder, actiever vakgebied te zien. Ik kijk ernaar uit om hierin verder te groeien.”
Bekijk de E-learning Oriëntatie op toezichthouder worden hier als je interesse hebt om het vak van toezichthouder op een laagdrempelige manier beter te leren kennen.