Bestuursvoorzitter Etteke Wypkema deelt advies: ‘Geef de diepere laag een kans’

In nog geen drie jaar tijd maakt Etteke Wypkema een mooie groei door in de wereld van toezicht houden. Waar ze in 2021 startte met de basismodule van De Erkende Toezichthouder, is ze vandaag de dag actief als voorzitter van het toezichthoudend algemeen bestuur van ZMf (officieel: Vereniging Zeeuwse Milieufederatie). Een organisatie die werkt aan een mooi en duurzaam Zeeland. Ze deelt waardevolle inzichten… 

 

Een wijze, Zeeuwse vrouw, een vijftiger, getrouwd, moeder van een dochter en bovenal een enorme natuurliefhebber. Etteke zit vol levenslust en is nog lang niet uitgeleerd. “Ik heb een groot hart voor onze wereld en dat maakt dat ik me met veel passie inzet voor een duurzame toekomst.” 

Impact maken op bestuurlijk niveau

In het dagelijks leven werkt Etteke als innovatiemanager bij het waterschap. Op landelijk niveau helpt ze mee aan radicale veranderingen die nodig zijn voor een duurzame samenleving. In haar zoektocht naar hoe ze haar wijsheid op een andere manier in de maatschappij kan brengen, komt ze terecht in de wereld van toezicht houden. Vooral toezicht houden nieuwe stijl trekt haar aandacht. “In mijn werk wil ik graag iets toevoegen om op bestuurlijk niveau impact te maken.” 

‘Je leert anders te durven denken en dat in te brengen in een RvT’

De opleiding van De Erkende Toezichthouder sluit goed aan bij haar behoefte. “Je leert op welke stoel je op welk moment kan gaan zitten. Je leert anders te durven denken en dat in te brengen in een RvT. Soms door een beetje te schuren, maar wel met genoeg vertrouwen dat je het goed doet. Het leren stellen van goede vragen, levert mij veel op in het dagelijkse werk. Je moet het wel echt oefenen. Dit is iets wat je niet direct in de vingers hebt. Nu, een jaar later, zit het meer in mijn handbagage.”

Van meerwaarde zijn

Ik ben mezelf heel goed gaan beseffen hoe het is om naast een directeur te functioneren als (bestuurs)team. Als jij goed kan uitleggen welke dilemma’s je ziet, merk je dat dit echt  meerwaarde oplevert. Juist die afstand pakken, zonder op de stoel van de directeur te gaan zitten en wel een beetje schuring geven, dat wordt heel erg gewaardeerd. Zeker voor de Zeeuwse milieufederatie. Het thema duurzaamheid zit in mijn aard en dat plekje is nu een deel van mij geworden.” Zoals Etteke zichzelf omschrijft, is ze het type dat het liefst de harmonie zoekt. “Werken aan vertrouwen moet je echt leren. Nog steeds merk ik dat het nog beter kan. Dat heb ik ook geleerd tijdens mijn traineeship. In een goed werkend team leer je van anderen en krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Je krijgt er stevigheid in.” 

Nieuwe ontdekking

Hoe Etteke terugblikt op de opleiding in combinatie met een traineeship en vervolgens de stap naar toezichthouder? “Het maakt je zelfverzekerder. Je durft makkelijker het lastige gesprek aan te gaan. Ik had nog nooit in een bestuur geopereerd, alleen van een sportvereniging. Het is fijn om de hele cyclus door te maken. Om een directeurswissel te zien en wat is er nodig om een nieuw lid te werven.” Wat ze wel lastig vindt? “Als toekomstdenker ga ik snel vooruit, maar je moet het wel samen zien, en samen tot een besluit komen. Dat vergt van mij om ook anderen de tijd te geven. Maar hoe doe je dat dan? Een vraag die altijd speelt, zeker vanwege de beperkte keren dat je samenkomt. Tijdens een traineeship krijg je daar meer gevoel bij.”

‘Na afloop gaf de directeur aan dat hij dit soort discussies mist in zijn eigen RvT’

Wat Etteke andere toezichthouders wil meegeven? “Het leren stellen van goede vragen, dat vind ik hartstikke mooi. Gebruik dat goed en probeer daarin ook een beetje te schuren.” Een mooi voorbeeld noemt Etteke van een rollenspel tijdens de opleiding: “Een directeur kreeg de rol van directeur. Alles wat hij gewend was dus. Hij deed het goed, hij voorzag alles. Toch stelden twee leden van de RvT alsmaar kritische vragen. Vragen als: Weet je het wel zeker? Waarom doe je het dan zo? En ineens viel het kwartje… Na afloop gaf de directeur aan dat hij dit soort discussies mist in zijn eigen RvT. Dat het juist wel van toegevoegde waarde is om die diepere laag op te zoeken. Een waardevolle ontdekking!” 

Ontdek tijdens de Basismodule Op weg naar nieuw toezicht de basis van het nieuwe toezicht. Je ontwikkelt je eigen visie en ambitie op nieuw toezicht, en leert hoe je in de rol van toezichthouder het samenspel met stakeholders kunt aanpakken. Kijk voor meer informatie hier of neem contact op met Caroline Wijntjes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *