Zo verbreed jij je mogelijkheden in het toezicht en ontdek wat bij jou past 

Wil jij niets liever dan een steentje bijdragen in de wereld van toezicht houden? Maar twijfel je of jij wel de juiste kennis of ervaring hebt? Of je niet te jong bent? Of vind je het lastig te bepalen in welke sector je van toegevoegde waarde kan zijn? In dit artikel lees je hoe jij je mogelijkheden in het toezicht kan verbreden en ontdek je wat nu echt bij jou past. 

Tijdens de Opleiding Superbvisors bespreken we hoe jij je mogelijkheden in het toezicht kunt verbreden. We focussen op drie onderdelen:

1. We verbreden jouw blik op jouw eigen mogelijkheden en focussen op wat bij je past.

2. We stellen het profiel van jou als toezichthouder op dat verder gaat dan enkel een brief en cv.

3. We bereiden jouw sollicitatie succesvol voor.

Hierdoor leer je veel beter kijken wat bij jou past en wat er allemaal mogelijk is. Maar ook wat op dit moment nodig is aan ‘nieuw bloed’ bij de toezichthouders zelf. We verbreden je blikveld, zodat je van daaruit kunt kijken welke plek in een RvT jij interessant vindt.

Is dit voor jou interessant?

We zien vaak dat mensen de neiging hebben blindelings af te gaan op de sector waarin ze werken. Terwijl het juist zo leuk en interessant is om in een aanpalende sector jouw specifieke competenties te gaan delen. Tijdens deze opleiding is de interactie tussen de deelnemers heel mooi om te zien. Het is niet de docent die enkel aan het zenden is, je gaat actief met elkaar aan de slag om te kijken naar mogelijkheden en dat is heel waardevol. Elkaar spiegelen en teruggeven wat je idee bij de ander is, is erg waardevol in het vormen van je eigen beeld.

We kijken en reflecteren in diverse gesprekken: ik heb jou dit horen zeggen, is dit voor jou dan ook niet interessant? In een vorige editie van deze opleiding hebben we bijvoorbeeld uitgebreid stilgestaan bij iemand met een ‘blauw profiel’ en gedegen financiële kennis. Bij iemand die altijd verrassend en kleurrijk gekleed voor de dag kwam. Mode bleek ook een enorme passie te zijn. We zijn gaan reflecteren hoe je je interesses kunt combineren met je zakelijke profiel. In de cultuur of modebranche kun je namelijk ook een positie als toezichthouder of commissaris vinden met focus op financiële zaken. Daar had diegene dus nog nooit aan gedacht, en zo ging er een wereld van mogelijkheden open. 

Waar wil jij een maatschappelijke bijdrage leveren?

Door met elkaar te kijken naar je mogelijkheden en hoe je dit kunt combineren met je interesses, kom je vaak tot mooie inzichten. Waar wil jij een maatschappelijke bijdrage leveren? Je hoeft niet uit de zorg te komen om toezichthouder te worden in de zorg. 

Als je mogelijkheden in het toezicht uitgebreid aan bod zijn gekomen, gaan we dieper in op wat er speelt in die verschillende sectoren. Op thema’s als duurzaamheid en innovaties en waar die zich in de wereld van toezicht afspelen. Met een IT-profiel kun je tegenwoordig overal terecht. Er is immers geen organisatie die niet bezig is met digitalisering. Maar hoe zit dat in andere sectoren? Tijdens de opleiding maken wij je bewust van de actualiteiten bij RvT’s op dat moment. Het is onze uitdaging om de opleiding voortdurend te vernieuwen. Om nieuwere voorbeelden van profielen en brieven te laten zien, en jou daarmee te inspireren. 

Welk profiel past bij jou?

Als volgende stap nodigen we iedereen uit een eigen profiel te maken. Wie ben jij als toezichthouder? Wat breng je mee? Wat voor type persoon ben jij? Hoe breng je diversiteit in? Welke ervaring breng je mee? Dit gaat breder dan enkel een omschrijving van je carrière. We bekijken bijvoorbeeld ook naar alle nevenactiviteiten die je doet. Evenals waar je interesses liggen en waar je momenteel in je leven staat.  

Als je kinderen op de kinderopvang hebt, gaat je aandacht logischerwijs meer uit naar deze nieuwe wereld. Van verschillende kanten belichten we de mogelijkheden waarmee je rekening kunt houden. 

Tot slot begeleiden we je in het vormgeven van jouw sollicitatie. Je gaat in gesprek met een toezichthouder nieuwe stijl, die zich op verrassende wijze heeft gepresenteerd en zo haar positie heeft gekregen. Natuurlijk gaan we op onderzoek uit naar wat goed past bij jou.

Het is ons doel om in de Opleiding Superbvisors jou te helpen om binnen een jaar een positie als toezichthouder te hebben. Dat vraagt om een actieve houding. We zorgen dat je letterlijk de tools in handen hebt om een uitstekende sollicitatie te doen. Zodat we aan het einde van de opleiding een toost uitbrengen op jouw nieuwe rol als toezichthouder in een RvT! 

In de Opleiding Superbvisors ervaar je hoe jij als professional onder de 40 jaar een plek inneemt in een RvT of RvC. Je kunt je hier inschrijven.  Voor vragen neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *