Zet jouw stijl van toezicht houden in om toe te treden tot de juiste RvT

Als je op zoek bent naar een passende plek in een Raad van Toezicht dan is deze vraag ongetwijfeld in je opgekomen: ‘Hoe kun je jezelf onderscheiden van anderen?’. De zoektocht naar je eigen toegevoegde waarde binnen een Raad van Toezicht (RvT) wordt uitgebreid behandeld in onze opleiding, zowel voor toezichthouders als voor aankomende toezichthouders. 

Al meer dan twaalf jaar bieden wij bij De Erkende Toezichthouder de toeleidingsmodule aan, en velen hebben daardoor hun plek in een RvT gevonden. Je leert niet alleen in toezichthouderstaal te formuleren wat jouw toegevoegde waarde is, maar ook hoe je persoonlijkheid en vaardigheden passend zijn binnen een RvT. 

Verschillende stijlen van toezichthouden

In de wereld van het toezicht bestaan, net als bij leiderschap, verschillende stijlen van toezicht houden. Het is van essentieel belang om die te herkennen, want als je jouw eigen stijl goed kunt verwoorden, kun je ook een RvT vinden die jouw toegevoegde waarde ziet.  

Grofweg zijn er twee benaderingen in hun uiterste vorm: de nieuwe stijl en de klassieke stijl van toezicht houden. De nieuwe stijl legt de nadruk op inlevingsvermogen, ambities, gelijkwaardigheid en zelfreflectie. In de meer klassieke stijl worden vaak competenties zoals observeren, controleren, competitiviteit en resultaatgerichtheid benadrukt. 

Herkennen van de stijl

Tijdens onze opleiding krijg je een uitgebreid inzicht in deze verschillende stijlen, en hoe ze zich manifesteren in de praktijk van een toezichthouder. Het is niet alleen belangrijk om te begrijpen wie je als toezichthouder bent en hoe je jezelf presenteert, maar ook om te herkennen welke stijl een specifieke RvT hanteert waarop je solliciteert. 

Bovendien is het waardevol als je kunt laten zien dat je je bewust bent van de wijze waarop deze RvT, waarmee je in gesprek bent, toezicht houdt. Zo ben je aantrekkelijker als sollicitant, omdat je begrijpt waarom ze doen wat ze doen. Aan het einde van de opleidingsmodule is de vraag: ‘Weet je waar je past en waarom?’ En dat voor jezelf goed kunnen verwoorden en op schrift zetten is een kunst! 

Op onderzoek uit

Naast het begrijpen van de verschillende stijlen van toezicht houden, leer je ook hoe je kunt bepalen of een specifieke RvT of RvC daadwerkelijk bij jou en jouw competenties past. Stel dat je bijvoorbeeld wilt weten of een RvT reflectief vermogen heeft. Dit kun je onder andere achterhalen door het jaarverslag te bekijken en te zien of er zelfevaluaties zijn uitgevoerd en of ze transparant zijn in wat daaruit is gekomen. 

Wil je weten of een RvT ambitieus is? Kijk dan naar hun toezichtplan en of deze ook daadwerkelijk inspireert en wordt nagestreefd, of dat het slechts op papier staat. Kortom, je leert niet alleen jouw eigen stijl als toezichthouder te ontdekken, maar ook hoe je de juiste match kunt vinden tussen jou en een potentiële RvT of RvC.

Wil je meer over jezelf als toezichthouder ontdekken én ben je op zoek naar een (andere) RvT of RvC? Dan is de toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen iets voor jou. Voor vragen neem contact op met Caroline Wijntjes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *