In een wereld waarin werk en privé steeds meer vervlochten raken, is het interessant om te zien hoe verschillende generaties hiermee omgaan. Roanda Fokkens, docent bij De Erkende Toezichthouder, deelt haar inzichten over hoe de nieuwe generatie hun ambities en verantwoordelijkheden ervaart.
Een veelvoorkomende vraag die Roanda op LinkedIn en in haar professionele omgeving krijgt is: ‘Hoe houd jij je drukke leven in balans?’.
Een shift in prioriteiten

Docent Roanda Fokkens
Als moeder van drie kinderen vervult ze naast een parttime werkweek de rol van docent én toezichthouder. Roanda kiest er bewust voor om 32 uur per week te werken. “Hoewel mensen vaak aannemen dat dit te maken heeft met mijn kinderen, is dit niet helemaal waar, aangezien mijn kinderen allemaal al naar school gaan.” Voor haar en vele anderen van haar generatie biedt parttime werken ruimte voor andere uitdagingen en interesses. “Deze generatie hecht minder waarde aan een vaste baan en zoekt eerder naar uitdagingen en nieuwe ervaringen die ze kunnen combineren met hun gezinsleven.”
Passie boven cijfers
Een belangrijk verschil met oudere generaties is dat een gemiddeld cijfer van 5,5 niet voldoende is voor millennials. Roanda hoort het veelal terug van haar cursisten: “Financieel gewin is niet hun voornaamste drijfveer; persoonlijke ontwikkeling en werken in een sector waar hun hart ligt, staan centraal.” Dit verschuift de focus van financiën naar persoonlijke voldoening en passie. Terwijl oudere generaties pas later in hun carrière gaan nadenken over persoonlijke ontwikkeling en vervulling, begint dit bij millennials al rond hun dertigste. “Ik werk nu al 5 jaar in dezelfde functie, iets wat ik heel graag wilde worden. Maar toch ben ik alweer aan het kijken hoe ik mezelf verder kan ontwikkelen.”
Het idee van een ‘levenslange carrière’ lijkt steeds minder relevant te worden; millennials willen zichzelf blijven uitdagen en ontwikkelen. Ook al betekent dit dat ze verschillende paden bewandelen en rollen vervullen. Een toezichthoudende rol past daar dan prima bij. “Ik vind dat tof, ik ben zelf namelijk ook die persoon!”
Balanceren om te bloeien
Roanda benadrukt het belang van balans in het leven. Voor millennials is het niet alleen belangrijk om zichzelf te blijven uitdagen, maar ook om burn-outs te voorkomen door constant te streven naar meer werk. “Daarnaast is het zeker een pluspunt voor werknemers als je iemand in dienst hebt die toezichthouder wil worden. Jouw werknemer breidt zijn kennis en vaardigheden uit en neemt deze persoonlijke groei mee in hun werk, zelfs als dit niet direct gerelateerd is aan de functie.”
Deze nieuwe generatie wordt vaak vergeleken met Pippi Langkous: vastberaden om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zelfs als ze deze nog nooit eerder zijn aangegaan. “Als ik naar mezelf kijk: ik ben bijna veertig en weet nog steeds niet wat ik later wil worden. Je blijft op avontuur!”
Zeker als je wil ontdekken of de rol van toezichthouder voor jou is weggelegd, dan biedt een mooi uitgangspunt.