
Martin ten Hove
Als eigenaar en coach van schaatsteam IKO X2O weet Martin ten Hove (40) wat het betekent om topprestaties te leveren. Samen met zijn broer bouwt hij hun schaatsteam, met als doel de Olympische Spelen van 2026 in Milaan te bereiken.
Naast deze veeleisende managementrol vervult hij sinds de zomer van 2023 ook de rol van toezichthouder bij het Huis voor de Sport Groningen. Dit is een kans voor Martin om zijn passie voor sport breder in te zetten en bij te dragen aan de ontwikkeling van sport op provinciaal niveau.
Toen Martin toetrad tot de RvC van het Huis voor de Sport, een organisatie die zich inzet voor de breedtesport in de provincie Groningen, had hij geen formele opleiding op het gebied van toezicht. “Je bent dan wat ‘blue’,” vertelt hij. “Ik zat meer op de bijrijdersstoel tijdens de vergaderingen.” Dit veranderde nadat hij de basismodule Op weg naar Nieuw Toezicht volgde. “Na de opleiding zit ik meer achter het stuur. Ik ben nu beter voorbereid en scherper in het overzien van de verschillende belangen binnen de organisatie.”
De juiste vraag op het juiste moment stellen
Een van de belangrijkste inzichten die Martin opdeed tijdens de opleiding, is het belang van doorvragen. “In eerste instantie dacht ik dat je als toezichthouder vier keer per jaar vergadert, wat input geeft en dat is het. Maar ik heb geleerd dat het veel meer is dan dat. Je moet verder kijken dan de cijfers die je voor je krijgt. Is wat gepresenteerd wordt alleen de mening van de bestuurder of kunnen we dat ook toetsen binnen de organisatie?”
Het volgen van de basismodule was voor Martin een eyeopener. “Het vernieuwde toezicht dwingt je om vragen te stellen en niet zomaar aan te nemen wat er gepresenteerd wordt. Vooral in mijn eerste vergaderingen keek ik vooral toe en stelde ik bijvoorbeeld een vraag over de jaarcijfers, maar nu stel ik de vragen die er echt toe doen en die dieper gaan.”
Leren door ervaring: rollenspellen in de opleiding
De basismodule biedt niet alleen theoretische kennis, maar daagt toezichthouders ook uit om actief te leren via praktijkgerichte oefeningen, zoals rollenspellen. Martin vond deze aanpak verfrissend: “Het was best leuk! Je gaat je in groepjes voorbereiden en leert jezelf te verplaatsen in je rol. Stel je kreeg als emotie teleurstelling toegewezen, dan werd je er tijdens het rollenspel ook echt op gewezen om deze emotie te laten zien. Je wordt gestimuleerd om buiten je comfortzone te treden. De veilige leeromgeving tijdens de opleiding helpt daarbij enorm. Je leert hoe je op een goede manier kritisch kunt zijn, wat belangrijk is in je rol als toezichthouder.”
Verandering na de opleiding: gerichtere voorbereiding en scherp toezicht
Na het afronden van de opleiding merkte Martin dat zijn manier van werken als toezichthouder aanzienlijk verbeterde. “Vooral de voorbereiding is nu veel gerichter. Ik kijk naar de agendapunten en stel mezelf vooraf vragen: welke onderwerpen wil ik bespreken? Wat wordt er mogelijk niet benoemd, maar zou wel belangrijk kunnen zijn om aan te kaarten?”
Martin benadrukt hoe belangrijk de zelfevaluaties zijn die tijdens de opleiding aan bod kwamen. “Ik heb gemerkt dat het goed en structureel uitvoeren van zelfevaluaties cruciaal is. Het helpt je om toezicht te houden op een manier die past bij de organisatie en zorgt ervoor dat de puzzelstukjes op hun plaats vallen en je goed zicht krijgt op de belangen.”
Toezicht met impact: hoe Martin bijdraagt aan de breedtesport
De rol van toezichthouder past Martin perfect: “Het Huis voor de Sport Groningen zet zich volledig in om Groningers in beweging te krijgen, van sportactiviteiten tot lichamelijk onderwijs. Daarom koos ik ervoor om als RvC-lid bij te dragen. Het is mooi om met sport bezig te zijn, want als het goed gaat met de breedtesport, volgt er ook aanwas van professionals.” Martin ziet zijn rol in de RvC als een kans om iets bij te dragen aan de sport in Groningen.
Wat kunnen andere toezichthouders leren van Martin? Zijn ervaring laat zien dat toezicht houden meer vraagt dan vergaderen en input geven. Het gaat om voorbereiding, de juiste vragen stellen en verder kijken dan cijfers en rapporten. Martin adviseert toezichthouders: “Volg de opleiding, bereid je goed voor en blijf doorvragen. Alleen dan maak je écht verschil.”
Ontdek de basis van het nieuwe toezicht in de Basismodule Op weg naar nieuw toezicht. Je ontwikkelt je eigen visie en ambitie op nieuw toezicht, en leert hoe je in de rol van toezichthouder het samenspel met stakeholders en netwerken kunt aanpakken en een toezichtplan opstelt. Voor vragen, neem contact op met Caroline Wijntjes.